ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αναβρασμός στο Αττικόν, λόγω αναστολών – Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Το ποσοστό γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου “Αττικόν” που δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου είναι σχετικά χαμηλό, ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν προσκομίζει σχετικό πιστοποιητικό, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του.  

Από το σύνολο των 2.000 περίπου υπόχρεων σε εμβολιασμό, 72 γιατροί και νοσηλευτές και άλλοι περίπου 70  εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Μιλάμε για συνολικό ποσοστό της τάξης περίπου του 7%.

Συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε ολη τη χώρα έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Με τα κενά να είναι αναπόφευκτα, η κυβέρνηση καταφεύγει, όπως έχε εξαγγείλει, στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” μίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ιατρό Μιχάλη Ρίζο. Υποστήριξε πως όλες αυτές οι κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης γίνονται, μεταξύ άλλων, για να προκαλέσουν “εμφύλιο” στο υγειονομικό προσωπικό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αλλά και για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του ΕΣΥ, με στόχο την είσοδο ιδιωτών σε ορισμένους τομείς στα δημόσια νοσοκομεία. 

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου, ιατρός Γιώργος Σιδέρης, μας ανέφερε πως οι παραπάνω εργαζόμενοι από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου θα μπουν σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη κανένας δεν γνωρίζει αν θα καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν και με ποιο τρόπο. Ακόμα τόνισε πως η θέση του Σωματείου απέναντι σε αυτό το ζήτημα είναι “ναι στον εμβολιασμό, όχι στις απολύσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, για να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση το Σύστημα Υγείας εξαιτίας των αποχωρήσεων προσωπικού, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

  • εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων εντός νοσοκομειακών μονάδων
  • μετακινήσεις εργαζομένων από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη
  • προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
  • αναθέσεις έργου για την κάλυψη θέσεων σε διοικητικό προσωπικό

Αναλυτικότερα, θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υγειονομικών και ανακατατάξεις προσωπικού. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς προς το παρόν η κάλυψη κρεβατιών δεν είναι μεγάλη και μπορούν να υπάρξουν συμπτύξεις σε ομοειδείς κλινικές, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Δεύτερο μέτρο είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε άλλο, οι οποίες θα επιστρατευθούν μόνο στην περίπτωση που οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν θα καλύψουν τα κενά.

Τρίτο μέτρο είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την πρόσληψη λοιπού προσωπικού (εκτός γιατρών και νοσηλευτών) ανοίγει σήμερα, ενώ απορρόφηση επικουρικού υγειονομικού προσωπικού θα γίνει και από την δεξαμενή των ανοιχτών προκηρύξεων.

Οι διαδικασίες των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Θέσεις διοικητικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, θα είναι εφικτό να καλυφθούν με απευθείας ανάθεση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, σε εταιρείες που θα συνάψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όσο για τις θέσεις εργασίας τεχνολογικού τύπου, θα επιστρατευθούν εργαστήρια, όπως αυτό του ΕΚΠΑ, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και του ΠΑΣΤΕΡ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button