Το πόσο συχνά πλένετε το μπολ του σκύλου σας ίσως επηρεάζει την υγεία σας
Εάν δεν ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας με τον σωστό τρόπο, δεν αποθηκεύουμε την τροφή τους και δεν πλένουμε τα μπολ τους όπως πρέπει, μπορεί να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των μικρών μας φίλων.
Έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά ατόμων που νόσησαν μετά την έκθεσή τους σε τροφή για σκύλους μολυσμένη με το βακτήριο E. Coli και σαλμονέλα, κυρίως σε περιπτώσεις ωμής διατροφής.
Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει την προετοιμασία της τροφής του κατοικιδίου στην κουζίνα, σύμφωνα με μελέτη (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0259478) η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.
Ωστόσο, οι οδηγίες για το πώς θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να χειρίζονται τροφή και σκεύη με ασφάλεια είναι περιορισμένες, ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η αποτελεσματικότητά τους. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν το πώς ταΐζουν οι ιδιοκτήτες τους σκύλους τους και ανέλυσαν την επίδραση που έχουν τα πρωτόκολλα υγιεινής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στη μόλυνση των σκευών για τους σκύλους.
Μία από τους ερευνητές, η Έμιλι Λουϊσάνα (σύμβουλος διατροφής ζώων συντροφιάς), σημειώνει πως σε συζητήσεις με συναδέλφους της συνειδητοποίησαν πως ο καθένας είχε διαφορετικές πρακτικές αποθήκευσης και υγιεινής της τροφής των κατοικιδίων του. «Μόλις καταλάβαμε πως οι συστάσεις της FDA ήταν σχετικά άγνωστες ακόμα και σε επαγγελματίες, θελήσαμε να δούμε τι έκαναν άλλοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων».
Η Έμιλι Λουϊσάνα είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής κτηνιάτρων της εταιρείας τροφών για σκύλους Tailored. Η Κέιτλιν Γκέτι, ερευνήτρια κι αυτή της συγκεκριμένης μελέτης, είναι κτηνίατρος, σύμβουλος για επιστημονικά ζητήματα της εταιρείας NomNomNow Inc., η οποία παρασκευάζει τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος των ζώων συντροφιάς. Καμία εταιρεία δεν χρηματοδότησε την έρευνα και οι συγγραφείς δεν ανέφεραν αντικρουόμενα συμφέροντα. Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται γενικά ο χειρισμός των τροφών από τους ιδιοκτήτες.
Γνώση εναντίον δράσης
Η έρευνα αποκάλυψε πως το 4,7%, σε σύνολο 417 ιδιοκτητών σκύλων, γνώριζε τις οδηγίες της FDA για τον χειρισμό της τροφής και την υγιεινή των σκευών των κατοικιδίων του. Το 43% των συμμετεχόντων αποθήκευε την τροφή του σκύλου 1,5 μ. από τις δικές του τροφές, το 34% έπλενε τα χέρια του μετά το τάισμα και το 33% προετοίμαζε την τροφή του σκύλου σε επιφάνειες που προορίζονται και για δική του χρήση.
Πενήντα ιδιοκτήτες (συνολικά 68 σκύλων) συμμετείχαν σε ένα πείραμα οκτώ ημερών. Οι ερευνητές πήραν από τα μπολ των σκύλων δείγματα για βακτηριακούς πληθυσμούς και χώρισαν τους ιδιοκτήτες σε τρεις ομάδες.
Η ομάδα Α ακολούθησε τις συμβουλές της FDA, που περιλάμβαναν πλύσιμο χεριών πριν και μετά τον χειρισμό της ζωοτροφής, μη χρήση του ίδιου του μπολ για τη συλλογή τροφής, πλύσιμο του μπολ και της σέσουλας με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση, απόρριψη τροφής που έμεινε με συγκεκριμένο τρόπο και αποθήκευση ξηράς τροφής στην αρχική συσκευασία.
