ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαριστική βολή! Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή – “Χορός” εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, συνεδρίασαν -στα «μουλωχτά» και δια περιφοράς- την Πέμπτη 29/10/2020 το μεσημέρι και 24 ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, 30/10/2020, ανακοίνωσαν την απόφαση  τους. Με 200 λέξεις, όλες κι όλες, έκλεισαν τη δουλειά και ολοκλήρωσαν το «θεάρεστο» έργο τους: Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ «Ανακηρύσσει προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού τον οικονομικό φορέα ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – WATT ΑΕ – Α’ ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, με προσφερόμενη τιμή 26.547.587,85 € πλέον ΦΠΑ».

Αυτό που άρχισε η κ. Ρένα Δούρου (και αυτή στα μουλωχτά), την 1η/8/2019, το τελείωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης στις 29/10/2020. Η κ. Δούρου έβγαλε την καταδικαστική απόφαση για τη Δυτική Αθήνα – Αττική και ο Πατούλης την εκτέλεσε.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από την πρώτη στιγμή, πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις για να μη φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Σήμερα, καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής να ξεσηκωθούν, πριν αρχίσουν οι μπουλντόζες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ να «σκάβουν τον τάφο μας».

Η νέα χωματερή της Φυλής, το υφιστάμενο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και το νέο υπερ-εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, που προωθεί ο κ. Πατούλης, θα μετατρέψουν τη Δυτική Αθήνα – Αττική στο μεγαλύτερο και μακροβιότερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε! Ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δυτικής Αθήνας – Αττικής δεν πρέπει να περάσει! Μόνη λύση ο ξεσηκωμός!

ΕΔΣΝΑ: όργανο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων

Με αφορμή το διαγωνισμό για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δημοσιοποιεί πίνακα με τις βασικές υποδομές και τις υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής, από τον οποίο προκύπτει πως ο ΕΔΣΝΑ αποτελεί βασικό όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κύκλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, με εξαίρεση την αποκομιδή τους, που γίνεται (ακόμη) από τους δήμους.

Εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, πολύτιμα για να στηρίξουν τις αποκεντρωμένες δημόσιες υποδομές ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, μοιράζονται απλόχερα στα διάφορα εργολαβικά σχήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η, διαχρονικά, «ιδιαίτερη σχέση» που υπάρχει μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ -μέσα από διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα-, που γεννά πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την «Αποδοχή πρότασης Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Προγράμματος “Διαλογής στην Πηγή” σε χώρους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής με 10.000 σημεία συλλογής χωρίς κανένας κόστος» από την «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ». Η συγκεκριμένη απόφαση  συνιστά ένα ακόμη σκάνδαλο γιατί, με τον τρόπο αυτό, επιβάλλεται προκλητικά στους δήμους της Αττικής μια ιδιωτική εταιρεία, από ένα δημόσιο φορέα όπως -υποτίθεται ότι- είναι ο ΕΔΣΝΑ. Με αυτό το τρυκ, ο ΕΔΣΝΑ, εκτός των βασικών υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων, παραδίδει και τη δημοτική ανακύκλωση σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το συμπέρασμα είναι πως ο ΕΔΣΝΑ είναι, πλέον, όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο κατ’ όνομα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί όργανο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ

ΧΥΤΑ Φυλής

Αντικείμενο έργου:Η κατασκευή του μοναδικού ΧΥΤΑ της Αττικής και η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του.
Διαχείριση:ΗΛΕΚΤΩΡ
Ετήσιο κόστος: 2.700.000 €

Δεύτερο «πανωσήκωμα» ΧΥΤΑ Φυλής

Αντικείμενο έργου:Εσωτερική επέκταση (σε ύψος) του ΧΥΤΑ Φυλής – απόθεση σκουπιδιών πάνω σε εξαντλημένα κύτταρα.
Διαχείριση:Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – WATT
Διαδικασία:Απευθείας ανάθεση
Χρόνος λήψης απόφασης:1/8/2019 (απόφαση 249/2019 ΕΕ ΕΔΣΝΑ)
Kόστος:1.630.000 €

Νέος (μεταβατικός) ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων

Αντικείμενο έργου:Εξωτερική επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής σε χώρο που ανήκει στην ΟΕΔΑ Α. Λιοσίων και δε δέχεται πλέον σκουπίδια.
Διαχείριση:Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – WATT
Διαδικασία:Ανταγωνιστική διαπραγμάτευση
Χρόνος λήψης απόφασης:24/3/2020 (απόφαση 94/2020) ΕΕ ΕΔΣΝΑ
Kόστος:5.623.000 €

