ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό vs λοκντάουν – Πώς το κατάφεραν αυτοί;

Δημήτρης Τσουκάλης

Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μια μικρή και όχι πλούσια χώρα αποφάσισε να κάνει εθελοντικό τεστ μέσα σε δύο μόλις ημέρες (γρήγορο τεστ αντιγόνου) σε ολόκληρο τον πληθυσμό (oι πληροφορίες από γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι από το τεστ θα εξαιρεθούν τα παιδιά κάτω των 10 ετών, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος) των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. (Σύμφωνα πάλι με γερμανικές εφημερίδες, το σκέφτεται και η καγκελάριος Μέρκελ για τη Γερμανία).

Εδώ προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα.

Πώς κατάφερε, για παράδειγμα, μια μικρή και με την ανάλογη υποδομή χώρα να το κάνει και γιατί δεν το επιχείρησαν ή δεν το επιχειρούν πιο πλούσιες και χώρες με μεγαλύτερο πρόβλημα;

Από τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης προέκυψε ότι 25.000 ήταν τα ενεργά, προφανώς και αν δεν κάνω λάθος, κρούσματα. Το 1%, δηλαδή, του πληθυσμού που ελέγχθηκε.

Μετά από αυτή την προσπάθεια είναι σίγουρο ότι θα βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την επικινδυνότητα του ιού, τη θνητότητα κλπ. Πολύ και ενδιαφέρουσα δουλειά για τους στατιστικολόγους και τους άλλους ειδικούς.

Υ.Γ. 1. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Ιγκόρ Μάτοβιτς δήλωσε ότι “κάνουμε ένα πείραμα που θα πρέπει να το παρακολουθήσουν όλοι. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέρα από το λοκντάουν που προκαλεί οικονομική καταστροφή και εκατομμύρια ανέργους”.

2. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όσοι δεν κάνουν το τεστ.

3. Αν γινόταν ένα ανάλογο τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας μας, πόσα θα ήταν τα ενεργά κρούσματα; Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα έφερνε πολλά καινούρια ερωτήματα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

Περίπου 2,6 εκατομμύρια Σλοβάκοι εξετάστηκαν χθες για κορονοϊό στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει τεστ και στα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καταγράφονται 25.850 άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, κάτι που σημαίνει πως όλοι αυτοί μπαίνουν αυτομάτως σε καραντίνα.

Η κίνηση αυτή, να εξεταστεί τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων μέσα σε δύο μόλις ημέρες, είναι πρωτοφανής για χώρα τέτοιου μεγέθους και έχει ήδη συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις.

Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνος που μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button