ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει “παπάδες” στη γειτονιά μας

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει "παπάδες" στη γειτονιά μας 3

Η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρά βήμα βήμα το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ στην περιοχή του Σχιστού, ουσιαστικά το μεγαλύτερο επενδυτικό εγχείρημα που έχει σχεδιάσει ποτέ. Μετά τις επίσημες υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ), ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε η σειρά της ενημέρωσης του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας από τον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος ανέλυσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το έργο που έχει τον διακριτικό τίτλο «The GreenΣxisto».

Η επιλογή του ονόματος του πρότζεκτ οφείλεται, κατά την Εκκλησία, στο ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχει το έργο, καθώς το 85% από το συνολικό εμβαδόν των 3.000 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα καλύπτεται από πράσινο. Σε γενικές γραμμές, σχεδιάζονται ξενοδοχείο, κτίριο γραφείων, κατοικίες, φωτοβολταϊκό πάρκο, 11όροφος υπόγειος χώρος για κοντέινερς. Ο επενδυτής, που θα προκύψει από τον δημόσιο διαγωνισμό που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, θα αποκτήσει το “δικαίωμα επιφανείας” για 99 χρόνια.

Από την πλευρά της Εκκλησίας δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, πρόθεση για εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, ενδεχόμενο όμως που περιλαμβάνεται σε σχεδιασμούς του κράτους (ακόμη και εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών). Πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτά όλα στο ίδιο σημείο; Η συνέχεια θα έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον…

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει "παπάδες" στη γειτονιά μας 5

“Δεν είναι πρώτο το οικονομικό ζήτημα”

Σύμφωνα, λοιπόν με το orthodoxianewsagency.gr σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, στις 12 Οκτωβρίου 2022, του αναπτυξιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περιοχή Σχιστό της Δυτικής Αττικής, με την Εκκλησία της Ελλάδος να ξεκαθαρίζει ότι πρώτιστος στόχος δεν είναι το οικονομικό ζήτημα, αλλά η αξιοποίηση του έργου προς όφελος του λαού.  

Η συνεδρία κράτησε περίπου 3 ώρες και παρουσιάστηκαν και μακέτες. Στην αρχή της συνεδρίας δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της ΕΚΥΟ σε σχέση με την ένσταση του δημάρχου κ. Βρεττάκου για την ενημέρωση του μετά τη δημοσιοποίηση της ανακήρυξης του έργου σε στρατηγικής σημασίας. Ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ π. Νικόδημος Φαρμάκης, απάντησε ότι δεν πρόκειται για μια ενημέρωση επί τετελεσμένων αποφάσεων, αλλά το στάδιο είναι ακόμη αρκετά πρώιμο ώστε η Εκκλησία, ως ιδιοκτήτρια του κτήματος, να ακούσει τις γνώμες και τις προτάσεις των δημοτικών αρχών και να τις λάβει υπόψη κατά την οριστικοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου.

Η πρώτη αντίδραση των Δήμων Δραπετσώνας – Κερατσινίου και Περάματος απέναντι στο σχέδιο ήταν αρνητική, καθώς πρόκειται για δασική έκταση 3.000 στρεμμάτων, μέρος της οποίας είναι ενταγμένο στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του όρους Αιγάλεω, ενώ μεγάλο τμήμα έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. 

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει "παπάδες" στη γειτονιά μας 7

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ και το επιτελείο του απάντησαν σε ερωτήσεις του κ. Βρεττάκου και πολλών εκ των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Κερατσινίου, απορίες νομικού, τεχνικού και ηθικού περιεχομένου. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, εστίαζαν στην ενίσχυση του πρασίνου στην περιοχή και την οικονομική αναβάθμισή της. Η πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να πείσει ότι ο πρωταρχικός σκοπός της δεν είναι το κέρδος αλλά η περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με τον π. Φαρμάκη, στο σχέδιο περιλαμβάνεται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ. στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους Ο.Τ.Α. αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.

Τέλος, η επένδυση αφορά τη δημιουργία κέντρου logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο. Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος.

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει "παπάδες" στη γειτονιά μας 9

Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάχθηκε για τις προτάσεις του και η πλευρά της ΕΚΥΟ δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις σε πνεύμα συνεργασίας και καλής προαίρεσης και δεν θα προβεί σε οιαδήποτε μεταβολή του αρχικού σχεδίου χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας, οι επιφυλάξεις των Δήμων δεν αντιμετωπίστηκαν ως αδικαιολόγητες από την πλευρά της, καθώς όντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Δημοτικών Συμβούλων στο παρελθόν «υπήρχαν εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά» ή προγραμματικές συμφωνίες «με όρους αντιλαϊκούς στα ψιλά γράμματα».

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει "παπάδες" στη γειτονιά μας 11

Στο επίκεντρο τα logistics για το λιμάνι

Σύμφωνα με οικονομικές ιστοσελίδες, πάντως, πυρήνας του όλου εγχειρήματος είναι το κέντρο logistics, με τα σχέδια να προσανατολίζονται σε υπόγειο χώρο εμπορευματοκιβωτίων με χωροθέτηση τέτοια που σε ευθεία γραμμή θα απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Πειραιά. Η μικρή απόσταση από το λιμάνι, η γειτνίαση με κεντρικούς οδικούς άξονες και η συγκέντρωση μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, που θα δώσει απάντηση στον κατακερματισμό σε διαφορετικές μικρές αποθήκες και χώρους ψυγείων, προκρίνονται ως συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η δεύτερη κύρια χρήση αφορά την οικιστική ανάπτυξη. Το σχέδιο αφορά έναν πλήρως οργανωμένο και αυτόνομο οικισμό, με δικά του καταστήματα και υποδομές, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων. Προβλέπεται επιπλέον και η λειτουργία ξενοδοχείου.

Μενέλαος Χρόνης

Green Σxisto: Η Εκκλησία σχεδιάζει "παπάδες" στη γειτονιά μας 13

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button