ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΟ Χαϊδαρίου: Αθλητισμός χωρίς τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν υπάρχει

Αθλητικός Όμιλος Χαϊδαρίου 1937 Official

Αθλητισμός χωρίς τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν γίνεται να υπάρξει. Όλοι οι μεγάλοι αθλητές ξεκίνησαν παίζοντας στην ομάδα της γειτονιάς τους, κάποιοι προπονητές έβαλαν το δικό τους λιθαράκι πριν τελικά αυτοί ανοίξουν τα φτερά τους για να φτάσουν εκεί που τους επέτρεπαν το ταλέντο και η δουλειά τους.

Αυτές οι κυψέλες του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού αυτή τη στιγμή ψυχορραγούν και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα ξημερώσει. Αρκετά σωματεία θα πάρουν το επίδομα που θα τους δώσει η Κυβέρνηση όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δοθούν πραγματικές ανάσες στα σωματεία σε βάθος χρόνου.

Τα πράγματα για τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν θα είναι εύκολα με τον Covid-19 να δημιουργεί νέα δεδομένα όχι απλώς στην καθημερινότητα της ζωής μας αλλά και στον αθλητισμό βάζοντας καινούρια δεδομένα για το μέλλον. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε οικονομικό επίπεδο είναι σημαντικές και αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο περισσότερες όσο περνάει ο καιρός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όπως φαίνεται θα περάσει έναν ισχυρό κλυδωνισμό το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στέκονται χάρη στην τρέλα των λίγων που ακόμα βάζουν το χέρι στην τσέπη και κρατούν όρθιες ομάδες χωρίς να υπάρχουν έσοδα όπως συμβαίνει με τις επαγγελματικές αθλητικές κατηγορίες. Αυτό όμως μπορεί να συνεχιστεί; Θα αντέξουν απλοί άνθρωποι που η κρίση χτυπά τα επαγγέλματά τους να συνεχίσουν να δίνουν για τις ομάδες τους;

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει, χωρίς καμία διάκριση, σχεδόν το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προκάλεσε δικαιολογημένα την αντίδραση του αθλητικού κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή προκλητικά αποφάσισε να επιτρέψει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα Super League1 και Βasket League να συνεχίσουν, με την αιτιολογία ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ.

Αυτές οι αποφάσεις προκαλούν ένα γενικευμένο lockdown στον αθλητισμό, ακόμη και σε αθλήματα που θα μπορούσαν να τηρηθούν υγειονομικά πρωτόκολλα, στερώντας χιλιάδες παιδιά από την άσκηση, που είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με ευθύνη του κράτους και με τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα οδήγησαν, πέρα από τη στήριξη του αθλητισμού των επιχειρηματικών συμφερόντων (ΠΑΕ, ΚΑΕ), στη συρρίκνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κυρίως μέσα από τη συστηματική μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων εδώ και χρόνια, με απώτερο στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό αναδεικνύει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη σκέψη να δοθούν σε ιδιώτες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, την επιβολή χαρατσιών για τη χρήση τους και συνδρομής στα σωματεία, μετατρέποντας την άθληση σε πολυτέλεια για τους πολλούς, που καλούνται έτσι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το δικαίωμα αυτό.

Ένα αθλητικό σωματείο για να επιβιώσει χρειάζεται μια σειρά από προϋποθέσεις που να του εξασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη δραστηριότητα: Συμμετοχή στα πρωταθλήματα, λειτουργία όλων των τμημάτων του σε όλες τις βαθμίδες, κάλυψη των πάγιων εξόδων, συντήρηση των εγκαταστάσεων (γραφείων κ.ά.) και υποδομών κ.ο.κ. Όλα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν τον καθρέφτη της λειτουργίας ενός σωματείου και μπορούν έμπρακτα να αποδειχθούν, μέσα από φύλλα αγώνα, συμμετοχές μελών κ.λπ.

Η νέα κανονικότητα που μπήκαμε και βαδίζουμε, σιγά – σιγά ορίζει και την νέα αναγκαστική ίσως κανονικότητα που θα χρειαστεί να μπει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από την νέα περίοδο τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τα σωματεία όσο και με τους ίδιους τους αθλητές. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει από όλες τις πλευρές (ομάδες, αθλητές, ενώσεις) να παρθούν γενναίες ίσως και δύσκολες αποφάσεις, να υπάρχει συνεργασία και νέες ιδέες πάνω στις οποίες θα χτιστεί το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού για να μπορέσει να ξεπεράσει την διαφαινόμενη κρίση που μοιάζει να έρχεται. Μονόδρομος για να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή είναι η οργάνωση του αθλητικού κόσμου, αλλά και των γονιών, των εργαζομένων, των ίδιων των σωματείων, σε ένα κίνημα διεκδίκησης των προϋποθέσεων για τη βιωσιμότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, για να είναι ο αθλητισμός δικαίωμα για όλους.

Από την άλλη, η πανδημία Covid-19 και όσα έφερε το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να φέρει στο άμεσο μέλλον, έρχονται να οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα, λόγω των κενών και των ασαφειών στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις σωματεία και αθλούμενοι καλούνται να επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής των ιατρικών πρωτοκόλλων που έχουν οριστεί, όπως και της απόκτησης υγειονομικού εξοπλισμού. Γενικότερα, απουσιάζει η υγειονομική βοήθεια, που θα έπρεπε να παρέχεται, όση και όπου απαιτείται, από την Πολιτεία στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας.

Απαιτείται ΑΜΕΣΑ από την πολιτεία και τον Δήμο:

• Έκτακτη γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων χωρίς περικοπές, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην περίοδο 2020-2021. Να καλυφθούν με κρατική χρηματοδότηση τα έξοδα διαιτησίας για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.

• Να επιχορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δήμοι, ώστε να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης γηπέδων που τους ανήκουν και παραχωρούνται στα ερασιτεχνικά σωματεία (φροντίδα αγωνιστικού χώρου, αποδυτήρια, ρεύμα, νερό κλπ.).

• Κάλυψη όλων των ιατρικών εξόδων (για έκδοση – θεώρηση κάρτας υγείας και για παρουσία γιατρού στους αγώνες) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν κάλυψη των εξόδων για την πραγματοποίηση των τεστ για τον COVID-19 στους αθλητές των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, στους διαιτητές, προσωπικό αγώνων και προπονητές. Να εξασφαλισθεί, με κεντρική προμήθεια, πλήρης επάρκεια σε δωρεάν υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας και πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων σε όλους τους αθλητικούς χώρους, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Ο.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button