ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αντιπυρικές ζώνες σε πόλεις – Μέσα και το Χαϊδάρι

Πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ διατίθενται σε Δήμους στα όρια των οποίων βρίσκονται δάση και δασικές εκτάσεις, ευαίσθητες σε πυρκαγιά. Δικαιούχος είναι και ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αντικείμενο της χρηματοδότησης είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Με έναν χοντρικό υπολογισμό, σε κάθε Δήμο αναλογούν περίπου 150.000 ευρώ.

Με μια πρώτη ματιά -φυσικά θα κρίνουν τις προτεραιότητες οι μελετητές, δασολόγοι κατά τεκμήριο- στο Χαϊδάρι προέχει παρέμβαση στην Άνω και Κάτω Αφαία, όπως και στο Άνω Δάσος. Θεωρούμε ότι θα ληφθεί υπόψη ότι σε κάποιες περιοχές της Κοιλάδας του Δαφνιού και γενικότερα των γύρω ορεινών όγκων έχουν γίνει ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης δράσεις του προγράμματος ANTINERO III.

Η πρωτοβουλία εξαγγέλθηκε στις 10 Απριλίου και υπογράφηκε στις 16 Μαΐου. Το όλο θέμα συνδέθηκε με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας και τις υποχρεώσεις που γεννά σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκτάσεων πλησίον δασών και αλσών και θεωρείται σαν κρατικό αντίβαρο στο μέτρο αυτό.

Χρειάζεται αγώνας δρόμου πάντως για να προλάβουν οι Δήμοι να υλοποιήσουν παρεμβάσεις όσο γίνεται πιο νωρίς στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Για τη διευκόλυνσή τους στη διάθεσή τους θα τεθεί Πρότυπο Σχέδιο Τεχνικής Έκθεσης, η οποία θα πρέπει να συντάσσεται με ευθύνη τους, ενώ θα εγκρίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα οι δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του π.δ. 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157).

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων. Δεδομένης της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων (συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.

Το ΥΠΕΝ τονίζει πως η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων Ο.Τ.Α., το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.

Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αντιπυρικές ζώνες σε πόλεις - Μέσα και το Χαϊδάρι 2

Στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (https://prasinotameio.gr/) έχει αναρτηθεί τόσο η πρόσκληση συμμετοχής όσο και ο Οδηγός διαχείρισης.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης προβλέπεται πως οι ενδιαφερόμενοι δήμοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία έως τις 20.06.2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται, άμεσα, πριν τη λήξη της προθεσμίας και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Στον Οδηγό καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και προβλέπονται διαδικασίες σαφείς, απλές και εύληπτες, οι οποίες διευκολύνουν την άμεση και καθολική ανταπόκριση των δικαιούχων και την εκπλήρωση των σκοπών του προγράμματος στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Συνολικά θα ενισχυθούν 196 Δήμοι. Από την Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ωρωπού, Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button