ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάπτυξη για τη Βιβλιοθήκη μας, όχι στραγγαλισμός – Από καφετέριες φτάνει πια!


Όλη η Πλατεία Δημοκρατίας πρέπει να γίνει χώρος πνευματικής λειτουργίας. Από καφετέριες φτάνει πια! Όταν προέκυψε το θέμα της μεταφοράς της βιβλιοθήκης, χωρίς ταλάντευση οι “Πολίτες σε Δράση” συμβάλλαμε στο να ληφθεί απόφαση, κατά πλειοψηφία, για την μεταφορά. Ωστόσο εντοπίζοντας προβλήματα είπαμε χαρακτηριστικά 5 Φεβρουαρίου 2019:
“Πού είναι η αρχιτεκτονική μελέτη;”

γράφει Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Με αφορμή το άρθρο σας Για βιβλία μιλάμε, διάβολε…! επιστρέφω στην αρχική συζήτηση μεταφοράς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από τα Παλατάκι στο πρώην Αίθριο. Πιο συγκεκριμένα, μίλησα τότε για την ανάγκη μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης και την αναγκαία φύλαξη του κτηρίου. Κατά την άποψή του το Αίθριο δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Συμφώνησε όμως να γίνει όμως η μεταφορά της εκεί. Ζήτησε ακόμα να γίνει μια σοβαρότερη αρχιτεκτονική μελέτη και να βρουν τρόπους να αντλήσουν κεφάλαια για τη διαμόρφωση του χώρου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ζήλο των δυο υπαλλήλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Της συνταξιούχου πλέον Δέσποινας Μέλλου και της Χρυσάνθης Γιόξα, που σε λίγο καιρό συνταξιοδοτείται και εκείνη.

Στο μεταξύ χρονικό διάστημα η νέα  δημοτική αρχή του Βαγγέλη Ντηνιακου πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για δημιουργία καφετέριας στο ελεύθερο κομμάτι. Εμείς καταψηφίσαμε (Σπηλιόπουλος, Βίτσα  Φωτεινάκης). Γιατί ο επιπλέον χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για επέκταση της υπάρχουσας βιβλιοθήκης με δημιουργία είτε παιδικού τμήματος είτε ως αναγνωστήριο παίρνοντας υπόψη τις διατυπωμένες προτάσεις των εργαζομένων. 

Γενικότερα είχαμε πει και προεκλογικά ότι ο χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν βιβλιοθήκη με μία μελέτη για αξιοποίηση και του χώρου που είναι σαν μικρό θεατράκι θα μπορούσε να είναι μια εστία που να έχει σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία. Μία συζήτηση μέσα από διάλογο και όχι αποφάσεις.

Το τελευταίο διάστημα και με την νέα σύνθεση της δημοτικής μας ομάδας (Βίτσα, Γερολυμάτος, Αλεξάκης) είχαμε την πρωτοβουλία δημόσιων παρεμβάσεων και όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο για την επισκευή του κτιρίου της Βιβλιοθήκης.

Δείτε άρθρο του Δημήτρη Αλεξάκη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: Παλεύοντας με τους κουβάδες! (Φεβρ. 2021) 

Αλλά και την ειρωνική ανάρτηση των Πολιτών σε Δράση (Μάρτιος 2021) Δανειστείτε ένα βιβλίο, υιοθετείστε έναν κουβά!

Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις μας και τις διαμαρτυρίες των αναγνωστών η κατάσταση παραμένει επιεικώς προβληματική.

Αξιοποιώ αυτή την αρνητική εξέλιξη για να συμβάλλω στο να προκληθεί μια συζήτηση για το πώς θέλουμε την βιβλιοθήκη, τον πνευματικό της ρόλο στην πόλη. 

Θυμίζω ότι με βάση το πρόγραμμα μας δημοσιεύσαμε άρθρο (30/1/2019) για το πώς αντιλαμβανόμαστε την λειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης: Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες αλλαγές και ανάγκες.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων έχουμε συνολική πρόταση που στόχο έχει την συνολική αναβάθμιση του Πολιτισμού στο Χαϊδάρι: Η αξιοποίηση του κτιριακού κεφαλαίου του Δήμου Χαϊδαρίου.

Νομίζω ότι όσον αφορά το οικονομικό όφελος, το οποίο είναι ελάχιστο, είναι ανάγκη να σκεφτούμε τελείως διαφορετικά. Ας φανταστούμε το γενικότερο “κέρδος” μιας συνολικά αναβαθμισμένης πλατείας με πρόγραμμα, με πολιτιστικά δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις γλυπτικής, video art, παρουσίασης πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας των νέων καλλιτεχνών, πραγματικό αξιοθέατο και πόλος έλξης!

Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, για την οποία έχουμε άποψη διατυπωμένη στο πρόγραμμά μας για το τι πόλη θέλουμε και δοθείσης αλλά και δημιουργηθείσης ευκαιρίας θα συμβάλουμε!

Θυμίζω σχετικό άρθρο μας  που φιλοξενήσατε στο παρελθόν: Πολιτισμός και τουρισμός στο Χαϊδάρι

ΥΓ. Scripta manent, αλλά και οι επ’ αγαθώ προθέσεις τελικά επιβιώνουν!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button