ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Α.Τ. Χαϊδαρίου δίπλα στον πολίτη – Εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου. Ομιλητής ήταν ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής – Διοικητής του Α.Τ. Χαϊδαρίου Κώστας Παχής, που αναφέρθηκε σε ζητήματα ασφάλειας και έκανε έναν απολογισμό δράσης του Τμήματός του, σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ο κ. Παχής τόνισε πως το Α.Τ. Χαϊδαρίου σκοπό έχει στο επόμενο διάστημα να διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των δημοτών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Θοδωρής Σπηλιόπουλος, η Χαϊδαριώτισα βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Μαρία Αθανασίου, και ο πατήρ Νικόλαος που ιερουργεί στον μακρινό Καναδά.

Το Α.Τ. Χαϊδαρίου δίπλα στον πολίτη - Εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 3
Από αριστερά: Η βουλευτής Μαρία Αθανασίου, ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, ο διοικητής του Α.Τ. Κώστας Παχής και ο επικεφαλής των “Πολιτών σε Δράση” Θοδωρής Σπηλιόπουλος.

«Κάθε χρόνο ένα μεγάλο χωριό σβήνεται από το χάρτη»

Σύμφωνα με τον έμπειρο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, η χώρα μας κατέχει ένα ρεκόρ σε τροχαία δυστυχήματα και έναν ετήσιο θλιβερό απολογισμό. Επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως κάθε χρόνο σημειώνονται 22.000 τροχαία ατυχήματα. 2.100 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, 32.000 άτομα τραυματίζονται και από αυτά 3.500 άτομα μένουν ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Οι κυριότερες αιτίες αυτών των θλιβερών συμβάντων είναι:
– Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
– Η υπερβολική ταχύτητα.
– Τα αντικανονικά προσπεράσματα (τα δυστυχήματα που προκαλούνται από αυτή την αιτία, σε ποσοστό 90% είναι θανατηφόρα).
– Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.
– Η παραβίαση του σήματος STOP, που πολλές φορές δεν είναι τοποθετημένα σε εμφανή σημεία ή τα σκεπάζουν κλαδιά δέντρων.
– Η ανάπτυξη ταχύτητας άνω των 40 χιλιομέτρων σε στενούς δρόμους, μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Το Α.Τ. Χαϊδαρίου δίπλα στον πολίτη - Εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 5

«Έτσι οδηγώ με ασφάλεια»

Ακολούθως τόνισε τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο κάθε οδηγός για τη δική του ασφάλεια, των επιβαινόντων, αλλά και του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου:
– Σέβεται πάντα τις υποδείξεις των τροχονόμων.
– Φοράει πάντα ζώνη ασφαλείας.
– Βάζει τα παιδιά στο πίσω κάθισμα.
– Ελέγχει το όχημα πριν ξεκινήσει για κοντινό ή μακρινό ταξίδι (λάστιχα, φρένα κτλ.).
– Σέβεται πάντα τους πεζούς και δεν παρκάρει παράνομα πάνω στις ράμπες των ΑΜΕΑ.
– Δεν αφήνει ούτε μια μέρα το όχημα του ανασφάλιστο. Χαρακτηριστικά, το 99% των οδηγών των ανασφάλιστων οχημάτων, όταν προκαλέσουν ατύχημα, εξαφανίζονται.
– Οι δικυκλιστές να φοράνε πάντα κράνος, που σώζει ζωές.
Στο σημείο εκείνο με συγκίνηση θυμήθηκε μία εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε το Α.Τ. Χαϊδαρίου και η διεύθυνση του 6ου Δημοτικού Σχολείου στο Δαφνί. Οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού «παρέδωσαν» μαθήματα οδικής ασφάλειας στους αστυνομικούς, δείχνοντας μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα. Όπως είπε, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα μοιραστεί σε όλα τα σχολεία της πόλης έντυπο υλικό.

