ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

5 fast track αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά στο Χαϊδάρι – Σε ποια σημεία θα δημιουργηθούν

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η δυνατότητα χρηματοδότησης για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Συνολικά μπορούν να ζητήσουν ενίσχυση 196 Δήμοι, μεταξύ τους και το Χαϊδάρι.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανταποκρίθηκε καταθέτοντας πρόταση, το συνολικό ποσό της οποίας ανέρχεται στις 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το τεχνικό Δελτίο για την πρόταση καταρτίστηκε κατόπιν συνεργασίας των υπηρεσιών του Δήμου Χαϊδαρίου και του Δασαρχείου Αιγάλεω. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Χαϊδάρι είναι από τους πρώτους Δήμους, αν όχι ο πρώτος, που κατέθεσε πρόταση. 

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ: Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αντιπυρικές ζώνες σε πόλεις – Μέσα και το Χαϊδάρι

Η τεχνική περιγραφή έχει ως εξής:

Η παρούσα πρόταση αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης του Δήμου Χαϊδαρίου από το Πράσινο Ταμείο, για την διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών του Δήμου και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς κατοικημένες περιοχές.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή παρέμβασης είναι οι εξής:
• Καθαρισμός και κλαδεύσεις καύσιμης ύλης εντός του πάρκου Νεολαίας που βρίσκεται στο Δάσος Χαϊδαρίου
• Καθαρισμός και κλαδεύσεις καύσιμης ύλης σε δασική έκταση στις παρυφές της περιοχής Δάσους Χαϊδαρίου (Άγιος Γεώργιος)
• Καθαρισμός και κλαδεύσεις δασικής έκτασης στις παρυφές του οικισμού Άνω Αφαίας Χαϊδαρίου (Δυτικά της οδού Ρέας)
• Καθαρισμός και κλαδεύσεις δασικής έκτασης στις παρυφές του οικισμού Κάτω Αφαίας Χαϊδαρίου (Νότια της οδού Νεφέλης)
• Καθαρισμός και κλαδεύσεις δασικών εκτάσεων στις παρυφές του
Εθνικού Οδικού Δικτύου (Λ. Αθηνών και Λ. Σχιστού)

Η τελική μελέτη, η οποία αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, θα καταρτιστεί μετά την απόφαση ένταξης και πάντα σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία. Θα ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη δασολόγο μελετητή. η υλοποίηση θα γίνει με διαδικασίες fast track

Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται σε διάφορα σημεία των ορεινών όγκων της περιοχής μας και τον Διομήδειο Κήπο στο πλαίσιο του προγράμματος ANTINERO III, αλλά και από τον ΔΕΔΔΗΕ κατά μήκος των του ηλεκτρικού δικτύου μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button