ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπήκαν μπουλντόζες στον Διομήδειο Κήπο;

Το γεγονός ότι επιτέλους το κράτος διαθέτει κάποια άξια λόγου χρηματοδότηση στα Δασαρχεία για να προβούν σε ζωτικής σημασίας έργα καθαρισμού στα δάση είναι το καλό νέο μια δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, η οποία φέτος ξεκίνησε εξαιρετικά πρόωρα, με πάρα πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ήδη από τον Μάρτιο!

Ένα τέτοιο έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών (“Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III”) που εκτελείται στην περιοχή μας περιγράψαμε πριν από λίγες ημέρες. Ξεκίνησε από τον Διομήδειο Κήπο και θα επεκταθεί σε εκατοντάδες στρέμματα σε ευαίσθητα σημεία στο Όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο, με αναθέτουσα αρχή το Δασαρχείο Αιγάλεω.

Πάρα πολύς κόσμος εκτίμησε ως θετική την παρέμβαση αυτή, μετά από όσα τραγικά ζήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με εκατομμύρια στρέμματα δάσους να γίνονται κάρβουνο. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι και πρόπερσι είχαμε δεκάδες επίφοβες πυρκαγιές στα περιαστικά δάση της περιοχής μας. Από καλή τύχη δεν έγινε μεγάλη καταστροφή, αλλά δεν μπορείς να ποντάρεις πάντα σε αυτήν. Χρειάζεται πρόληψη και δουλειά.

Μπήκαν μπουλντόζες στον Διομήδειο Κήπο; 3

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος
στις εργασίες πρόληψης δασικών πυρκαγιών στον Διομήδειο Κήπο
.

Όμως κάποιοι βλέπουν την εν λόγω αντιπυρική παρέμβαση από επιφυλακτικά έως εντελώς αρνητικά. Τα σχόλιά τους δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τον καθαρισμό των δασών (δηλαδή αυτό που δεν γινόταν τόσα χρόνια) σαν καταστροφική ενέργεια. Άλλοι δηλώνουν σίγουροι ότι θα κοπούν τα μισά δέντρα, άλλοι ότι ο εργολάβος πληρώνεται με τα κομμένα που πουλάει (!) άρα κόβει όσα μπορεί, άλλοι ότι μπήκε η μπουλντόζα και θερίζει βλάστηση και θάμνους όπου φωλιάζουν ζώα κοκ. Μερικοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Διομήδειος Κήπος έχει βάλει σαν σκοπό να αυτοϋποβιβαστεί σε παρκάκι…

Σε άλλες κοινοποιήσεις του άρθρου μας από επικριτές του συγκεκριμένου έργου μπορεί να δεις ακόμα και σχόλια του τύπου “με το πρόγραμμα Antinero III στοχεύουν να εξαφανίσουν όλο το πράσινο από την Αττική”. Ξαφνικά, λοιπόν, οι πυρκαγιές έπαψαν να αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο και βρέθηκε ο πραγματικός εχθρός του δάσους: Το Δασαρχείο, η πρόληψη και η αντιπυρική προστασία!

Στις mega πυρκαγιές των προηγούμενων ετών με μεγάλη ένταση οι ειδικοί και η κοινή γνώμη φώναζαν ότι χωρίς πρόληψη αποδεικνύονται αναποτελεσματικά τα αεροπλάνα και τα πυροσβεστικά μέσα. Και είχαν δίκιο.

Τι έπαθαν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί και έγιναν έξω φρενών; Μάλλον είδαν μία μπουλντόζα σε αυτή τη φωτογραφία, στην αρχή του σχετικού άρθρου μας, η οποία διαλύει το δάσος στο Διομήδειο! Έτσι γράφτηκε σε μερικά σχόλια.

Μπήκαν μπουλντόζες στον Διομήδειο Κήπο; 5

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα; Είναι ένας γεωργικός ελκυστήρας, ένα τρακτέρ με καταστροφέα (θρυμματοποιητή) στο πίσω μέρος του. Ας δούμε πώς γίνονται οι εργασίες:

– Τα χαμηλά κλαδιά κόβονται με χειρωνακτικά ή μηχανικά μέσα χειρός.
– Με χειρωνακτικά μέσα επίσης μεταφέρονται στην επιφάνεια του πλησιέστερου δασικού δρόμου όπου θρυμματίζονται από τον γεωργικό ελκυστήρα. 
– Το κύριο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της απόστασης της κόμης των δέντρων από το έδαφος.
– Η παρέμβαση στον υπόροφο ελαχιστοποιείται και οι θάμνοι δεν καταστρέφονται.

Μπήκαν μπουλντόζες στον Διομήδειο Κήπο; 7

Μετά τις εργασίες καθαρισμού.

Είναι βέβαιο ότι αν δεν απομακρυνθεί μέρος της οργανικής ύλης, αν δεν γίνουν αραιώσεις στα χαμηλά κλαδιά και δεν απομακρυνθούν τα ξερά, το δάσος κινδυνεύει πολύ. Οι πυρκαγιές πλέον, λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης, που επί χιλιετίες την αφαιρούσε ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του, αλλά δεν το κάνει σήμερα λόγω αλλαγής τόπου ζωής, έχουν πολλαπλάσια ένταση από ότι 20 ή 30 χρόνια πριν.

Ας σημειωθεί και αυτό. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 τα κατά τόπους Δασαρχεία έκαναν κάθε χρόνο παρεμβάσεις σε τμήματα δάσους στην επαρχία, παρά το ότι υπήρχε ακόμη πληθυσμός στα χωριά που διατηρούσε κοπάδια, μάζευαν τα ξερά κλαδιά για το φούρνο, έκοβαν ξυλεία για θέρμανση κτλ. Είναι δυνατό να κατηγορούμε στις μέρες, που τα δάση “πνίγονται” στο οργανικό υλικό, τη Δασική Υπηρεσία για τις εργασίες καθαρισμού τους; Απλά κάνει αυτό που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί το κράτος αδιαφορούσε και δεν διέθετε κονδύλια γι’ αυτή τη ζωτικής σημασίας πρόληψη. Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε…

Αν χρειάζεται κάτι παραπάνω είναι να αρχίσουν να στελεχώνονται και πάλι τα Δασαρχεία με προσωπικό, ώστε να είναι πιο δραστήρια στο δάσος και την προστασία του, αλλά και για να μπορούν να επιβλέπουν πιο σωστά τους εργολάβους. Αυτή η επίβλεψη πάντως στο Διομήδειο Κήπο είναι επαρκής, γιατί το Ίδρυμα και το προσωπικό και τη γνώση διαθέτει. Η συγκεκριμένη δράση πρόληψης στον Κήπο μπορεί να είναι “οδηγός” για όσες ανάλογες ακολουθήσουν.

Μπήκαν μπουλντόζες στον Διομήδειο Κήπο; 9

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button