ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Τα ναυτάκια μαζεύουν τα σκουπίδια στο hot spot Σκαραμαγκά, όχι ο Δήμος Χαϊδαρίου!”

Η ευθύνη της καθαριότητας στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά συνεχίζει να τροφοτεί την αντιπαράθεση μεταξύ εργαζόμενων της Δομής και του Δήμου Χαϊδαρίου. Με νεότερη επιστολή τους και απαντώνας στον Δήμο, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι “στα 4 χρόνια που λειτουργεί η Δομή ουδέποτε μπήκε απορριματοφόρο του Δήμου να μαζέψει τα σκουπίδια από το hotspot. Απεναντίας όλη τη δουλειά έκανε το πολεμικό ναυτικό, τα άμισθα ναυτάκια που κάνουν τη θητεία τους με τη βοήθεια κάποιων απορριματοφόρων από τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω και Ιλίου”. Μάλιστα μας έστειλαν και προσφορά ισιώτη προς τον Δήμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, μιλώντας για ιδιωτικοποίηση του σχετικού έργου.

Όπως παρακολουθήσατε στη σελίδα μας, η αρχή έγινε με επιστολή των εργαζόμενων (“Ομάδα Κοινωφελών ΟΑΕΔ), που κατάγγειλαν τη δημιουργία βουνών σκουπιδιών που καίγονται, στοχοποιώντας ευθέως τον Δήμο Χαϊδαρίου, που μάλιστα παίρνει από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την φροντίδα του χώρου (περίπου 2.000 πρόσφυγες προς 15€ “το κεφάλι” μηνιαία). Η δημοτική αρχή απάντησε αμέσως ότι τα χρήματα δίνονται από το κράτος όχι για την καθαριότητα του χώρου, αλλά σαν αντιστάθμιση της συνολικής επιβάρυνσης που προκαλείται σε κάθε Δήμο από την λειτουργία των Δομών.

Ακολουθεί η νέα τοποθέτηση των εργαζόμενων της Δομής:

Σε ανταπάντηση της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του Δήμου Χαϊδαρίου, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως εισπράττει 400 χιλιάρικα το χρόνο αλλά δεν έχει καμία ευθύνη να μαζέψει τα σκουπίδια από περιοχή της δικής του χωρικής ευθύνης, θέλουμε να τους θυμίσουμε πως στην ελληνική γλώσσα η φράση ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ έχει μία και μόνη σημασία: εισπράττω χρήματα και σε αντάλλαγμα ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. 
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής δίνει αυτά τα λεφτά για υπηρεσίες καθαριότητας σε όσους μένουν στη Δομή Φιλοξενίας για αυτό τα ονομάζει ανταποδοτικά τέλη. 
Για αυτό άλλωστε τα υπολογίζει με βάση τα άτομα που ζουν εκεί (15€/άτομο/μήνα)
Αν ήθελε να τα δώσει ως αντάλλαγμα στην επιβάρυνση που δέχεται ο Δήμος θα τα έδινε με βάση τα τετραγωνικά της έκτασης που χρησιμοποιεί (κάτι σαν Τέλος Εκμετάλλευσης Ακίνητης Περιουσίας). Χώρια που ο Δήμος δεν έχει καμία επιβάρυνση από τους 2.500 μετανάστες πέρα από την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν! Στα 4 χρόνια που λειτουργεί η Δομή ουδέποτε μπήκε απορριματοφόρο του Δήμου να μαζέψει τα σκουπίδια από το hotspot. Απεναντίας όλη τη δουλειά έκανε το πολεμικό ναυτικό, τα άμισθα ναυτάκια που κάνουν τη θητεία τους με τη βοήθεια κάποιων απορριματοφόρων από τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω και Ιλίου. Η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία όλων μας, άρνηση του Δήμου Χαϊδαρίου να μαζέψει εδώ και μήνες τα σκουπίδια που υποχρεούται, κρύβει μάλλον την καλά σχεδιασμένη πρακτική του να απαξιώσει την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και να χαρίσει την αποκομιδή σε ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις. Ήδη, μετά την υπόθεση με τα μπάζα, ακόμα μια εταιρεία με απευθείας ανάθεση πρόκειται να αναλάβει και το HotSpot. Kι έπεται και συνέχεια…

Η απάντηση των εργαζόμενων συνοδεύεται από τη έγγραφη προσφορά εταιρείας με έδρα τον Ασπρόπυργο, που ασχολείται με την διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων, προς την αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Μόρφη Σάββα, σε συνέχεια επικοινωνίας τους για την απομάκρυσνη των σκουπιδιών από το hot spot Σκαραμαγκά με ιδιωτικό απορριμματοφόρο, έναντι 300€ προς ΧΥΤΑ Φυλής ή 250€ προς τον ΣΜΑ Σχιστού.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button