Το Χαϊδάρι γίνεται δειλά δειλά τουριστικός προορισμός – 2 πόλοι ανάπτυξης και μία ηχηρή απουσία
Μπορεί το Χαϊδάρι να γίνει τουριστικός προορισμός και να μπει στους τουριστικούς χάρτες; Σίγουρα ναι, αφού έχει τα “προσόντα”! Χρειάζεται όμως όραμα και δουλειά.
Το πρώτο οδοιπορικό (27 Μαΐου 2023) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης ακολούθησε αρκετός κόσμος, μη Χαϊδαριώτες όλοι. Είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη η ενεργοποίηση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ξεκίνησε πρόσφατα με την πολύ σημαντική παρέμβαση του ανοίγματος στο κοινό του Ιερού της Αφροδίτης, που έτσι έγινε τουριστικός προορισμός.
Το Χαϊδάρι λοιπόν διαθέτει πια δύο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, και οι δύο μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα δάση της Αττικής, στην Κοιλάδα του Δαφνιού.
Την πρώτη ξενάγηση έκανε στη Μονή Δαφνίου η κ. Καλλιόπη Φλώρου, διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια το γκρουπ των επισκεπτών κατευθύνθηκε πεζοπορώντας στην Αφαία για το Ιερό της Αφροδίτης, όπου τους ξενάγησε η κ. Ειρήνη Σβανά.
Από την εξαιρετική αυτή διπλή επίσκεψη έλλειψε ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός, που από μόνος του μπορεί να είναι κορυφαίος πόλος έλξης. Είναι η αρχαία Ιερά Οδός. Αντί να περπατήσουν πάνω στο ίχνος του πανάρχαιου δρόμου οι περιηγητές, μέσα στο όμορφο δάσος και δίπλα στο ποταμάκι που κυλάει στην περιοχή, ακολούθησαν τον δασικό δρόμο από το Άλσος του Δαφνιού προς την Αφαία.
Δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς, αφού το εν λόγω μονοπάτι της Ιεράς Οδού απλά… δεν υπάρχει. Είναι ακριβώς αυτό που έχει προτείνει ο μελετητής Αλέξανδρος Μποφίλιας. Δηλαδή ένα χωμάτινο πεζοπορικό μονοπάτι ή και μονοπάτι ποδηλασίας, το οποίο θα ακολουθεί πιστά την πιθανολογούμενη ή εντοπισμένη θέση-πορεία του αρχαίου οδοστρώματος της Ιεράς Οδού, από τη Μονή Δαφνίου έως τη Λίμνη Κουμουνδούρου. Δείτε πιο αναλυτικά εδώ ένα άρθρο που γράφτηκε πριν από 9 μήνες: Ένα υπέροχο μονοπάτι πλάι στην αρχαία Ιερά Οδό – Η πρόταση Μποφίλια “σηκώνει” ψηλά το Χαϊδάρι.
Χρόνια σ΄ αυτή την πόλη λέμε “κάτι πρέπει να γίνει” προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν οι δυνατότητες! Γι’ αυτό το “Χαϊδάρι Σήμερα” έφερε στο προσκήνιο αυτή τη μελέτη. Το άνοιγμα του Ιερού της Αφροδίτης, σε συνδυασμό με την “2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα” δίνει μία ώθηση στην περιοχή μας. Έχουμε κάθε λόγο να την εκμεταλλευτούμε. Η προαναφερθείσα πρόταση συζητήθηκε εκτενώς με τα στελέχη του Δήμου Χαϊδαρίου, αλλά δεν υπήρξε τελικά ενδιαφέρον. Γίνεται τώρα μια προσπάθεια να προωθηθεί με άλλον φορέα υλοποίησης.
Αξίζει στο σημείο αυτό να πούμε ότι πριν από λόγο καιρό σηματοδοτήθηκε στο Ποικίλο Όρος μονοπάτι προς τα Ταμπούρια των Αγωνιστών του ’21, ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται ανάλογη εργασία προς το Σπήλαιο του Πανός, στο Όρος Αιγάλεω. Και τα δύο με πρωτοβουλία των “Φίλων της Φύσης” και του Κώστα Φωτεινάκη.
Ασφαλώς, πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός μπορεί να είναι και ένα μουσείο στο Μπλοκ 15, το Άουσβιτς της Ελλάδας.
Μ.Χ.