ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καφετέρια σε τμήμα του πρώην “Αίθριου”, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στην εκμίσθωση μέρους του ακινήτου όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη και παλιότερα λειτουργούσε η καφετέρια “Αίθριο”, στην πλατεία Δημοκρατίας, προχωρά η δημοτική αρχή. Ως ημέρα του πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίστηκε η Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης το ποσό των 700 ευρώ.

Στο πρώην “Αίθριο” η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε το 2019 από την διοίκηση Σελέκου, αφήνοντας πίσω της το ακατάλληλο για τη φιλοξενία της υπόγειο του Πύργου Παλατάκι. Ήταν μια εσπευσμένη, λόγω των δημοτικών εκλογών εκείνης της χρονιάς κίνηση, που δεν υλοποιήθηκε πλήρως και το παράπλευρο προς την οδό Παύλου Μελά κτήριο είναι αναξιοποίητο και εκεί η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε είχε την πρόθεση να εγκαταταστήσει την παιδική βιβλιοθήκη ή αίθουσα προβολών.

Η διοίκηση Ντηνιακού αποφάσισε να εκμισθώσει το χώρο, μαζί με άλλα τμήματα του ακινήτου, για δημιουργία ενός καφέ. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Τρίτης 13 Απριλίου και εγκρίθηκε με τις ψήφους των μελών της διοικούσας παράταξης του Δήμου. Το μοναδικό “όχι” εκφράστηκε από τον Μιχάλη Σελέκο (ο Αποστόλης Θεοφίλης και η Άλκηστη Βίτσα απουσίαζαν).

Για την υλοποίηση της εκμίσθωσης δεν προβλέπεται έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το μίσθωμα είναι συνολικά 120 τμ., με κοινόχρηστο χώρο περίπου 70 τμ. Ποιο αναλυτικά οι χώροι που νοικιάζονται είναι οι εξής:

  1. Κατάστημα – χώρος καφέ με εμβαδόν 67,87 τμ
  2. Παρασκευαστήριο – λάντζα με εμβαδόν 31,48 τμ
  3. Βοηθητικοί χώροι – αποθήκες με εμβαδόν 29,09 τμ
  4. WC με εμβαδόν 2,17 τμ
  5. Κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων 68,68 τ.μ.

Όπως φαίνεται, το υπό εκμίσθωση κομμάτι περιλαμβάνει εκτός από την αχρησιμοποίητη αίθουσα αριστερά της Βιβλιοθήκης και το πίσω κομμάτι του κεντρικού κτηρίου (όπου θα γίνει κουζίνα), καθώς και τουαλέτες, με είσοδο από έξω.

“Σημαντικό έσοδο για τον Δήμο”

Σε επικοινωνία που είχε το “Χαϊδάρι Σήμερα” με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Αργυρόπουλο, υποστήριξε πως η εκμίσθωση του ακινήτου θα αποτελέσει ένα σημαντικό έσοδο για το Δήμο. Πρόκειται για ένα δημοτικό κατάστημα που η χρήση του προβλέπεται για αυτό το σκοπό. Παράλληλα  θα αναζωογονήσει τη λειτουργία του πάρκου της πλατείας Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα  και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με τον όρο πως θα είναι ένας χώρος φιλικός για το χρήστη και για το δημότη που θα την επισκέπτεται». 

“Απαξιώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον Βιβλιοθήκης”

Ακολουθεί η αρνητική τοποθέτηση του Μιχάλη Σελέκου στην Οικονομική Επιτροπή:

Καταψηφίζω και καταγγέλλω την πρόθεση της δημοτικής αρχής να εκμισθώσει το χώρο της βιβλιοθήκης για λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο χώρος που θέλουν να εκμισθώσουν αποτελεί οργανικό μέρος της βιβλιοθήκης που χάνει πολύτιμο χώρο για την πλήρη ανάπτυξή της. Η δημοτική βιβλιοθήκη έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες μέλη και λειτουργεί σε ένα ιδανικό περιβάλλον που δεν μπορεί να συνδυαστεί με κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ψηφίζω όχι στην απαξίωση και συρρίκνωση της βιβλιοθήκης. Όχι στην εκμίσθωση.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button