Νέος ΧΥΤΑ Φυλής

Αντικείμενο έργου:Νέος ΧΥΤΑ Φυλής
Διαχείριση:Διαγωνισμός σε εξέλιξη:  Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – WATT ή ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διαδικασία:Ανταγωνιστική διαπραγμάτευση
Χρόνος λήψης απόφασης:1/8/2019 (απόφαση 948/2019 Ε.Ε ΕΔΣΝΑ) 
Kόστος:Συνολική εκτιμώμενη αξία σύμβασης με τις τροποποιήσεις: 50. 438 843,45 €  πλέον ΦΠΑ.  
Τεχνικός σύμβουλοςαμοιβή  199.508,40 €, πλέον ΦΠΑ 24%

ΕΜΑΚ Φυλής

Αντικείμενο έργου:Μηχανική ανακύκλωση – Κομποστοποίηση
Διαχείριση:ΗΛΕΚΤΩΡ
Διαδικασία:Διαγωνισμός & Ανταγωνιστική διαπραγμάτευση
Χρόνος λήψης απόφασης:2010
Kόστος:Κατασκευαστικό κόστος 120.000.000€ . Λειτουργικό κόστος 12.000.000 € το έτος

Επέκταση του ΕΜΑΚ (μετατροπή σε «πράσινο» εργοστάσιο)

Αντικείμενο έργου:Επέκταση του ΕΜΑΚ (μετατροπή σε «πράσινο» εργοστάσιο)  
Διαδικασία:Ανταγωνιστική διαπραγμάτευση Συμμετέχουν : 1. Ένωση Οικονομικών Φορέων με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T. A.E. – ENVIROPLAN – ΑΡΣΗ Α.Ε.», 2. ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. (δ.τ. « THALIS E.S. S.A.»)
Χρόνος λήψης απόφασης:30/11/2019 Απόφαση Ε.Ε ΕΔΣΝΑ  
Kόστος:52.350.000 €, πλέον Φ.Π.Α., με δικαίωμα προαίρεσης ισόποσης εκτιμώμενης αξίας. Δηλαδή 104.700.000 €

Προσωρινή διαχείριση ΕΜΑΚ

Αντικείμενο έργου:Προσωρινή διαχείριση ΕΜΑΚ
ΔιαχείρισηΗΛΕΚΤΩΡ
Χρόνος λήψης απόφασης:30/11/2019 Απόφαση Ε.Ε ΕΔΣΝΑ
Kόστος:5.400.000 € + 5.400.000 € (45 €/τόνο).

Μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων

Αντικείμενο έργου:Μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων
ΔιαχείρισηΗΛΕΚΤΩΡ
Χρόνος λήψης απόφασης:2002

Μονάδα επεξεργασίας Βιοαερίου

Αντικείμενο έργου:Μονάδα επεξεργασίας Βιοαερίου
Διαχείριση:ΗΛΕΚΤΩΡ
Χρόνος λήψης απόφασης:2001

Μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων

Αντικείμενο έργου:Μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων  
Διαχείριση:ΗΛΕΚΤΩΡ

Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ)

Ο ΕΔΣΝΑ προχωρά στους διαγωνισμούς για την κατασκευή 3 ΜΕΑ (από τις 6, που προβλέπει ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ). Η μία μονάδα που θα ονομάζεται Μονάδα κεντρικού τομέα θα κατασκευαστεί στη Φυλή, η ΜΕΑ Πειραιά στο Σχιστό και η ΜΕΑ Ανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Οι νέες μονάδες στη Φυλή και στο Σχιστό θα έχουν δυναμικότητα 620.000 τ/έτος (450+170) και η  μονάδα επεξεργασίας του Γραμματικού προβλέπεται να έχει δυναμικότητα 60.000 τ./έτος. Οι ΜΕΑ Φυλής και Πειραιά θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ και η ΜΕΑ Γραμματικού ως δημόσιο έργο.

Συμφωνία πλαίσιο, με αντικείμενο την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων ΔσΠ.

Αντικείμενο έργου:Συμφωνία πλαίσιο με αντικείμενο την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων ΔσΠ.
Χρόνος λήψης απόφασης:30-04-2020 (απόφαση 154/2020 Ε.Ε ΕΔΣΝΑ )
Κόστος :Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας – πλαίσιο ανέρχεται στο ποσό των 111.747.560 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %. Με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, ο προϋπολογισμός εκτινάσσεται στα 223.495.120 €.

