ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4ο Γυμνάσιο: «Απ’ το Χαϊδάρι, μάνα μου, να μ’ απελευθερώσεις»

Στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στο μαρτυρικό «Μπλοκ 15» και στους ηρωικούς αγωνιστές του ήταν αφιερωμένη η φετινή γιορτή για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και της Εθνικής Αντίστασης στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Κεντρικά πρόσωπα της  εκδήλωσης ο Ναπολέων Σουκατζίδης, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η Λέλα Καραγιάννη και μαζί όσοι άλλοι επώνυμοι ή ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες κλείστηκαν σε αυτό το διαβόητο Στρατόπεδο, βασανίστηκαν ανελέητα και εκτελέστηκαν ή εστάλησαν στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Κορυφαία στιγμή στην εκδήλωση, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο το ακροατήριο, ήταν η απάντηση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη προς τον Γερμανό διοικητή Φίσερ, όταν ο τελευταίος του ζήτησε να βγει από τον κατάλογο των μελλοθανάτων και να πάρει άλλος τη θέση του: « Η ζωή του κάθε Έλληνα κ. Διοικητά, αξίζει όσο και η δική μου. Μια μάνα τον περιμένει κι αυτόν, όπως κι μένα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για την αξία που μου δίνετε. Αλλά μόλις δεχτώ την πρότασή σας, αυτόματα παύω να είμαι εγώ. Γίνομαι τίποτα. Και κάτι χειρότερο. Δολοφόνος και προδότης. Γιατί μην ξεχνούμε, κύριε διοικητά, πως εσείς είστε πάντα καταχτητής κι εγώ αγωνιστής για την ελευθερία της πατρίδας μου. Είμαστε εχθροί».

Τα κείμενα, πεζά και ποιητικά, πλαισίωσαν επίκαιρα τραγούδια από τη χορωδία και την ορχήστρα του σχολείου υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας της Μουσικής   Ευσταθίου Ελένης. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών Γιαννικοπούλου Στρατηγούλα. Την επιμέλεια των κειμένων και την όλη οργάνωση της γιορτής είχε η Φιλόλογος Καθηγήτρια Παυλίδου Παρθένα.

4ο Γυμνάσιο: «Απ’ το Χαϊδάρι, μάνα μου, να μ’ απελευθερώσεις» 1

Μέρος της γιορτής αποτελούσε επίσης ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών, με τον οποίο άρχισε η εκδήλωση, και η απονομή Αριστείων και Βραβείων, με την οποία έκλεισε.

Αγγελική Γκανά- Ρηγάκη

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button