ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κρήτη: Ανησυχία για τη μικρή μετασεισμική ακολουθία του σεισμού που έγινε αισθητός σε Κύπρο και Αίγυπτο

Με την αγωνία των μετασεισμών, που σύμφωνα με τους σεισμολόγους μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 5,5 Ρίχτερ, ζουν οι κάτοικοι της Σητείας, που στις 12:24 βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 23χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Ευτυχώς έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο, όπως σημειώνουν οι σεισμολόγοι, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για τη μετασεισμική ακολουθία που θα έπρεπε να είναι πιο έντονη μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό, αλλά δεν είναι.  

Τις ανησυχίες αυτές, εξέφρασε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση CRETA. Ο κ. Τσελέντης διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, ωστόσο εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την μετασεισμική ακολουθία, ενώ τόνισε πως οι σεισμολόγοι αναμένουν έναν μετασεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους καθώς σε θαλάσσιο χώρο ένας τέτοιος σεισμός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. «Είναι φτωχή, έπρεπε να δώσει πιο πολλούς με το μέγιστο να είναι γύρω στο 5,4 – 5,5. Το μόνο που είδαμε ήταν 4,1 και ένα 4,5 κοντά στην Κάρπαθο. Αναστατώθηκα λίγο γιατί έχει μεγάλα ρήγματα εκεί αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η περιοχή είχε δώσει παλιά γεγονός και εκτονώθηκε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη δεν είχε καμία σχέση ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου με τον σημερινό σεισμό ενώ αυτό που ήταν χαρακτηριστικό και εξέπληξε ήταν η μεγάλη διάρκεια του.

Ο ισχυρός σεισμός εκτός από το νησί της Κρήτης, συντάραξε επίσης τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και τη Σαντορίνη, ενώ έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο, αλλά και στην Αίγυπτο.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Εξαιτίας των Ρίχτερ τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο protothema.gr ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό ωστόσο τα επόμενα 24ωρα θα γνωρίζουμε αν ήτα ο κύριος σεισμός.

«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου “ελληνικού τόξου”, εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. 

Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο. Ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα» λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Λέκκας: Καμία σχέση ο σημερινός σεισμός ανατολικά της Ζάκρου με αυτόν του Αρκαλοχωρίου

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως o συγκεκριμένος σεισμός δεν είχε καμία σχέση με τα φονικά 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου και εξήγησε πως πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο ενώ εξαιτίας των Ρίχτερ δόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι: «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλ. νοτιοανατολικά της Ζάκρο. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Θετικό ότι η εστία είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές

«Ο σεισμός είναι 6,3 προκαταρκτικό μέγεθος από το αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι επιφανειακός με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή, νότια της Ιεράπετρας. Δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι είναι μια νέα εντελώς ξεχωριστή εστία. Ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός σε όλη την περιοχή του Λασιθίου δηλαδή Ιεραπετρα, Σητεια. Τελος, για αυτό το μέγεθος αναμένονται μετασεισμοί. Ευτυχώς όμως η εστία είναι μέσα στη θάλασσα μακριά από κατοικημένες περιοχές», δήλωσε για τη δόνηση ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Καρακώστας: «Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης»

Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. «Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button