ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δασικές φωτιές και πλημμύρες: Πάρνηθα 2007 – Β. Εύβοια 2021

Γιωργος Παπανικολαου

Το 2007 είχαμε την μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Κάηκαν περίπου 50.000 στρέμματα. Το ερώτημα αμέσως μετά την φωτιά ήταν τι θα γίνει το φθινόπωρο με τις βροχές. Ένα απο τα άμεσα μέτρα ήταν τα κορμοδέματα.

Κάλεσαν τότε τους δασεργάτες απο την Χαλκιδική, που μέσα στον Αύγουστο, μέσα στο λιοπύρι, μέσα στις στάχτες άρχισαν έργο. Οι φωτογραφίες της εποχής με τους κατάμαυρους δασεργάτες – που γύρισαν απλήρωτοι στην Χαλκιδική και πέρασε καιρός για να πάρουν κάποια χρήματα – έκαναν αίσθηση, το ίδιο και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ.- 1.913 χλμ. αντιδιαβρωτικών έργων υλοποιήθηκαν (κορμοδέματα–κλαδοπλέγματα), αποτρέποντας την επιταχυνόμενη διάβρωση του εδάφους και βοηθώντας στη συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους, την αποφυγή πλημμυρών, τη συγκράτηση και διήθηση των νερών της βροχής και την προστασία των καμένων εκτάσεων από περαιτέρω υποβάθμιση.

Αντίστοιχα, κατασκευάστηκαν αντιπλημμυρικά έργα, με 43 λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) και 5.960 ξυλοφράγματα.- Το συνολικό κόστος των αντιδιαβρωτικών έργων ανήλθε περίπου στα €10 εκατ.

Και είχαν αποτέλεσμα. Οι βροχές που ακολούθησαν δεν προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα στα πέριξ της Πάρνηθας, κατάφεραν να συγκρατήσουν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος, ενώ είναι ακόμα και τώρα ορατά και ορατό είναι και μικρό οικοσύστημα γύρω απο αυτά.

Ότι δεν έγινε δηλαδή στην Βόρεια Εύβοια. Όπου ο Οικονόμου και ο Πέτσας μας ενημέρωσαν ότι “έβλεπαν το θέμα ολιστικά και όχι κατά περίπτωση” και έτσι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν αυτά που είδαμε τις τελευταίες μέρες και ευχόμαστε να μην ξαναδούμε τις επόμενες. Σε μια περιοχή που το κύριο επάγγελμα των κατοίκων σε αυτά τα χωριά είναι ακριβώς αυτό .. Δασεργάτες.

ΥΓ. Όπως μας είπε ο Σκρέκας, στην Β. Εύβοια φτιάχτηκαν 24χλμ κορμοδέματα όταν για την μικρότερης έκτασης φωτιά στην Πάρνηθα φτιάχτηκαν 1.913 χλμ. Η δε “εκπαίδευση” των δασεργατών της Β. Εύβοιας, ξεκίνησε στις 21/9! υπό την εποπτεία του δασάρχη Λίμνης. Ενώ τα λίγα συνεργεία στα οποία ανατέθηκαν τα έργα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες! Και με τους ρυθμούς αυτούς τα έργα θα ολοκληρωθούν πιθανά σε δύο χρόνια όταν και το έδαφος δεν θα υπάρχει και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

https://www.cnn.gr/…/parnitha-10-xronia-meta-tin…https://dasarxeio.com/2021/08/11/100329/

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button