ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΗ

Ιωάννα Μπουρδάκη – Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης

thalata paint

Η Χαϊδαριώτισσα εικαστικός Ιωάννα Μπουρδάκη έχει διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στην εικαστική της πορεία περιλαμβάνονται πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές. Επίσης διακρίσεις και αφιερώματα  σε τηλεοπτικά μέσα όπως η ΕΤ1 και κανάλι της ιαπωνικής τηλεόρασης. Έργα της εκτίθενται στο Πλωτό Μουσείο “Αβέρωφ” και το  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Βορρέ».   

Ασχολήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ευρύ καλλιτεχνικό και διδακτικό φάσμα. Με αντικείμενα όπως η ζωγραφική, φωτογραφία, χαρακτική, αργυροχρυσοχοΐα, κόσμημα, εικαστικές κατασκευές. Παράλληλα διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. με εμπειρία στην ειδική αγωγή, που την βιώνει και  ως ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα που πρόσφερε.  Διετέλεσε δασκάλα στη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου.

Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 3

Το έργο

Η θεματολογία της δουλειάς της μέχρι σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αρχαίο πολιτισμό. Η έμπνευση της δημιουργίας στις μορφές και στις φόρμες αντλείται από αρχαιολογικά ευρήματα όπως αγγεία, ναοί, μετόπες, αγάλματα. Κι ακόμα ειδώλια, μάσκες, βραχογραφίες κ.ά.

Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 5
Βραχογραφίες

Οι φόρμες αυτές μεταφέρονται στον καμβά και στο ξύλο με μια αφαιρετική αντίληψη, δίνοντας έμφαση στη δύναμη του φωτός και των χρωμάτων. Οι φιγούρες επιβάλλονται με τον δυναμισμό τους, που τις καθιστά ζωντανούς αισθητικούς οργανισμούς. Δίνουν παράλληλα έντονα την αίσθηση του ανάγλυφου. Τα σχήματα αδρά και τονισμένα, αναδομούν δημιουργικά συνήθως αρχαιοελληνικά ειδώλια και ζωγραφήματα.

Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 7

Τα θέματα που την έχουν απασχολήσει είναι:

“Ταξίδι στη Σελήνη”, “Μάσκες”, “Βραχογραφίες”, “Μίνως”, “Ολυμπιακοί αγώνες, μορφές και χρώματα”, “Έκβους”, “Ελευσίνια Μυστήρια”, “Μονή Δαφνίου”, “Ολύμπιοι Θεοί”, “Θάλαττα”, “Ελιά, το ιερό δέντρο”.

Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 9

Ιωάννα Μπουρδάκη, Βιογραφικό Σημείωμα

Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 11Η Ιωάννα Μπουρδάκη, Art Ioanna Bourdaki, γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1970. Είναι μητέρα δυο παιδιών, ζει και εργάζεται στο Χαϊδάρι. Μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Σπούδασε Fine Arts & Graphic Design στο Southeastern College και Εφαρμοσμένες Τέχνες στα Αναγνωρισμένα Εκπαιδευτήρια Πετρά, δίπλα σε καταξιωμένους Δασκάλους του χώρου όπως,  Ιωάννα Γ. Ράλλη, Pouck Anastasioy κ.ά.
Παρακολουθεί από 18ετίας σειρά Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων στο αντικείμενο της Αργυροχρυσοχοΐας κ.α., Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων  στην Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, καθώς επίσης και ΕπιμορφωτικώνΣεμιναρίων με τίτλο, «Εφαρμογή της Πληροφορικής στις Εφαρμοσμένες Τέχνες».
Απονομές βραβείων από την ηλικία των 20 ετών, για την δουλεία, το ήθος και την εθελοντική προσφορά της στο χώρο της Τέχνης.

Ξεχωρίζει με Διακρίσεις, όπως η επιλογή σε διαγωνισμούς για τον σχεδιασμό των σημάτων στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, 50 χρόνια Δήμος Χαϊδαρίου κ.ά.

Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 13

Διδάσκει από την ηλικία των 23 ετών σε Δημοσία & Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, με εμπειρία στην ειδική αγωγή, σε ένα ιδιαίτερα ευρύ Διδακτικό Αντικείμενο, όπως Ζωγραφική / Εικαστικές Κατασκευές / Γραφιστική / Φωτογραφία / Κόσμημα κ.α.
 Έντονη Καλλιτεχνική δράση από το 1990, παρουσιάζοντας 26 ατομικές & 22 ομαδικές εκθέσεις στο βιογραφικό της, με θεματολογία κυρίως από την Μυθολογία και τον Αρχαίο μας πολιτισμό, σε Ελλάδα & Εξωτερικό, με αντικείμενα όπως Ζωγραφική / Φωτογραφία / Χαρακτική / Αργυροχρυσοχοΐα / Εναλλακτικό Κόσμημα / Εικαστικές Κατασκευές / Μακραμέ κ.ά.
 Έργα της εκτίθενται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Βορρέ» / Πλωτό Μουσείο «Αβέρωφ» / Δημοσίους Χώρους / Ξενοδοχεία / Επώνυμες Γκαλερί / Μόνιμες εκθέσεις και Ιδιωτικές Συλλογές.
Για το έργο της έχουν γράψει καταξιωμένοι Ιστορικοί και Επιμελητές Τέχνης, όπως,
Μεγακλής Ρογκάκος, American College of Greece / Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Ακαδημαϊκός – πρόεδρος του Galerie D Art De La Ligue, Franco – Hellénique κ.α.
Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 15
Σειρά έντυπων & τηλεοπτικών αφιερωμάτων σε Ελλάδα & Εξωτερικό, όπως η ΕΤ 1 /
BS-TBS Japanese satellite broadcasting station κ.
Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 17
Πορεία με πλούσια Επαγγελματική Δράση ως:
* Υπεύθυνη Δημιουργικού γραφείου στο αντικείμενο των Εκτυπώσεων από το 1994.
* Υπεύθυνη Σκηνικής Παρουσίας σε Performer & Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις.
* Ιδιοκτήτρια της What? Art Gallery, στην Αρχαία Ολυμπία.
* Εικονογραφήσεις Βιβλίων Πανεπιστημιακού επίπεδου & Παραμυθιών.
* Art Director σε περιοδικά.
* Αρθρογράφηση Καλλιτεχνικής Στήλης σε εφημερίδα.
* Ενεργό μέλος Καλλιτεχνικών, Οικολογικών ομάδων και συλλόγων.
Ιωάννα Μπουρδάκη - Τα πολλαπλά πρόσωπα της τέχνης 19

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button