Η ομάδα Β έπρεπε να ακολουθήσει τις συμβουλές της FDA και για τα κατοικίδια και για τους ανθρώπους. Αυτές περιλάμβαναν επιπλέον: πλύσιμο χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό, τρίψιμο της τροφής από τα σκεύη προτού πλυθούν, πλύσιμο σκευών με σαπούνι και νερό σε θερμοκρασία άνω των 71°C για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, και καλό στέγνωμα με καθαρή πετσέτα ή σε πλυντήριο πιάτων πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό Υγιεινής των ΗΠΑ.
Στην ομάδα Γ δεν δόθηκαν οδηγίες, αλλά ενημερώθηκε για το πότε θα έπαιρναν οι ερευνητές δεύτερο δείγμα.
Οι πρακτικές που ακολούθησαν οι ομάδες Α και Β οδήγησαν σε σημαντική μείωση στις μολύνσεις των σκευών, σε σύγκριση με την ομάδα Γ. Τα σκεύη που πλύθηκαν με ζεστό νερό ή σε πλυντήριο πιάτων είχαν μείωση 1,5 μονάδας στην κλίμακα μόλυνσης σε σύγκριση με εκείνα που πλυθήκαν με κρύο ή χλιαρό νερό.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για τον καθαρισμό και την υγιεινή σκευών δική μας χρήσης στοχεύουν στη μείωση βακτηριακών πληθυσμών κατά 5 λογαριθμικές μονάδες. Μια μείωση κατά 1,5 λογαριθμική μονάδα ισούται με μείωση των μικροοργανισμών κατά 90-99%. Μια μείωση 5 μονάδων σημαίνει ότι σκοτώνεται το 99,999% των μικροοργανισμών.
Η μόλυνση των μπολ της ομάδας Γ αυξήθηκε μεταξύ των δύο δειγματοληψιών. Κανένας από τους ιδιοκτήτες αυτής της ομάδας δεν είχε πλύνει το μπολ του σκύλου του στο διάστημα των οκτώ ημερών που μεσολάβησε από την πρώτη δειγματοληψία, «παρ’ όλο που είχαν ενημερωθεί ότι υπήρχαν οδηγίες από τον FDA και ότι θα προβαίναμε σε νέα δειγματοληψία», σημείωσε η Έμιλι Λουϊσάνα.
Όπως υπογραμμίζει, «αυτό δείχνει πως η απλή ενημέρωση σχετικά με τις συστάσεις δεν είναι αρκετή».
Χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτού του είδους η ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Τα σκεύη των κατοικιδίων κατατάσσονται ψηλά στον κατάλογο με τα πιο μολυσμένα αντικείμενα του νοικοκυριού. Μερικές φορές φέρουν φορτία βακτηρίων ίδια με εκείνων της τουαλέτας, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη έρευνα, μόνο ένα 20% των ατόμων από τις ομάδες Α και Β είπε πως ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν μακροχρόνια οδηγίες υγιεινής, και ακόμα λιγότεροι, ένα 8%, είπαν πως ήταν πιθανόν να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες.
Όπως αναφέρει η Έμιλι Λουϊσάνα, «η έρευνά μας δείχνει πως οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζητούν οδηγίες για την αποθήκευση της τροφής και την υγιεινή από τον κτηνίατρο, τα καταστήματα και τους κατασκευαστές ζωοτροφών». Έτσι, εκτιμά πως θα ήταν μια πολύ καλή αρχή, αν οι εταιρείες ζωοτροφών μελετούσαν τις τροφές τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και στα σπίτια, και στη συνέχεια έδιναν συστάσεις για αποθήκευση και χειρισμό στις ετικέτες των προϊόντων ή στις ιστοσελίδες τους.
Μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο η Έμιλι Λουϊσάνα ελπίζει οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων και οι κτηνίατροι να αξιοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της έρευνας, και να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η υγιεινή του ταΐσματος στην υγεία κι ευτυχία των ζώων, στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και στις ζωονόσους.
ΠΗΓΗ:CNN