ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εδώ καπνός – εκεί καπνός… Τελικά η βαριά μυρωδιά που μάς έπνιξε, πού οφειλόταν;


Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας με τίτλο “Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη” συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Απριλίου. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο πυκνός καπνός, που τύλιξε επί ώρες ολόκληρη την πόλη στις 6 Απριλίου, έκανε πάρα πολλούς συνδημότες να διαμαρτυρηθούν έντονα – και μέσα από τις ηλεκτρονικές μας σελίδες-, υποστηρίζοντας ότι το νέφος δεν είχε μόνο οσμή κλαδιών, αλλά καμένων λάστιχων και πλαστικών. 


Για το γεγονός αυτό τα στελέχη της δημοτικής υποστήριξαν ότι η φωτιά που έβαλε η Υπηρεσία Καθαριότητας για να κάψει κλαριά στο Στρατόπεδο συνέπεσε με καύση καλωδίων (από Ρομά προφανώς) στο Θριάσιο. Το κρίσιμο ερώτημα πάντως είναι γιατί να καίγονται τα κλαδέματα αντί να κομποστοποιούνται. Φυσικά η αμέλεια αυτή βαρύνει όχι μόνο την παρούσα διοίκηση, αλλά και τις προηγούμενες, που δεν στάθηκαν ικανές να προχωρήσουν στοιχειώδεις δράσεις για τα σκουπίδια, τις οποίες υλοποιούν πολλοί δήμοι εδώ και πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα η γειτονική Ελευσίνα, που ΄και φωτιές δεν βάζει και έχει μειώσει θεαματικά τον όγκο των απορριμμάτων που στέλνει στη χωματερή της Φυλής.

Μόσχος Χουδελούδης: “Δεν υπάρχει περίπτωση  να έκανε ο Δήμος παράβαση”
Το θέμα έφερε ο Βαγγέλης Ντηνιακός, αναφερόμενος στο δημοσίευμά μας. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Μόσχος Χουδελούδης ισχυρίστηκε πως είχε γίνει συνεννόηση με Στρατό, Πυροσβεστική και Αστυνομία για να γίνει ελεγχόμενη
καύση ξερών κλαδιών και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος του Στρατοπέδου.

Σε ό,τι αφορά την άσχημη μυρωδιά προερχόταν –κατά τον κ. Χουδελούδη- από καύσεις
ελαστικών και καλωδίων για την αφαίρεση χαλκού, που γινόταν σε περιοχή του Θριασίου. Ίδια η κατάσταση ήταν το βράδυ της προηγούμενης  Δευτέρας (3 Απριλίου), ύστερα από φωτιά που έβαλαν κάποιοι στην Αγία Βαρβάρα.

Πρόσθεσε επίσης πως, επειδή ακούστηκαν διάφορα και για το Αττικό Νοσοκομείο, τα νοσοκομειακά απόβλητα περισυλλέγονται σε ειδικούς κίτρινους κάδους και πηγαίνουν σε ειδικό κλίβανο στη χωματερή και καίγονται.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Δήμος να έχει κάνει κάποια παράβαση ή άλλη παρέμβαση», υποστήριξε ο κ. Χουδελούδης.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος πρόσθεσε πως τέτοιες ελεγχόμενες καύσεις, που είναι αποκλειστικά  ξερά κλαδιά, γίνονται και στο Βοτανικό Κήπο. « Όταν ένα
δέντρο  κλαδευτεί, τα κομμένα κλαδιά γεμίζουν ένα φορτηγό. Η μυρωδιά ήταν από άλλη πηγή. Δεν έχει σχέση καμία σχέση το ένα με το άλλο»,
τόνισε χαρακτηριστικά.
Δημήτρης Τσατσαμπάς: “Η δημοτική αρχή  δεν μας λέει την αλήθεια”
Σε τηλεφωνική  παρέμβαση που έκανε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο
δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσατσαμπάς σχολίασε  πως το φαινόμενο έχει ξαναπαρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες. Είναι αδύνατον να υπάρχει τέτοια
σύμπτωση. Δηλαδή την ημέρα και τις ώρες όπου έγινε η καύση των απορριμμάτων του Δήμου σε ελεγχόμενο χώρο εντός του Στρατοπέδου, ακριβώς την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες να υπήρξε ταυτόχρονα διαρροή είτε δημιουργία ρύπων από άλλες καύσεις σε γειτονική πόλη και να προκάλεσε αυτό το φαινόμενο.

«Είναι βέβαιο πως η δημοτική αρχή δεν μας λέει την αλήθεια. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική. Πολλοί συνδημότες μας κυρίως από τις περιοχές του Αη-Γιώργη και της Γρηγορούσας επικοινώνησαν μαζί μου, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους και ζητώντας να μάθουν την πηγή του κακού», ανέφερε ο κ. Τσατσαμπάς.

Ανακύκλωση – κομποστοποίηση στο μηδέν

Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί τέτοιο ατυχές περιστατικό (ή τέτοια ατυχής σύμπτωση!). Γιατί τότε πρέπει να λύσει το αίνιγμα το Υγειονομικό -άλλωστε και τώρα μπορεί να πάρει δείγματα από τις στάχτες της φωτιάς ελεγχόμενης καύσης κλαδιών στο Στρατόπεδο για να πειστούν και οι καχύποπτοι ότι κανένας δεν έριξε στη φωτιά και μερικά λάστιχα για να τα ξεφορτωθεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην πόλη

– “Ελεγχόμενη” (;) φωτιά σε ξερόκλαδα η αιτία της πρωινής αποπνικτικής ατμόσφαιρας

– Στην Αθήνα τα μεγαλύτερα ποσοστά ταφής και τα μικρότερα ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button