ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Αγνό, γιαούρτι πρόβειο” – Ο μπάρμπα – Γιάννης Τσιαπάρας έφτιαξε το πιο παλιό ντελίβερι, που συνεχίζει παραδοσιακά!

Το εργαστήριο της οικογένειας Τσιαπάρα που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, μπορεί να θεωρηθεί “Μέκα του γιαουρτιού”. Συνεχίζουν να το φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά, από τότε που ξεκίνησε ο παππούς Γιάννης, γιατί κάποια πράγματα δεν επιτρέπεται να “κάνουν ρούπι” από την παράδοση.

Τσιαπάρας: Φτιάχνει γιαούρτια από το 1956 και συνεχίζει να τα πουλάει πόρτα-πόρτα.

«Αγνό, παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο», διαλαλεί το μεγάφωνο του βαν στις γειτονιές. Οι παλιοί θυμούνται το ρετρό μπλε αυτοκινητάκι και οι ακόμα παλιότεροι το ποδήλατο του μπαρμπα-Γιάννη, με τα οποία γινόταν η διανομή στους δρόμους των δυτικών προαστίων.

"Αγνό, γιαούρτι πρόβειο" - Ο μπάρμπα - Γιάννης Τσιαπάρας έφτιαξε το πιο παλιό ντελίβερι, που συνεχίζει παραδοσιακά! 2

Μυστικά δεν υπάρχουν: Πρώτη ύλη και παράδοση. Το γάλα είναι ημέρας, ολόφρεσκο. Το προμηθεύονται από κοπάδια την ορεινή Κορινθία και τους Θρακομακεδόνες. Το καλοκαίρι, οπότε το πρόβειο γάλα σώνεται, η επιχείρηση παραμένει κλειστή για περίπου τρεις μήνες.

Το γάλα έρχεται αποβραδίς, φιλτράρεται, μπαίνει στο καζάνι για βράσιμο – παστερίωση κι ύστερα σε πλαστικά κεσεδάκια και σε πήλινες τσανάκες αχνιστό, για να πήξει. Για μαγιά χρησιμοποιούν γιαουρτόγαλο, όπως επιβάλλει η παράδοση του ελληνικού γιαουρτιού. Το οποίο, παρεμπτιπτόντως, τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τον κόσμο λόγω της κορυφαίας διατροφικής αξίας του.

"Αγνό, γιαούρτι πρόβειο" - Ο μπάρμπα - Γιάννης Τσιαπάρας έφτιαξε το πιο παλιό ντελίβερι, που συνεχίζει παραδοσιακά! 4
Μπάρμπα – Γιάννης Τσιαπάρας

Ο ιδρυτής της επιχείρησης, ο μπάρμπα – Γιάννης, έφυγε ήσυχα από τη ζωή φέτος τον Αύγουστο, στα 91 του χρόνια. Με καταγωγή από την ορεινή Φωκίδα, μικρός ξεκίνησε να φτιάξει τη ζωή του στο Χαϊδάρι μαζί με την κυρά του, την Κατερίνα. Η επιχείρηση ρίζωσε και σήμερα είναι “στο πόδι του” νεότερα μέλη της οικογένειάς του.

"Αγνό, γιαούρτι πρόβειο" - Ο μπάρμπα - Γιάννης Τσιαπάρας έφτιαξε το πιο παλιό ντελίβερι, που συνεχίζει παραδοσιακά! 6

Να μια περιγραφή του γιαουρτιού της οικογένειας Τσιαπάρας από τον “Γαστρονόμο“: Η πέτσα γίνεται σκέτο βούτυρο: αφράτη και παχιά, γεμάτη πλισέδες και εύθραυστες φυσαλίδες. Και από κάτω ένα πρόβειο γιαούρτι σφιχτό σαν στραγγιστό, τρεμουλιαστό και στητό σχεδόν σαν πανακότα. Γλυκόξινο, γαλατένιο, και με γεύση παλιά, ρομαντική και ολίγον καλτ.

Το ίδιο πυκνά, και ακόμα περισσότερο, είναι τα ρυζόγαλα και οι κρέμες τους, από ανάμεικτο πρόβειο και αγελαδινό γάλα δεμένο με κορν φλάουρ. Ημίγλυκα, δεν σε λιγώνουν, με γεύση απαλή και στοργική, σχεδόν βρεφική. Μπροστά από το εργαστήρι τους είναι και το πρατήριο, όπου η Ασπασία και η Βάνα –η κόρη και η νύφη αντίστοιχα του μπαρμπα-Γιάννη– πωλούν τα γιαούρτια.

Περνάει ο γιαουρτάς... της οικογένειας Τσιαπάρα

Παράλληλα, ο Κώστας και ο Γιώργος – γιος και γαμπρός– μοιράζουν γιαούρτια με το βανάκι στις γύρω περιοχές. Η κυρία Βάνα -νύφη- είναι στο μαγαζί.

Περνάει ο γιαουρτάς... της οικογένειας Τσιαπάρα

Σταθερή πελατεία, σχεδόν κατά 80% παλιοί πελάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, που περιμένουν τις καθορισμένες μέρες και ώρες να τους ακούσουν να τελαλίζουν από το μεγάφωνο του βαν «αγνό, πρόβειο γιαούρτι παραδοσιακό», για να προβάλουν από τα σπίτια τους φωνάζοντας «περνάει ο γιαουρτάς».

Η διανομή των προϊόντων “Τσιαπάρας” γίνεται σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι και Αμφιάλη, Κολωνό.

Φωτό: Γαστρονόμος

"Αγνό, γιαούρτι πρόβειο" - Ο μπάρμπα - Γιάννης Τσιαπάρας έφτιαξε το πιο παλιό ντελίβερι, που συνεχίζει παραδοσιακά! 10

Τσιαπάρας, Ικάρων 67, Χαϊδάρι, Τ/210-58.10.384. Περισσότερες πληροφορίες για ώρες, ημέρες και τις περιοχές που εξυπηρετούν: Γιώργος 6946-926.925 και Κώστας 6977-138.687.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button