Το “χτύπημα” της καφέ αράχνης
Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης διαποτισμένης με τρομολαγνεία δόθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τον θάνατο ενός 58χρονου στην Ηλεία που αποδόθηκε σε δάγκωμα καφέ αράχνης, πριν από την έκδοση του ιατροδικαστικού πορίσματος που τελικά απέδειξε ότι οφειλόταν σε στρεπτόκοκκο. Σε αυτή την παραπληροφόρηση συνέβαλε και ένας μικρός αριθμός γιατρών που έβγαιναν στα κανάλια μιλώντας για δάγκωμα της «καφέ αράχνης-ερημίτη».
Κι αυτό συνέβη δίχως κανείς να λάβει υπόψη του τη γνώμη ενός κατ’ εξοχήν ειδικού, του βιολόγου και ειδήμονος στο αντικείμενο των ερπετών και αμφιβίων Ηλία Στραχίνη, ο οποίος εξαρχής αμφισβήτησε με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία το δάγκωμα της καφέ αράχνης.
Πηγή: efsyn.gr / Τάσος Σαραντής
Τι κι αν διευκρίνισε ότι προφανώς ο όρος «καφέ αράχνη» είναι η ακριβής μετάφραση της «Brown Spider», της αγγλικής κοινής ονομασίας ενός αμερικανικού είδους λοξοσκέλης που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς στην Ευρώπη έχουμε τη μεσογειακή λοξοσκέλη; Τι κι αν εξήγησε ότι και τα δύο είδη έχουν νεκρωτικό δηλητήριο με σίγουρο σύμπτωμα μετά από δάγκωμά τους τη νεκρωτική δερματίτιδα τοπικά και ότι το δάγκωμα της αμερικανικής έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να οδηγήσει και σε πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ της μεσογειακής μόνο τοπικής νεκρωτικής δερματίτιδας; Τι κι αν έγραψε κατηγορηματικά ότι αν αποδειχτεί ότι η αιτία θανάτου ήταν πράγματι δάγκωμα από μεσογειακή λοξοσκέλη, τότε θα είναι το πρώτο καταγεγραμμένο παγκοσμίως;
Κι όμως, κανείς δεν τον άκουσε. Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούσαν να αναπαράγουν το δάγκωμα αράχνης, πανικοβάλλοντας τον κόσμο, ενώ σε κάποια κανάλια αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τις δηλώσεις του Ηλία Στραχίνη τα περί μη απόδειξης δήγματος αράχνης, αλλά και του πιθανότερου ενδεχόμενου μόλυνσης από στρεπτόκοκκο, καταγγέλλει ο ίδιος.
Και κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη, ούτε καν σκέφτηκε πόσο πολλές καστανόχρωμες αράχνες θα θανατωθούν λόγω του πανικού που καλλιεργήθηκε, ιδιαίτερα όταν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 850 είδη αράχνης, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι καφέ και ακίνδυνες.