Το Α.Τ. Χαϊδαρίου δίπλα στον πολίτη - Εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 7

«Προσοχή κυκλοφορούν απατεώνες και στο Χαϊδάρι»

Αμέσως μετά έκανε λόγο για τις επιτυχίες της υπηρεσίας του. Το Α.Τ. Χαϊδαρίου για άλλη μια χρονιά κατέκτησε την «πρωτιά» σε συλλήψεις, σε σχέση με τα υπόλοιπα αστυνομικά τμήματα της Δυτικής Αττικής. Το 2018 συνέλαβε 318 άτομα. Από αυτά στα 114 εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους. Τα εντόπισε το ειδικό λογισμικό που διαθέτουν τα περιπολικά. Στην πλειονότητά τους οι φυγόδικοι είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπές και απάτες, οφειλές προς το Δημόσιο.

Εκτενή αναφορά έκανε για περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος ηλικιωμένων. Δεκάδες αετονύχηδες προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, λέγοντας πως το παιδί τους έχει εμπλακεί σε ατύχημα ή ότι οφείλει ένα σημαντικό ποσό στην Εφορία και για αυτό το λόγο θα πρέπει να πληρώσει άμεσα, προκειμένου να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν τα θύματα πειστούν και δηλώσουν πως δεν έχουν χρήματα να καταβάλουν, τους ζητάνε να τους παραδώσουν ότι χρυσαφικά έχουν για εκποίηση. Αυτού του είδους οι απατεώνες είναι πολύ πειστικοί, αφού έχουν γνώση την οικογενειακή κατάσταση του ηλικιωμένου. Το κυριότερο που προέτρεψε να μεταφέρουμε στους γονείς μας, είναι να μην μιλάνε στο τηλέφωνο ή στο δρόμο με άγνωστα πρόσωπα. Αντίθετα για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνουν αρχικά την Αστυνομία και στη συνέχεια τα παιδιά τους. Σχετικό ενημερωτικό υλικό θα μοιραστεί στα μέλη των τριών ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

Ακόμα εξιστόρησε αληθινά συμβάντα που σημειώθηκαν στο Χαϊδάρι από μακρυχέρηδες, ενώ πρότεινε τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να παίρνει ο κάθε πολίτης, με σκοπό την προστασία της ζωής του και της περιουσίας του.

«Ευρεία η περιοχή ευθύνης μας, με τρία μεγάλα νοσοκομεία»

Τέλος ο κ. Παχής μίλησε για τις ζώνες ευθύνης του Α.Τ. Χαϊδαρίου. Τα γεωγραφικά του όρια ξεκινάνε από την περιοχή του Σχιστού και του Σκαραμαγκά και φτάνουν μέχρι το Αιγάλεω, την Πετρούπολη και το Περιστέρι. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Hot Spot Σκαραμαγκά, τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία Δρομοκαΐτειο και Ψ.Ν.Α., καθώς επίσης και το Αττικό Νοσοκομείο. Τόνισε ιδιαίτερα πως οι άνδρες του Α.Τ. Χαϊδαρίου δαπανούν πολλές ώρες από την υπηρεσία τους για συμβάντα που σημειώνονται σε αυτά τα τρία νοσοκομεία (όπως εγκλεισμοί και θάνατοι).

Παράλληλα το Α.Τ. Χαϊδαρίου έχει κάνει «ανοίγματα» και προς την τοπική κοινωνία, μέσα από κάποιες δράσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η προσφορά δώρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων στα παιδιά του Χριστοδούλειου Ορφανοτροφείου και η απελευθέρωση άγριων πουλιών μαζί με μαθητές του 6ου Δημοτικού.

Ο κ. Παχής υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί και με τη νέα δημοτική αρχή για όλα τα παραπάνω ζητήματα, που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την ασφάλεια των δημοτών.

Το Α.Τ. Χαϊδαρίου δίπλα στον πολίτη - Εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 9
Ομάδα αστυνομικών του Α.Τ. Χαΐδαρίου. Τρίτος από αριστερά ο ιερωμένος πατήρ Νικόλαος, από τον Καναδά.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button