Πέρυσι, στις αρχές της άνοιξης, το Χαϊδάρι τυλίχτηκε επί δύο ημέρες σε ένα σύννεφο τοξικού καπνού και οι αντιδράσεις των δημοτών ήταν εντονότατες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μόσχος Χουδελούδης, είχε παραδεχτεί τότε πως έγινε ελεγχόμενη καύση ξερών κλαδιών στο Στρατόπεδο. Υποστήριξε όμως υποστήριξε ότι η άσχημη μυρωδιά καμένου πλαστικού προερχόταν από καύσεις ελαστικών και καλωδίων για την αφαίρεση χαλκού, στο Θριάσιο… 

Κλαδέματα, στρώματα, πλαστικά, μπάζα. Αν κάποιος βάλει το σπίρτο, θα έχουμε και πάλι τα περσινά…

Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι και πάλι κάποιοι, ο Δήμος πιθανολογούμε εμείς -ας μας διαψεύσουν-, συγκεντρώνουν και φέτος στο ίδιο σημείο κλαδιά και όχι μόνο. Πρόκειται να τα ξανακάψουν; Αν αυτό γίνει, θα βρεθούμε εκ νέου μπροστά σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, σαν την περσινή, που η πόλη δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Διότι, όπως είναι φανερό από τις φωτογραφίες μας, ανάμεσα στα κλαδιά υπάρχουν άφθονα πλαστικά, στρώματα, mdf και άλλα υλικά και μπάζα.

Ευχόμαστε να μην σκεφτεί και πάλι κανένας να τα ξεφορτωθεί με το κάψιμο. Είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Παροιμιώδης οπισθοδρομικότητα

Υπάρχει “μυστικό” πίσω από τις πολύ ανησυχητικές και απογοητευτικές εικόνες των φωτογραφιών που βλέπετε από την παράνομη χωματερή στο Στρατόπεδο. Είναι η αδυναμία του Δήμου Χαϊδαρίου να μεταβεί σε ένα λειτουργικό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Η κυρίαρχη λογική είναι απλά να τα πάρουν από τους δρόμους της πόλης και μετά… το κενό. Υπάρχει πλήρης έλλειψη κουλτούρας νεωτερισμών, που εφαρμόζονται σε άλλους Δήμους, αλλά και έλλειψη σε οχήματα. Κλαδοτεμαχιστή έχει ο Δήμος, αλλά δεν χρησιμοποιείται (πρόπερσι μπήκε σε λειτουργία τελευταία φορά), οπότε ούτε ο όγκος των κλαδεμάτων μειώνεται ούτε κομποστοποίηση γίνεται.

Ποιος είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη χωματερή, καίει και μπαζώνει κάτω από τα πεδία βολής, στο Στρατόπεδο;

Έτσι λοιπόν, πρέπει τα κλαδιά να μεταφερθούν στη χωματερή, με ό,τι κόστος σημαίνει αυτό, ή να πεταχτούν στην αυτοσχέδια χωματερή του Στρατοπέδου. Συνυπολογίστε ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο μόνο ένα φορτηγό γενικών απορριμμάτων, άρα δεν προλαβαίνει να κάνει τα απαραίτητα δρομολόγια για χωματερές εκτός πόλης. Αυτό είναι ίσως η εξήγηση που έχει σταματήσει το κλάδεμα στις πολλές μουριές της πόλης.

Στις φωτογραφίες φαίνονται καμένοι κορμοί από την περσινή φωτιά που έπνιξε το Χαϊδάρι. Πιστεύουμε ότι δεν θα το ξανατολμήσουν φέτος. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε…

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Εδώ καπνός – εκεί καπνός… Τελικά η βαριά μυρωδιά που μάς έπνιξε, πού οφειλόταν;

Και μια “γραφική” εικόνα από την αποθήκη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, κοντά στο αθλητικό κέντρο του Δάσους. “Τύφλα νάχουν” οι παράγκες των ρακοσυλλεκτών.