ΥΓΕΙΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ξεκίνησε σήμερα μια “βαριά” εφημερία στο Αττικόν – Δίκαιη οργή των γιατρών

Η Συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου Αττικόν προειδοποιεί για μια ακόμη φορά για τον κίνδυνο να γίνει μη διαχειρίσιμη η κατάσταση. Ενδεικτικά, η σημερινή γενική εφημερία αρχίζει με δεκάδες ράντζα και υπεράριθμες κλίνες, ενόσω η πανδημία συνεχίζει να φουντώνει και τα περιστατικά Covid όλο και να πληθαίνουν.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί, δήλωσε πως «δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν» επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση και με ιδιωτικές κλινικές εάν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία σε αυτές. Ειδικότερα, για την Αττική τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία» και πρόσθεσε πως με τη χθεσινή επιστολή προς τα νοσοκομεία, ουσιαστικά, «δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις, εάν χρειαστεί, να περιορίσουν τα χειρουργεία». Την ίδια ώρα ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, Ανδρέας Ξανθός, είπε από το βήμα της Βουλής ότι «Ο προϋπολογισμός δίνει το εντελώς λάθος σήμα», καταγγέλλοντας μείωση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο υπουργείο Υγείας και μείωση στο όριο δαπανών του υπουργείου Υγείας. “Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση δεν παίρνει υπόψη της τη διεθνή επιστημονική συζήτηση”, σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός.

Οι γιατροί του Αττικού περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση: “Πάλι το νοσοκομείο γίνεται «ακορντεόν», τα όρια του ρευστοποιούνται, υπερφορτώνονται τμήματα και κλινικές σε βάρος άλλων. Τα ιατρικά τμήματα που είναι επιφορτισμένα για την αντιμετώπιση των ασθενών COVID δεν επαρκούν πλέον σε ανθρώπινο δυναμικό. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει πάει χρόνια πίσω. Τη χαριστική βολή έρχεται να δώσει η οδηγία για αναστολή του 80% των τακτικών χειρουργείων που στην ουσία «βγάζει σε αναστολή» μεγάλο μέρος των συναδέλφων του χειρουργικού τομέα και ταυτόχρονα επιβαρύνει πολύ την υγεία του γενικού πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά κέντρα μιας και αναβάλλονται σοβαρότατες επεμβάσεις (πχ αφαίρεση νεοπλασιών, αγγειοχειρουργικές, ορθοπαιδικές, ΩΡΛ, γναθοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις). Όλοι οι γιατροί αγανακτούμε με αυτό το καθεστώς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το νοσοκομείο είναι εκτός ελέγχου, το πρόβλημα σύντομα θα γίνει μη διαχειρίσιμο. Η νοσηλεία και η ιατρική σε αυτές τις συνθήκες γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετεί τέτοιο όγκο ασθενών, με τη διοίκηση και την κυβέρνηση να μη βάζουν κανένα όριο και περιορισμό”

Η Συνέλευση των Γιατρών ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα: Ενίσχυση του νοσοκομείου και όλου του ΕΣΥ σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξη τους στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών και στον ενιαίο δημόσιο σχεδιασμό. Άνοιγμα τώρα του Λοιμωδών για να συνεπικουρήσει στη νοσηλεία των παθολογικών περιστατικών του ΑΤΤΙΚΟΥ και της 2ης ΥΠΕ εν γένει. Κανένας ασθενής σε ράντζο, κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ! Καμία συγχώνευση, κλείσιμο τμημάτων – κλινικών – νοσοκομείων. Κανένας περιορισμός χειρουργείων, διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Όχι στη μετατροπή  του νοσοκομείου σε μονοθεματικό.

Η ανακοίνωση καταλήγει: “Την άσκηση Ιατρικής, τους κανόνες νοσηλείας και θεραπείας τους κανονίζουν οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου όχι τα διοικητικά φιρμάνια. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, εμείς θα αναλάβουμε και δράση. Όλοι μαζί και συλλογικά.”

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button