ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αιγάλεω: Ξεκινάει πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάν παρεμβάσεων σε παλιές πολυκατοικίες για ποιότητα ζωής και προσιτή κατοικία

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τις παλιές πολυκατοικίες της πόλης και κατ’ επέκταση για τη στέγαση σε αυτές, ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο δήμος Αιγάλεω, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν δέκα πολυκατοικίες, με προοπτική επέκτασης.

Ο Δήμος Αιγάλεω ανακοινώνει την έναρξη του Rock the Block, ενός καινοτόμου προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, μέσω τεχνικών επεμβάσεων σε πολυκατοικίες, δημιουργικών δράσεων στις γειτονιές και νέων υπηρεσιών σε δημότες του.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα για οικονομικά προσιτή κατοικία και ζωντανές γειτονιές που προτίθεται να εφαρμόσει ο δήμος Αιγάλεω, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του European Urban Initiative -Innovative Actions καθώς και /υπό τις αρχές του New European Bauhaus.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2023, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «New European Bahaus in Regions and Cities». Στην πρόσκληση αυτή υποβλήθηκαν 99 προτάσεις και επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση οι 14. Στην εκδήλωση αυτή ανακοινώθηκε επίσημα, από την κα. Elisa Ferreira, Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως το έργο «Rock the Block», στο οποίο ο Δήμος Αιγάλεω συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος, επιλέχθηκε για χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Rock-the-Block» είναι το μοναδικό έργο από την Ελλάδα που πέρασε όλα τα στάδια της αξιολόγησης με επιτυχία!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο, που φιλοδοξεί να συμβάλει στις σύγχρονες προκλήσεις της στέγασης και ν’ ανατρέψει τις διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν, τόσο από τη χαμηλή ποιότητα και αισθητική των παλιών κτιρίων και υποδομών, όσο και από την οικονομική δυσκολία που υπάρχει, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. 

Αιγάλεω: Ξεκινάει πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάν παρεμβάσεων σε παλιές πολυκατοικίες για ποιότητα ζωής και προσιτή κατοικία 3

Μελέτες δείχνουν ότι το 35% των κτιρίων toy Aig;alev είναι χτισμένα πριν από τη δεκαετία του ’60. Ένα 50% βρίσκεται ανάμεσα στο 1960 και το 1980 και μόνο το 15% είναι από το 1980 και μετά, που θεσπίστηκαν και οι αντισεισμικοί νόμοι. Ο δήμος Αιγάλεω είναι ένας προσφυγικός δήμος με πολλά παλιά κτίρια, που οι άνθρωποι έχτισαν τότε με πολλές δυσκολίες και στη συνέχεια δεν υπήρχε η δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν. Mε την ένταξη του προγράμματος, η χρηματοδότηση θα είναι 100%.

Το πρόγραμμα ελπίζει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα εποχής, αυτό των ακριβών ενοικίων. Μια οικογένεια σήμερα για να νοικιάσει σπίτι με χαμηλό ενοίκιο, μάλλον θα αναγκαστεί να καταλήξει σε διαμέρισμα αισθητικά και ενεργειακά υποβαθμισμένο. Η φιλοδοξία είναι πως αυτός που θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα και αφού θα καλυφθούν τα έξοδα με 100% επιδότηση, δηλαδή αφού αναβαθμίζεται η πολυκατοικία χωρίς χρήματα από τον ίδιο, ενδεχομένως θα δεχθεί να κρατήσει χαμηλά τα ενοίκιο -χωρίς πάντως υποχρέωση.

Το Rock-the-Block αντιλαμβάνεται την οικονομικά προσιτή κατοικία ως ανάγκη, δικαίωμα και διεκδίκηση για ποιοτικές υποδομές, για ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών αλλά και για αμοιβαία φροντίδα.

Μέσω δωρεάν τεχνικών παρεμβάσεων, που θα είναι «πράσινες», «έξυπνες», «συμπεριληπτικές», «λειτουργικές» και «αισθητικά άρτιες», το Rock the Block επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης, σε επιλεγμένες πολυκατοικίες αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης μέσα σε κοινότητες αλληλοϋποστήριξης, αλληλεγγύης και θεσμικής κάλυψης.

Χρησιμοποιώντας την πολυκατοικία ως μονάδα παρέμβασης, το πρόγραμμα επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους ενοίκους των πολυκατοικιών και, μέσω δημιουργικών συλλογικών δράσεων, να τους κινητοποιήσει για τη συλλογική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους.

Η μεγάλη ιδέα είναι να αναπτύξει, δοκιμάσει και υιοθετήσει ο Δήμος Αιγάλεω ένα νέο πολιτικό και χρηματοδοτικό εργαλείο στέγασης αλλά και δύο νέες Δημοτικές Δομές (Γραφείο Στέγασης & Κόμβος Συνδιαβίωσης).

Συνοδοιπόροι του Δήμου Αιγάλεω, σε αυτήν την προσπάθεια, είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πολιτικών Μηχ/κών – Εργαστήριο Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων), το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το αρχιτεκτονικό γραφείο « AREA™», η συμβουλευτική εταιρεία αστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης «SYMBOLO GP», καθώς και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών «Urbana», «InCommOn», «Οργάνωση ΓΗ» και «Όχι Παίζουμε». Οι καλές πρακτικές του προγράμματος θα «μεταφερθούν» στους συνεργαζόμενους Δήμους του Józsefváros της Βουδαπέστης, της Νάπολης και του Παρισιού.

Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς όλους τους δημότες και η έναρξη των εργασιών, αναμένονται μέσα στον Μάιο 2024.

Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια/πολυκατοικίες που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Τα κριτήρια για την επιλογή ανάμεσα στις νόμιμες υφιστάμενες πολυκατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι:

• να βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Αιγάλεω

• κοινωνικά κριτήρια όπως το να διαμένουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

• η δυνατότητα εύρυθμης και ουσιαστικής συμμετοχής των ιδιοκτητών ή/και ενοίκων στις διαδικασίες συν σχεδιασμού προτάσεων/λύσεων και η διάθεση για την υλοποίηση καίριων παρεμβάσεων

• η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου, η παλαιότητα του, η στρατηγική του θέση, καθώς και

• η ύπαρξη υπόλοιπης διαθέσιμης επιτρεπόμενης δόμησης, η ύπαρξη άδειων διαμερισμάτων ή ανεκμετάλλευτου ισογείου χώρου

Με αυτήν την πρωτοβουλία, ο Δήμος Αιγάλεω δηλώνει έμπρακτα τη στήριξή του στην ανάπτυξη αειφόρων λύσεων οικονομικά προσιτής κατοικίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα, μείνετε συντονισμένοι στο rocktheblock.gr, καθώς και στα social media του έργου αλλά και του Δήμου.

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

  1. Ωραία!! Θα τους φτιάξετε τα ετοιμόρροπα ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ. Όπου στο τέλος θα φτάσουν τα ενοίκια στο Αιγάλεω τις τιμές Εκάλης. Μας κοροϊδεύετε;; Πείτε ότι κάνετε προεκλογικά ρουσφέτια, να τελειώνουμε, δεν απευθύνεστε ντε και καλά σε ηλίθιους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button