ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τήλος, όπως κολιμπρί!!!

 Ευγενία Λουπάκη

“Στους δρόμους δεν υπάρχουν κάδοι, ούτε στα σπίτια σκουπιδοτενεκέδες. Σκουπίδι πουθενά. Το πρόγραμμα Just go Zero προχωρά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το πολυβραβευμένο Τήλος Project η παραγωγή ήπιας ενέργειας, ίσης και πάνω με την ενέργεια που χρειαζεται το νησί λειτουργεί χρόνια τώρα. Ηρθε χθες ο Κέρστεν Ράσμουνσεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι έμεινε με ανοιχτό το στόμα.

Ηρθε μια φίλη υπεύθυνη του ΕΟΤ σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μας έλεγε ότι το brand Τήλος είναι πρώτο σε δημοφιλία λόγω της οικολογικής κατεύθυνσης του νησιού.

Το κυνήγι έχει απαγορευθεί 25 χρόνια τώρα με κοινό αγώνα και κινητοποιήσεις δημοτικής αρχής (ο αείμνηστος Τάσος Αλιφέρης επικεφαλής) ξενοδόχων και κατοίκων. Οι πέρδικες περπατάνε πια ανενόχλητες, τα γεράκια κόβουν βόλτες κάθε απόγευμα μπροστά στα μάτια μου, πάνω από την κοιλάδα της Ερίστου.

Χιλιόμετρα χαραγμένα μονοπάτια υπέροχων διαδρομών οδηγούν σε μαγικές παραλίες.

Στα Λιβάδια, το λιμάνι του νησιού, σε όλον το βυθό του κόλπου με τα ιαματικά νερά, φυτρώνει Ποσειδωνία, αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα της Μεσογείου και όχι μόνο κανείς δεν το απειλεί αλλά επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο.

Στην Εριστο λειτουργεί το διάσημο πια, μοναδικό στην Ελλάδα ελεύθερο κάμπινγκ με δημοτικές τουαλέτες και ντους.

Αλλά ίσως αυτό που δείχνει περισσότερο απ’ όλα την αγάπη και το σεβασμό κατοίκων κι επισκεπτών για τη φύση, είναι αυτό που δείχνω στη φωτογραφία: Τα κρινάκια της άμμου που άρχισαν να ξεμυτίζουν στην Εριστο και τα προστατεύουν οι κατασκηνωτές με βότσαλα για μην τα πατάνε.

Τήλος, όπως κολιμπρί!!! 1

Η Τήλος κάνει ό,τι και το κολιμπρί -σας έχω πει πολλές φορές την ιστορία με το κολιμπρί και την πυρκαγιά στη ζούγκλα. Το μικρούλι κολιμπρί που μετέφερε σταγονίτσες με το ράμφος του κι όταν το ρώτησε ο ελέφαντας περιπαικτικά “εσύ τί κάνεις τώρα;”, απάντησε: “Αυτό που μου αναλογεί”.

Είμαι περήφανη για την μικρή Τήλο που κάνει αυτό που της αναλογεί σε μια πατρίδα που καίγεται και ξεπουλιέται φτηνά. Γιατί δείχνει ότι αν θέλουμε μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα…”

Τήλος
Τήλος

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button