ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τελικά, έχουμε ένα ποταμάκι με πηγαίο νερό και στο κεντρικό Χαϊδάρι – Γίνεται να το αξιοποιήσουμε;

Ο συμπολίτης Γιώργος Κόκκινος μάς έστειλε σήμερα το πρωί την παραπάνω φωτογραφία με το ερώτημα: “Το ρέμα στη Θερμοπυλών, έχει συνεχή ροή. Ξέρετε από πού έρχεται; Στην Ευρώπη και αλλού ανοίγουν τα σκεπασμένα ποτάμια και ρέματα και φτιάχνουν στις όχθες τους πάρκα. Το συγκεκριμένο έξω από τον άγιο Ανδρέα είναι ψιλοεντάξει από σκουπίδια, έξω απο τη ΔΕΔΔΗΕ όμως είναι πολύ χάλια.”

Η φωτογραφία και το βίντεο εικονίζουν τμήμα του Χαϊδαρορέματος που κατεβαίνει από το Ποικίλο και καταλήγει στον Κηφισό. Στο βουνό και το Στρατόπεδο το ρέμα είναι ξερό το καλοκαίρι. Άρα το νερό δεν έρχεται από ψηλά. Είναι όμως γεγονός ότι πιο χαμηλά έχει σταθερή ροή καθαρού νερού. Μάλιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι, από τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι και μετά τον Άγιο Ανδρέα υπάρχει και ένα όμορφο παραποτάμιο αλσύλιο. Είναι πραγματικά θαυμάσιο, αρκεί να καταφέρεις να αφαιρέσεις νοερά από το οπτικό σου πεδίο τα σκουπίδια.

Ένα όμορφο ποταμάκι με πηγαίο νερό κυλάει και δίπλα στη Μονή Δαφνίου: Το ποταμάκι του Δαφνιού, ο δικός μας παράδεισος!

Βίντεο από το ανοιχτό τμήμα του Χαϊδαρορέματος – Γιώργος Κόκκινος

Το ερώτημα του κ. Κόκκινου από πού έρχεται το νερό, ακόμη και κατακαλόκαιρο, μας είχε απασχολήσει πριν από πολλά χρόνια, όταν δημοσιεύσαμε ένα αντίστοιχο άρθρο. Τότε η εκδοχή στην οποία είχαμε καταλήξει για το “φρέκο νεράκι” ήταν ότι ίσως υπάρχει διαρροή αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Δείτε εδώ: Με γεια το καινούργιο μας ποταμάκι στον Άγιο Ανδρέα. Αλλά… από πού πηγάζει το νερό; (10 Ιουνίου 2014).

Βέβαια διαρροή επί 10 χρόνια δεν νοείται. Κάτι άλλο συμβαίνει, λοιπόν. Την απάντηση μάς την έδωσε πολύ αργότερα (με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας) μια υπόγεια εξερεύνηση της “Γεωμυθικής” στο Χαϊδαρόρεμα. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεό της φαίνεται ότι σε κάποια σημεία της διαδρομής κάτω από την πόλη χύνεται νερό στο Χαϊδαρόρεμα. Όπως φαίνεται πέφτει από μερικούς σωλήνες, με περιοδική ροή ανά 2-3 λεπτά.

Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση; Στο Χαϊδάρι, σε αρκετές οικοδομές συγκεντρώνεται νερό στα θεμέλια. Πηγαίο νερό από υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται σε μικρό βάθος. Αυτό είναι που αδειάζουν με αντλίες στο ποτάμι που κυλάει από κάτω και μετά το βλέπουμε να κυλάει γάργαρο στον Άγιο Ανδρέα. Ανάλογο φαινόμενο μας έχουν περιγράψει ιδιοκτήτες σπιτιών και σε άλλα σημεία στο κεντρικό Χαϊδάρι.

Στο 1,5 λεπτό του βίντεο της “Γεωμυθικής” μπορείτε να δείτε τη ροή του νερού στην οποία αναφερόμαστε. Αν κάποιος έχει άλλη εξήγηση, είμαστε στη διάθεσή του να δημοσιεύσουμε σχετικά.

Χαϊδάρι Σήμερα Με γεια το καινούργιο μας ποταμάκι στον Άγιο Ανδρέα. Αλλά... από πού πηγάζει το νερό; 1
Το Χαϊδαρόρεμα πίσω από τον Άγιο Ανδρέα, δίπλα στη Λ. Αθηνών

Πρόκειται, λοιπόν, για πηγαίο νερό επί της ουσίας. Και το βλέπουμε να κυλάει γύρω από τον Άγιο Ανδρέα. Φυσικά πολλοί γνωρίζουν την ύπαρξή του, ειδικά οι περίοικοι. Ωστόσο είναι περιφρονημένο, μια πρόχειρη χωματερή για όποιον θέλει να ξεφορτωθεί εύκολα και γρήγορα τα σκουπίδια του. Δυστυχώς π πολιτισμός μας δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να βλέπουμε σε τέτοια σημεία της πόλης την ομορφιά και την ευκαιρία να ξαναφέρουμε τη φύση στις γειτονιές μας. Η Αθήνα γενικότερα είναι γεμάτη από τέτοια ανοσιουργήματα.

Πώς μπορεί να γίνει η καλύτερη ανάδειξη – αξιοποίηση στο πρότυπο ενός παραποτάμιου περιβάλλοντος; Μπορεί, για παράδειγμα, να μειωθεί το τσιμέντο; Η δημιουργία ενός πάρκου είναι μιας μικρής κλίμακας παρέμβαση, που δεν απαιτεί πολλά κονδύλια. Εδώ οι ειδικοί έχουν τον λόγο. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μερικές καλές απαντήσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

  1. Το ρεματακι του Χαϊδαρίου θα το αξιοποιήσει η νέα διοίκηση που θ’ αναλάβει….να δουλέψει και λίγο, όχι όπως την προηγούμενη θητεία τους που μόνο η συσπείρωση τους ενδιέφερε….αν δεν είσαι οργανωμένες του πεταματου σε έχουν….κατά τ’ αλλα αριστεροί….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button