ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Δ. Δαγκλή: Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, έναρξη συζητήσεων για τα μέτρα ασφάλειας

Ανέστειλαν το βράδυ της Κυριακής τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, ωστόσο προκήρυξαν νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοεμβρίου.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα μετά τον θάνατο εν ώρα εργασίας από γερανογέφυρα στην προβλήτα ΙΙ του 46χρονου Χαϊδαριώτη λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων στις δυο προβλήτες ΕΝΕΔΕΠ στην οποία η πρόταση που κατέβηκε ήταν αναστολή της απεργίας από σήμερα, προκήρυξη νέας 48ωρης για την Παρασκευή και το Σάββατο, και έναρξη συζητήσεων με την εργοδοσία για τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, με τη συμμετοχή εργαζομένων, το οποίο είναι ένα και από τα τέσσερα βασικά τους αιτήματα που διεκδικούν από την πρώτη στιγμή, εξέλιξη την οποία οι εργαζόμενοι θεωρούν πολύ σημαντική.

Έτσι το εμπορικό λιμάνι που έμεινε κλειστό για 7 ημέρες ανοίγει μέχρι την Παρασκευή που ξεκινάει η νέα απεργία.

Ανακοίνωση από το Σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ

Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Με την ιστορική απεργία μέσα στο λιμάνι δεν αφήσαμε να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα και ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Επτά ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δείξαμε τη δύναμη μας στον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε να μην υπάρξει άλλος νεκρός και συνεχίζουμε γι’ αυτό το σκοπό. Με τον απεργιακό μας αγώνα καταφέραμε ως τώρα:

• Τη δέσμευση της εταιρείας και του υπουργείου για να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με την συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
• Την αναγνώριση και κατοχύρωση του Σωματείου μας που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.
• Ανάγκασε την εταιρεία και την κυβέρνηση έστω να αναγνωρίσει το πρόβλημα για τις εργατικές πόστες, συνεχίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθεί το αίτημα μας για 6άρα πόστα.
• Έγινε γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο «παράδεισο» της COSCO με την εντατικοποίηση και τις κόντρα βάρδιες, τα 12ώρα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων.

Αυτός ο αγώνας, κουρέλιασε τους αντεργατικούς νόμους, μας γέμισε νέα πείρα στο πώς να παλεύουμε. Το δυνάμωμα και ισχυροποίηση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μέσα στη φωτιά της μάχης και της αναμέτρησης για τα δίκιο όλων των εργαζομένων, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για όλους τους εργαζόμενους. Κατορθώσαμε όλες αυτές τις ημέρες, να γίνουμε μια γροθιά.

Η παραπέρα μαζικοποίηση, η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας είναι αυτό που πιέζει και φοβάται η εργοδοσία, που μπορεί να δυναμώσει το αγώνα για να αλλάξει η κατάσταση μέσα στο λιμάνι για τα δίκαια αιτήματα μας.

Όπως δεν μας σταμάτησε η σιδερένια πόρτα έξω από τη COSCO, όπως δεν μας σταμάτησαν τα δικαστήρια και η τρομοκρατία, ακόμη περισσότερο με το σωματείο μας δίνουμε τη μάχη τις επόμενες ημέρες, και μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία συγκροτούμε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο.

Προετοιμάζοντας τη νέα 48ωρη απεργία, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας της Δευτέρα 1/11 στις 9.00 το πρωί για να απαιτήσουμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα, παίρνουμε μαζικά μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 4/11 στο Πειραιά μαζί με όλα τα σωματεία που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργατών στο λιμάνι.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button