ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

1ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου: Επιστολή του Συλλόγου Γονέων στον υπ. Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη

                                               

Επιστολή σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2024 έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη με κοινοποίηση στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, στους Δημάρχους Χαϊδαρίου και Αιγάλεω καθώς και στους Αντιδημάρχους Παιδείας των δύο πόλεων. Αφορμή είναι το πρόσφατο επεισόδιο σωματικής βίας και τραυματισμού μαθητών κατά τον αγώνα του σχολικού πρωταθλήματος στις 16 Φεβ. 2024 μεταξύ του 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου και του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αιγάλεω.

Η επιστολή:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου συνεδρίασε στις 18-02-2024 με μοναδικό θέμα συζήτησης το συμβάν βίας και τραυματισμού μαθητών του σχολείου μας αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μεταξύ του 1ου ΓΕΛ και 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω, εντός του αγωνιστικού χώρου.

Δυστυχώς η βία που έλαβε χώρα αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου – 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω και εντός του αγωνιστικού χώρου, με πρόκληση σωματικών τραυματισμών σε μαθητές – ποδοσφαιριστές του 1ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου, κατά τύχη δε αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε γονείς και κηδεμόνες καθώς δεν συνάδουν με το πνεύμα και την ουσία των σχολικών αθλητικών μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Να επισημάνουμε ότι τη σχολική ποδοσφαιρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ συνόδευαν 3 καθηγητές του 1ου ΓΕΛ οι οποίοι ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις βίαιες σωματικές επιθέσεις.

Είναι γεγονός ότι ένα σωρό αρνητικοί παράγοντες όπως :

  • Η έλλειψη επαρκούς αριθμού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκέστατη καταγραφή και αντιμετώπιση θεμάτων της μαθητικής κοινότητας με προφανές αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση συμβάντων σχολικού εκφοβισμού
  • Ο περιορισμός μαθητών και γενικότερα της νεολαίας κατά τη διάρκεια του Covid 19
  • Η αύξηση των ποσοστών φτώχειας και τα πολλά προβλήματα που βιώνουν οι οικογένειες τόσο ως προς την επιβίωσή τους όσο και ως προς το διαθέσιμο χρόνο για τη στήριξη των παιδιών
  • Η ανυπαρξία λειτουργίας σχολών γονέων
  • Η ατιμωρησία σε παρόμοια γεγονότα που κατά μία έννοια γίνονται συνήθεια («της μόδας») λόγω της τακτικότατης επανάληψης επιθέσεων
  • Η βία στα γήπεδα και η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης

συμβάλλουν στην ενίσχυση της βίας σε καθημερινές εκφάνσεις της ζωής.

Επειδή δεν είναι δυνατό να περιοριστεί η ζωή ημών και των παιδιών εξαιτίας της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας παρακαλούμε να ληφθεί το πρόσφατο περιστατικό σοβαρά υπόψη, και να προγραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερα περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα σας καλούμε να ενισχύσετε τη δημόσια εκπαίδευση με την πρόσληψη μόνιμων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών τις σχολικές μονάδες τώρα που το φαινόμενο έχει ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης.

Επίσης η Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γ’ Αττικής να φροντίζει για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών κατά τη διάρκεια των αγώνων του σχολικού πρωταθλήματος με τρόπο αποτελεσματικό, αφού έχει τη διοικητική ευθύνη της διεξαγωγής του σχολικού πρωταθλήματος. Αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, επίσης παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα για την αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας της εν λόγω Δ/νσης.

Από την πλευρά μας, θεωρείστε δεδομένο ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απαγορευτεί ή να ανασταλεί η συμμετοχή των παιδιών μας σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες καθώς τούτο αντιβαίνει στη φύση των παιδιών, στον αντικειμενικό παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων και βέβαια δεν παραχωρούμε, από κοινού γονείς, κηδεμόνες και μαθητές – μαθήτριες, με τίποτα χώρο για να κυριαρχήσει ο φόβος και να εδραιωθεί οποιασδήποτε μορφής βία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας για την επαρκή και αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Σχετικές δημοσιοποιήσεις σε έγκριτη ιστοσελίδα του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας «Χαϊδάρι σήμερα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Χαϊδαρίου»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button