ΘΕΜΑ

Αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι: Ας ξεκινήσουμε σωστά!

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Χαϊδαρίου, Δήμου που έχει πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν (2013, 2014 κτλ) από σχετικά φαινόμενα, είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της πόλης. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει ανοίξει εκ νέου τον φάκελο “αντιπλημμυρικά” με αναφορά στην προοπτική δραστικής παρέμβασης στο Χαϊδαρόρεμα, αλλά και την κατασκευή δύο ανασχετικών φραγμάτων εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο αργές είναι οι διαδικασίες κατασκευής των έργων, καθώς κάποιες “ώριμες” παρεμβάσεις έχουν μπει στο σαυρτάρι της Περιφέρειας Αττικής.

Επανερχόμαστε όμως στον ¨φάκελο αντιπλημμυρικά” για να θυμίσουμε μία ακόμη δυνατότητα βελτίωσης της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στις χειμααρικές ροές της ανατολικής λεκάνης του Ποικίλου, την πηγή δηλαδή του προβήματος. Πρόκειται για τα “έργα ορεινής υδρονομίας”, παρόμοιας λογικής με τα ανασχετικά φράγματα που αναφέραμε, αλλά πιο μικρής έκτασης και κόστους κατασκευές στο ίδιο το βουνό, που θα λειτουργούν σαν σύνολο με τα έργα πιο χαμηλά και στη συνέχεια μέσα στην ίδια την πόλη.

Γράφει ο Στέλιος Σούλιος, Οικονομολόγος – Δασοπόνος Msc (δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015).

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα επανατίθεται το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών του Δήμου μας, παραθέτω τις παρακάτω εικόνες, που αφορούν πρόσφατα έργα που εκτελέσθηκαν σε χειμαρρικό συγκρότημα στην ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, για την προστασία της
πόλης. 

Επισημαίνω ότι τέτοια έργα εκτελούνται σε όλη την Ελλάδα με κύριο φορέα τη Διεύθυνση Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας (ΥΠΕΚΑ) και φορείς υλοποίησης τις Δασικές Υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση προβλεπόταν από όλα τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και πρόσφατα από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”), ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι χρηματοδότηση τέτοιων έργων θα υπάρξει και από το νέο ΕΣΠΑ.

Αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι: Ας ξεκινήσουμε σωστά! 3
Αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι: Ας ξεκινήσουμε σωστά! 5

 Η σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων στην πηγή δεν χρειάζεται να αναλυθεί εδώ. Η διευθέτηση των ορεινών υδάτων του Ποικίλου Όρους και του Όρους Αιγάλεω προέχει των αντιπλημμυρικών του αστικού ιστού, διαφορετικά τα δεύτερα κινδυνεύουν να αποτύχουν. Όπως επίσης είναι σημαντικό να γίνει συνολική παρέμβαση στο χειμαρρικό δίκτυο γύρω από την πόλη μας και όχι μεμονωμένες διευθετήσεις τύπου ΕΡΓΟΣΕ.

Αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι: Ας ξεκινήσουμε σωστά! 7
Αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι: Ας ξεκινήσουμε σωστά! 9

Το θέμα πρέπει να τεθεί προς το ΥΠΕΚΑ, ώστε να συμπεριληφθεί εκπόνηση μελετών και ένταξη των έργων στα επόμενα χρηματοδοτούμενα αυτού του είδους.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ:

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:


https://xaidarisimera.gr/stamatiste-ta-nera-prin-katevoun-sto-chaidari/

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button