ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η πιθανότερη αιτία της σημερινής πυρκαγιάς στο Χαϊδάρι- Βίντεο και φωτογραφίες

Αυτή ήταν η 10η (!) φωτιά που μετρήσαμε φέτος στην περιοχή μας φέτος, ευτυχώς όχι και η φαρμακερή. Παρόλο που ήταν μια δύσκολη περίπτωση, “μίλησε” η άμεση επέμβαση, αλλιώς ο κίνδυνος για τον μοναδικό Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, όπως και για σπίτια, ήταν μεγάλος. Ως προς την αιτία, τα βλέμματα των ανθρώπων του Κήπου και των αξιωματικών της Πυροσβεστικής στράφηκαν προς τα πάνω, στα καλώδια της γραμμής υπερυψηλής τάσης που περνάει από εκεί…

Κάηκε μόνο ένα στρέμμα, αλλά και μόνο από το γεγονός ότι για να περιοριστεί στο μέγεθος αυτό η ζημιά χρειάστηκαν 20 λεπτά πυρετικής δράσης πλήθους επίγειων μέσων και του προσωπικού τους, αλλά και τεσσάρων εναέριων μέσων, καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο είναι να περιοριστεί μια φωτιά στην αρχή της για να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις. Γιατί αν “ξεφύγει”, όλοι ξέρουμε τι ακολουθεί…

Η πιθανότερη αιτία της σημερινής πυρκαγιάς στο Χαϊδάρι- Βίντεο και φωτογραφίες 3
Πανοραμική εικόνα από το σημείο της φωτιάς. Τα περισσότερα πεύκα είναι μισοκαμένα, ενώ ένα κάτω από τον πυλώνα είναι παρανάλωμα, πράγμα που βάζει σε υποψίες τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Θα επιχειρήσουμε να συντάξουμε ένα χρονικό της σημερινής πυρκαγιάς. Λίγο πριν τις 4 μμ ο πυροφύλακας της ΠΕΣΥΔΑΠ που βρισκόταν στο φυλάκειο πάνω από τον Διομήδειο έδωσε σήμα για φωτιά, που ξεπήδησε μέσα στην έκταση του Κήπου. Γρήγορα χρειάστηκε ο ίδιος να φύγει γιατί κινδύνεψε να εγκλωβιστεί. Όπως γράψαμε πριν από λίγο, οι φλόγες δεν ξεκίνησαν από τον δρόμο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αρκετά πιο ψηλά στην πλαγιά. Ούτε ο πυροφύλακας ούτε τα στελέχη του Κήπου που έφτασαν πρώτα διαπίστωσαν κάποια ανθρώπινη κίνηση.

Με το πρώτο σήμα έφτασε στο σημείο της φωτιάς το 4Χ4 του Βοτανικού Κήπου, που φέρει 600 κιλά νερό και πυροσβεστική αντλία. Η αγωνία ήταν τεράστια, γιατί ο δυτικός άνεμος από τη θέση που εκδηλώθηκε η φωτιά απειλούσε το δάσος και τις εγκαταστάσεις. Ο χειριστής τής μάνικας κ. Γιώργος Νικολακάκης εργάστηκε με αυταπάρνηση, όπως και ο διευθυντής του Κήπου, Στέλιος Σούλιος, που χειριζόταν την αντλία. Στόχο είχαν να σταματήσουν τις φλόγες στον δασικό δρόμο, ώστε να μην περάσουν προς τα κάτω. Όταν τελείωσε το νερό έμειναν εκεί, παρά τον κίνδυνο, και έριχναν fire ball ξηράς σκόνης για να τις επιβραδύνουν. Τότε έφτασε εκεί το πρώτο όχημα της Πυροσβεστικής, ενώ την ίδια ώρα προς τη φωτιά κινούνταν και άλλα οχήματα της Υπηρεσίας. Αρχικά, έφτασαν στο σημείο 40 πυροσβέστες 19 οχήματα, 2 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε πλήρη ανάπτυξη έφτασαν τους 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χαϊδαρίου με πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 και υδροφόρα, πήρε θέση στο δρόμο του Σχιστού, όπου μαζί με την δύναμη της Πυροσβεστικής πάλεψαν και πέτυχαν να μην περάσει η φωτιά το δρόμο προς την απέναντι έκταση του Διομήδειου Κήπου και την Αγία Βαρβάρα.

Ταυτόχρονα έκαναν επιτυχημένες ρίψεις (δες βίντεο) δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, που κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν και τα σπίτια στους γύρω οικισμούς (Σχιστό, Κουνέλια). Ήταν μια πραγματικά εντυπωσιακή δύναμη.

Με αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια γύρω στις 4.20 η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Ενώ όμως τμήμα των δυνάμεων της Πυροσβεστικής έφευγε ολοταχώς για τη Μάντρα, όπου εκείνη την ώρα είχε ξεσπάσει άλλη φωτιά, σημειώθηκε αναζωπύρωση και νέα προσπάθεια κατάσβεσης από τους Πυροσβέστες που είχαν μείνει και την Πολιτική Προστασία του Δήμου Χαϊδαρίου, της οποίας ο επικεφαλής, Γιώργος Μπρουσκάκης, δούλεψε με τη κανονάκι της υδροφόρας, την οποία είχαν στο μεταξύ ξαναγεμίσει.

Περί τις 6 μμ έσβησε οριστικά η φωτιά αυτή. Μαζί της και η αγωνία που κράτησε όλο το απόγευμα.

Ο διευθυντής του Διομήδειου Κήπου, κ. Στέλιος Σούλιος, δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα”: Εδώ και 20 χρόνια δεν είχαμε συμβάν στα όρια της έκτασής μας. Σήμερα χρειάστηκε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σταματήσουμε τις φλόγες στον δασικό δρόμο, ώστε να μην μπουν στο δάσος. Ευτυχώς τα καταφέραμε με την άψογη συνεργασία όλων όσων έτρεξαν κοντά μας. Όλο το καλοκαίρι θα είμαστε σε επιφυλακή.”

Σχετικά με την αιτία της φωτιάς τώρα. Όπως είπαμε ούτε από το δρόμο ήλθε ούτε κάποια άλλη κίνηση έγινε ορατή, σε ένα σημείο που φυλάγεται καλά. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι ευθύνεται κάποιος σπινθήρας από τα καλώδια της υπερυψηλής τάσης που περνούν από το σημείο αυτό. Το προηγούμενο διάστημα οι άνθρωποι του Κήπου είχαν ακούσει σχετικούς θορύβους στους πυλώνες και είχαν στείλει έγγραφα στον ΔΕΔΔΕΗ, που πράγματι καθάρισε καλά γύρω από τους πυλώνες. Όμως σπινθήρες πετιούνται και από τα καλώδια κατά μήκος της γραμμής και αυτό είναι κάτι που θα το ερευνήσει η Πυροσβεστική.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button