ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Ομιλία του Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις»

Ο κ. Κουρουμπλής ξεκίνησε την ομιλία του με τo σοβαρό ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ένα φαινόμενο που συνεχίζεται και επιδεινώνεται, αναφέροντας ότι  ενώ ο κ. Πλεύρης πριν ένα μήνα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, δεσμεύτηκε ότι θα περιοριστεί. Μεταφέροντας την αγωνία των ασθενών, των συνδικαλιστικών φορέων των φαρμακοποιών, της κοινωνίας, ο βουλευτής ανέφερε ότι αν υπήρχε από την κυβέρνηση η βούληση να συγκρουστεί με τις λογικές που παράγουν αυτό το φαινόμενο, θα υπήρχε και η δυνατότητα να εξαλειφθεί δεδομένου ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και οι πολυεθνικές εταιρείες του φαρμάκου έχουν υποχρέωση να τηρούν το νόμο. «Τηρούν την υποχρέωση της τρίμηνης αποθήκης φαρμάκων; Τηρούν την υποχρέωση εισαγωγής φαρμάκων κατά ένα ποσοστό περισσότερο κάθε χρόνο; Δεν το κάνουν, όχι επειδή δεν θέλουν να πουλήσουν φάρμακα αλλά γιατί βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς και λόγω του clowback δεν θέλουν να το κάνουν» εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής και τόνισε πως «εκεί όμως χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση γιατί κινδυνεύουν ζωές, ιδιαίτερα όταν λείπουν ογκολογικά φάρμακα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε: «Μιλάτε για κορώνες της Αριστεράς αλλά μάλλον νεοφιλελευθεροφανείς είστε παρά νεοφιλελεύθεροι. Χειροκροτούσατε όρθιοι τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος κατάντησε τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο της ανάπτυξης που θα έφερνε, να είναι επιδοτούμενος στο 85%.. μπράβο! Έχετε μεγάλες επιτυχίες!» Για την κατάσταση των νοσοκομείων είπε: «Οι περισσότεροι από εσάς ενώ κατάγεστε από περιφέρειες, ξεχνάτε πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία στις περιοχές σας και είναι ντροπή. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος κατευθύνεται στο ΕΣΥ γιατί δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ακόμη και η εφημερίδα “Καθημερινή” πριν από ένα μήνα, είχε πρωτοσέλιδο έρευνα για τις τεράστιες αναμονές στα νοσοκομεία, καμία βελτίωση δεν έχετε φέρει στη δημόσια υγεία από τα μέχρι τώρα νομοθετήματα».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας, συμφώνησε πως είναι ένας τομέας που πρέπει ως συντεταγμένη πολιτεία να προσεγγιστεί και να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι «είναι στοιχείο πολιτισμού μιας χώρας και μιας κοινωνίας να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όσων ανθρώπων -κυρίως για λόγους υγείας- δεν μπορούν να τα υπερασπιστούν μόνοι τους» αλλά δεν έχουν τεθεί χρονικοί ορίζοντες για την υλοποίηση του νομοσχεδίου και τόνισε χαρακτηριστικά «πάνω από 3.000 διατάγματα και 50.000 αποφάσεις που προβλέπονται σε νόμους, τα τελευταία 15 χρόνια, δεν έχουν υλοποιηθεί πως θα πιστέψω ότι θα υλοποιηθεί και το εν λόγω νομοσχέδιο εφόσον δεν δεσμεύεστε στην έκδοση των διοικητικών πράξεων και δεν έχετε προβλέψει τον προϋπολογισμό για την υλοποίησή του; Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη φροντίδας να ζήσουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον»

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής αναρωτήθηκε πόσο υλοποιήσιμα είναι τα συγκεκριμένα προγράμματα σε μια δύσκολη συγκυρία, όταν σήμερα υπάρχουν στα νοσοκομεία ασθενείς που δεν θέλουν να πάρουν εξιτήριο γιατί στο σπίτι τους έχει κοπεί το ρεύμα και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας δομών και υποδομών που θα καλύπτουν το μεγάλο κενό που υπάρχει. Αναφέρθηκε στους κοινωνικούς θεσμούς επεξηγώντας: «Δεν μιλάω για τη φιλανθρωπία αλλά για το μοντέλο των Γονέων και Κηδεμόνων που προωθήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια και δημιουργήθηκαν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μονάδες στο χώρο της νοητικής στέρησης. Πρόκειται για ένα μοντέλο που πρέπει να δούμε, ειδικά σε θεσμούς που έχουν ανάγκη μια εντελώς διαφορετική λειτουργία, εφόσον μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν μόνοι τον εαυτό τους».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button