“Αυτοψία” στο ξενοδοχείο του Σκαραμαγκά που προκάλεσε… σεισμό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Η “πέτρα του σκανδάλου”, που προκάλεσε διοικητική κρίση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ήταν η πρόθεση του πρύτανη Παναγιώτη Καλδή να αγοράσει ακίνητο στον Σκαραμαγκά και πιο συγκεκριμένα ένα παλιό ξενοδοχείο (βλέπε Πώς ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής στον Σκαραμαγκά έκανε άνω κάτω το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).
Η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Π. Καλδή από 6 εκ των 11 μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, έγινε με αφορμή την πρόθεσή του να αγοράσει το ξενοδοχείο με τίμημα 8,5 εκατομμύρια για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, αίτημα για το οποίο, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφανθεί αρνητικά.
Σε σημερινό άρθρο της η efyn.gr παρουσιάζει περισσότερα στοιχεία για το εν λόγω ακίνητο.
Το ακίνητο
Το ακίνητο είναι ξενοδοχείο και η πρόταση για την αγορά του εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας Κέντρου Καινοτομίας στον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, τίθενται ζητήματα τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας, καθώς πρόκειται να εκπαιδευτούν εκεί φοιτητές και φοιτήτριες.
Συγκεκριμένα:
● Το ξενοδοχείο είναι παλαιότητας 50 ετών, όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός.
● Στις φωτογραφίες που παρατίθενται είναι εμφανείς οι φθορές, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είναι κλειστό -εκτός λειτουργίας- και -αναπόφευκτα- κακής συντήρησης.
● Από έρευνα που διενήργησε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης προέκυψε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται κυμαίνεται περί τα 3,7 εκατ. ευρώ, υποδιπλάσια του τιμήματος των 8,5 εκατ. ευρώ.
● Οσον αφορά τα προβλήματα τεχνικής επάρκειας, τα σχετικά στοιχεία ήταν μη διαθέσιμα και σε κάθε περίπτωση μη επαρκή (μη ύπαρξη πολεοδομικού φακέλου με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια ώστε να είναι γνωστά τα κατασκευαστικά στοιχεία του κτηρίου, απουσία ελέγχου στατικής επάρκειας ή μόνωσης του κτιρίου κ.λπ.).
Το εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου κ. Βασίλης Κορκίδης είχε προτείνει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρόταση που αγνόησε ο πρύτανης κ. Καλδής.
Αντί να θεωρηθεί προαπαιτούμενο η διευκρίνιση γύρω από αυτά τα κομβικής σημασίας ζητήματα, ο κ. Καλδής επέμεινε να προωθηθεί το σχέδιο σύμβασης -και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί η συνδρομή και γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΑΔΑ- σε μια ψηφοφορία με 4 αρνητικές ψήφους, 3 αποχές λόγω ισχυρών αμφιβολιών και 4 θετικές ψήφους, στην οποία η ψήφος του πρύτανη μέτρησε διπλή.
«Λεφτά υπάρχουν»…
Το τίμημα των 8,5 εκατ. ευρώ δεν είναι υψηλό μόνο με κριτήριο την πραγματική αξία του ακινήτου, αλλά και σε σύγκριση με τη συνολική κατανομή των διατιθέμενων χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Τα 8,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του εν λόγω ακινήτου είναι περίπου το 42,5% της συνολικής χρηματοδότησης, όταν το κονδύλι για έρευνα και ανάπτυξη είναι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ και οι ανάγκες είναι πολλές (εξοπλισμός και διαμόρφωση χώρων κ.λπ.) σε ένα πανεπιστήμιο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
Πώς, στο πλαίσιο τέτοιων μεγάλων αναγκών αποφασίστηκε να δοθεί για την αγορά ακινήτου, συμπιέζοντας τη χρηματοδότηση για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες, και γιατί σε ένα μαζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα με πάμπολλες ανάγκες και αντικείμενα εκπαίδευσης προτεραιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο η τουριστική εκπαίδευση, είναι απορίας άξιον…
Η ανάδοχος εταιρεία
Η συνέχεια στην πηγή: Real Estate με… μεταπτυχιακό