ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θόλωσαν οι λιμνούλες του Αίθριου – Το θαύμα κράτησε 10 μέρες

“Κάθε θαύμα και τρεις μέρες, το μεγάλο τέσσερις”, λέει η παροιμία. Άρα το νερό στις λιμνούλες του Αίθριου, που άντεξε καθαρό και γαλάζιο μερικές μέρες παραπάνω, έγραψε ιστορία στον… χώρο των θαυμάτων.

Η εισαγωγή με αναφορά σε “θαύμα” δεν είναι τυχαία, καθώς έτσι είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς -και από εμάς- η επαναλειτουργία των λιμνών του Αίθριου μετά από 10 και πλέον χρόνια… ξεραΐλας. Στο άρθρο μας Κυλούν πάλι τα νερά στις λιμνούλες του Αίθριου τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε καταγράψει το κλίμα ικανοποίησης για τη χαλαρωτική επίδραση του γαλάζιου νερού που κυλάει στους μικρούς καταρράκτες της πλατείας. Οι λίμνες ξαναγέμισαν νερό με την αφορμή την ανανέωση του πράσινου της πλατείας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανανέωσή της.

Όμως αυτή η εικόνα κράτησε για λίγο -μόλις 10 μέρες όπως μας είπε τακτικός θαμώνας της πλατείας. Γρήγορα το νερό άρχισε να θολώνει και να βρομίζεται, όπως δηλαδή συνέβαινε την εποχή που ο Δήμος είχε αποφασίσει προ ετών να αδειάσει τις λίμνες. Τελικά το “θαύμα” κράτησε 10 μέρες…

Το “καμπανάκι” χτύπησε στην εφημερίδα μας ο κ. Γιάννης Αγάλος, που σε μήνυμά του μας έγραψε: “Θα ήθελα να καταγγείλω ότι το νερό στο Αίθριο κατάντησε εστία μόλυνσης και χρήζει ενεργειών του Δήμου. Τα νερά είναι πράσινα από τη βρόμα και μυρίζουν. Παρακαλώ εκ μέρους αρκετού κόσμου για τις ενέργειες της εφημερίδας σας μήπως ακουστούμε και αλλάξει κάτι. Θα έπρεπε από την αρχή να καθαριστεί, να βαφτεί και να αναδειχθεί καθώς αποτελεί στολίδι… Μακάρι να εισακουστεί το παράπονό μας”.

Μια επιτόπια επίσκεψη δείχνει ότι η κατάσταση του νερού είναι ακριβώς όπως την περιγράφουν οι πολίτες. Όμως γιατί; Πολλές λίμνες και σιντριβάνια λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε αυτή την κατάσταση.

Το ψάξαμε το θέμα και δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να βρούμε την αιτία. Η αλήθεια δεν απέχει από αυτό που θα περίμενε κανείς: Σύστημα καθαρισμού δεν υπάρχει. Το νερό δεν φιλτράρεται και γι’ αυτό καταντάει σταδιακά βούρκος. Μοναδική είναι λύση είναι να το αλλάζουν κάθε τόσο, αλλά αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε φτηνό.

Θόλωσαν οι λιμνούλες του Αίθριου - Το θαύμα κράτησε 10 μέρες 3
Αυτή είναι η κατάσταση στο φρεάτιο με τα συστήματα φιλτραρίσματος του νερού.

Η απόφαση να ξαναγεμίσουν οι λιμνούλες στηρίχτηκε στο γεγονός ότι λειτουργούσαν οι αντλίες ανακύκλωσης που ανεβάζουν το νερό στο πιο ψηλό επίπεδο για να κυλάει στη συνέχεια προς τα κάτω. Αλλά αυτό αποδείχτηκε ότι δεν αρκούσε, γιατί έλειπε κάτι εξίσου βασικό, που είναι το σύστημα φιλτραρίσματος, το οποίο έχει καταστραφεί.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που δημιουργεί προβλήματα. Το δάπεδο και τα πλαϊνά των λιμνών έχουν ρωγμές που δεν επιδιορθώθηκαν και έτσι χάνεται νερό.

“Τσάτρα πάτρα” διαδικασίες, λοιπόν, που όμως τα αποτελέσματά τους δεν κρύβονται. Πρόβλεψη: Θα γίνε προσπάθεια να έχουν οι λιμνούλες νερό μέχρι τις εκλογές και μετά… επαναφορά στην “κανονικότητα”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button