ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το καμένο στον Διομήδειο από drone – Ο επίλογος μιας φωτιάς που μας φόβισε πολύ

Τις φωτογραφίες από συσκευές UAV μάς διέθεσε η διοίκηση του Ιδρύματος του Βοτανικού Κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους. Χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του για την αποτύπωση με την χρήση αεροφωτογραφιών της έκτασης που κάηκε. Είναι εμφανές το μέγεθος της προσπάθειας που καταβλήθηκε για την ανακοπή της πυρκαγιάς στον πρώτο δασικό δρόμο, στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς. Όπως γράψαμε από την πρώτη στιγμή, εκεί δόθηκε αποφασιστική μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά προς την Ιερά Οδό και τον πυρήνα του πανέμορφου Κήπου. Ευτυχώς κερδήθηκε και δεν θρηνούμε σήμερα έναν πολύτιμο πνεύμονα στην πόλη μας (πιο αναλυτικά εδώ: Το χρονικό της σημερινής πυρκαγιάς στο Χαϊδάρι – Η πιθανότερη αιτία).

Τη σημασία του έχει το γεγονός ότι το δασικό οδικό δίκτυο φαίνεται πολύ καλά προσβάσιμο και συντηρημένο και αυτό παίζει το ρόλο του στην ταχεία άφιξη των πυροσβεστικών μέσων στον τόπο της πυρκαγιάς.

Το καμένο στον Διομήδειο από drone - Ο επίλογος μιας φωτιάς που μας φόβισε πολύ 3
DCIM100MEDIADJI_0014.JPG

Αν και τα αίτια βρίσκονται υπό διερεύνηση, εικονίζεται το πολύ πυκνό δίκτυο καλωδίων υπερυψηλής τάσης, αλλά και δίκτυο χαμηλής τάσης με ξύλινες κολώνες παράλληλα με τον δρόμο του Σχιστού Κορυδαλλού, καθώς και το δίκτυο των πυλώνων.   

Με πρόσφατο έγγραφο η Διοίκηση του Βοτανικού Κήπου είχε αιτηθεί έκτακτο καθαρισμό και θερμοσκόπηση του δικτύου. Ο ΑΔΜΗΕ είχε ανταποκριθεί άμεσα καθαρίζοντας την βλάστηση στις βάσεις των πυλώνων και απομακρύνοντας τα προϊόντα των κλαδεύσεων. Παρ΄όλα αυτά είναι αδύνατο, όπως είναι κατανοητό, να καθαριστούν οι επιφάνειες κάτω από τα καλώδια που διατρέχουν πολλά χιλιόμετρα όχι μόνο στον συγκεκριμένο χώρο αλλά σε όλη την επικράτεια. Ελπίζεται ότι θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα υπογειοποίηση του δικτύου υπερυψηλής τάσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών από σπινθήρες

Όπως είπε η διοίκηση του ιδρύματος στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, με την παρέλευση της κρίσιμης αντιπυρικής περιόδου θα σταθμιστεί αν θα  απαιτηθούν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βλάστησης ή αν θα υπάρξει φυσική αναγέννηση.

Περισσότερα για την υπερ-απαραίτητη υπογειοποίηση του δικτύου υπερυψηλής τάσης εδώ:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button