Ανακύκλωση

21/2/2020 Απόφαση Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ  για  την « Αποδοχή πρότασης Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Διαλογής στην Πηγή» σε χώρους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής με 10.000 σημεία συλλογής χωρίς κανένας κόστος». Η πρόταση ήταν της ιδιωτικής εταιρείας με την ονομασία Εθνικό  Συλλογικό  Σύστημα  της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Βιοαπόβλητα

Η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την διενέργεια διαγωνισμού τριετούς συντήρησης του εξοπλισμού συλλογής  βιοαποβλήτων  με προϋπολογισμό 15.639.624 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και με δικαίωμα προαίρεσης στο ποσό ων 5.213.208 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Σημείωση: το πρόγραμμα των ΒΑΑ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο . Πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία ΜΕΒΑ είναι βέβαιο πως οι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν με δικά τους μέσα και προσωπικό ολοκληρωμένα προγράμματα συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων και η «λύση» αναμένεται να δοθεί μέσω ΣΔΙΤ.

ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών)

Το σύνολο των ΚΔΑΥ στην περιφέρεια Αττικής είναι ιδιωτικά

ΣΕΔ (Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης )

Και τα  22 εγκεκριμένα Συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης είναι ιδιωτικά. Συσκευασίες, φορητές στήλες, συσσωρευτές, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού,  μεταχειρισμένα ελαστικά, απόβλητα λιπαντικών ελαίων, Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής,  απόβλητα των εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Αττικής

18/12/2019 Απόφαση ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την ανάθεση μελέτης επικαιροποίησης ΠΕΣΔΑ και ΣΜΠΕ.  Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε  στις 27/12/2019. Προϋπολογισμός  € 301.170,89, πλέον ΦΠΑ 24%. Διάρκεια σύμβασης 12 μήνες, δηλαδή νέος ΠΕΣΔΑ την άνοιξη του 2021.

Στις 13/3/2020, ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου η ένωση των τριών εταιρειών:

VΜ & A ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

«ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ A.E.

«ENVIROPLAN ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.

Συνοπτικά:

 • Κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ Φυλής : ΗΛΕΚΤΩΡ
 • Νέος ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων : ΗΛΕΚΤΩΡ
 • Νέος ΧΥΤΑ Φυλής : (ΗΛΕΚΤΩΡ-WATT ή  ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ)
 • ΕΜΑΚ Φυλής : ΗΛΕΚΤΩΡ
 •  Επέκταση του ΕΜΑΚ (μετατροπή σε «πράσινο» εργοστάσιο) : «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T. A.E. – ENVIROPLAN – ΑΡΣΗ Α.Ε.» ή  ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. (δ.τ. « THALIS E.S. S.A.»)
 • Μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων : ΗΛΕΚΤΩΡ
 • Μονάδα επεξεργασίας Βιοαερίου : ΗΛΕΚΤΩΡ
 • Μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων : ΗΛΕΚΤΩΡ
 • Ανακύκλωση : « Εθνικό  Συλλογικό  Σύστημα  της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»
 • Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Αττικής : ENVIROPLAN ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.
 • ΚΔΑΥ : ιδιωτικά στο σύνολό τους
 • ΣΕΔ : ιδιωτικά στο σύνολο τους με εξαίρεση την ΕΕΑΑ που δεν είναι αμιγώς ιδιωτική.

Σημείωση

Η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ τον τελευταίο χρόνο έχει αναθέσει δεκάδες μελέτες αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων € σε ιδιώτες μελετητές και συμβούλουςπου είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφούν. Ενδεικτικά  αναφέρουμε:

 • Ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου «Προβολή δράσεων ΕΔΣΝΑ  προϋπολογισμός: 4.800.000 €.
 • Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για τη δημοπράτηση έργου ΣΔΙΤ για τις ανάγκες της ΠΕ Πειραιά 190.000 € πλέον ΦΠΑ.
 • Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για τη δημοπράτηση έργου ΣΔΙΤ για τις ανάγκες της ΠΕ Κεντρικού τομέα Αθηνών 190.000 € πλέον ΦΠΑ.
 • Παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης για τις δράσεις χωριστής διαχείρισης βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 660.000 € πλέον ΦΠΑ.
 • Διαγωνισμός για  «Υπηρεσίες ανάπτυξης & διαχείρισης προγράμματος Ανακύκλωσης»  12.438.000,00 € πλέον ΦΠΑ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button