ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Δαφνί κάνει έκκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το LNG

Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου ”Ο Δαφναίος Απόλλων ”

Στο υπουργείο Οικονομικών, στις 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον επενδυτή Γιώργο Προκοπίου που αναδείχθηκε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Προκοπίου, σύμφωνα με την εγχώρια αρθρογραφία, ανέφερε τα κάτωθι:

“η θέση προσφέρεται και για την προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας”, ενώ υπογράμμισε ότι “το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλικότερη από το πετρέλαιο και πιο ακίνδυνη”. Πηγή: https://www.thetoc.gr/oik

“προανήγγειλε την δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, καθώς και δέσμευσης άνθρακα και παραγωγής πράσινης μεθανόλης. «Έτσι δημιουργούμε πραγματικά μια μονάδα μηδενικών εκπομπών», σημείωσε. Θέλοντας να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία (σ.σ. σε σχετικές καταγγελίες έχει προχωρήσει ο Δ. Χαϊδαρίου) ο κ. Προκοπίου διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να φτιάξει μονάδα αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU).«Έναν σωλήνα θα βάλουμε, ας μην ανησυχεί ο κ. Δήμαρχος», σημείωσε ο κ. Προκοπίου για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν έχει νόημα να φτιάξεις κάτι τέτοιο, όταν έχει δίπλα σου τη Ρεβυθούσα».“ Πηγή: https://www.moneyreview.gr/

Ο κ. Προκοπίου προανήγγειλε τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά απέκλεισε τη δημιουργία μονάδας αεριοποίησης LNG (FSRU). «Θα ήταν ανόητο να το κάνεις όταν έχεις μια Ρεβυθούσα στα 2,5 μίλια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προκοπίου επιχείρησε να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία του Σκαραμαγκά (Δήμος Χαïδαρίου) ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο είναι φιλική προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η παραγωγή CO2 από την καύση θα συλλέγεται, προκειμένου να δημιουργηθούν παράγωγα μεθανόλης, τα οποία θα καθιστούν πλήρως ουδέτερη στο περιβάλλον τη χρήση της μονάδας παραγωγής ενέργειας.

«(Ο Σκαραμαγκάς) είναι ιδεώδης για να γίνει μια τέτοια επένδυση», είπε ο εφοπλιστής σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί σήμερα παρακαλούν τον όμιλο να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Mάλιστα, όπως είπε, οι νέοι στρόβιλοι που έχουν αναπτυχθεί για την καύση είναι πολύ πιο αποδοτικοί και φτάνουν στο 70% από τους σημερινούς που προσφέρουν 50% απόδοση.” Πηγές: https://www.powergame.gr/  https://xaidarisimera.gr/

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα και δηλώσεις σε καμία περίπτωση δεν μας καθησυχάζουν. Αντιθέτως, μας προκαλούν περισσότερο φόβο και ανησυχία για το μέλλον, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας και εμάς των ιδίων. Η δημιουργία βιομηχανικής δραστηριότητας υψηλής όχλησης στον προβλήτα 4 του Σκαραμαγκά είναι προ των πυλών.

Για όλους των παραπάνω λόγους:

– Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να στηρίξουμε τις θέσεις μας τις οποίες εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε τον κίνδυνο ΨΗΦΙΣΜΑ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου της Συνεδρίασης της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και με μεγάλη μας χαρά υιοθετήθηκαν στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2023 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το πρακτικό της 2ης/2023 Τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

– Σας καλούμε να παρευρεθούμε, όσοι περισσότεροι μπορούμε, και να δώσουμε δυναμικό παρόν στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της Κυριακής, 02 Απριλίου 2023 και ώρα 11:30 μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης (Πλατεία Δημαρχείου).

– Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδας παραγωγής ενέργειας στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και σε οποιαδήποτε χρήση υψηλής όχλησης δεν σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των Ναυπηγείων.

–  Ζητάμε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με σταθερές και καλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας.

–   Απαιτούμε την παραχώρηση του προβλήτα 4 στον Χαϊδαριώτικο λαό.

Το ΔΣ του Εξωραϊστικού, Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δαφνίου ”Ο Δαφναίος Απόλλων”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button