ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απάντηση Δήμου Χαϊδαρίου: “Δεν είναι μόνο το Χαϊδάρι υπόχρεο για τα σκουπίδια της Δομής Σκαραμαγκά”

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Χαϊδαρίου στο σημερινό δημοσίευμά μας σχετικά με τα βουνά σκουπιδιών στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά. Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων από την έναρξη λειτουργίας της Δομής (Απρίλιος 2016) δεν βάρυνε αποκλειστικά το Χαϊδάρι, αλλά επικουρούσαν και οι γειτονικοί Δήμοι. Η συμφωνία αυτή τηρήθηκε μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020, οπότε οι όμοροι Δήμοι εκδήλωσαν την πρόθεση να σταματήσουν την συγκέντρωση των απορριμμάτων από την Δομή, όπως και έκαναν, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σκουπιδιών.

Μια δική μας ερμηνεία -χωρίς να στηρίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ- είναι ότι οι Δήμοι της περιοχής μας πήραν την απόφαση αυτή διότι διαπίστωσαν ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου παίρνει ανταποδοτικά από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη φιλοξενία της Δομής στα όρια του γύρω στις 350.000 € ετησίως. Πιθανολογούμε δηλαδή πως έκριναν ότι για το λόγο αυτό θα έπρεπε να συνεχίσει μόνο του το Χαϊδάρι τη φροντίδα της Δομής. Ωστόσο ο Δήμος Χαϊδαρίου επισημαίνει ότι το ανταποδοτικό τέλος που αποφασίστηκε στα τέλη του 2019 να λαμβάνουν οι Δήμοι, στους οποίους λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, αφορά την αντιστάθμιση της συνολικής επιβάρυνσης που προκαλείται σε κάθε Δήμο από την λειτουργία των Δομών. Δεν προβλέπεται δηλαδή ότι με αυτό το ανταποδοτικό τέλος χρηματοδοτείται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις Δομές, ούτε ορίζεται ότι ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει μόνος του αυτή την υποχρέωση.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε αποκομιδή δύο φορές την εβδομάδα και περιμένει τη συνδρομή και των γύρω Δήμων. Τέλος, όπως μάς πληροφορεί, τα επόμενα 24ωρα έχει προγραμματιστεί νέα διαδημοτική συνάντηση, ώστε να καταλήξουμε σε οριστική συνεννόηση, η οποία θα περιλαμβάνει και την απομάκρυνση  των απορριμμάτων τα οποία συσσωρεύτηκαν σε χώρους της Δομής μετά το αιφνιδιαστικό σταμάτημα της αποκομιδής από άλλους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Ολόκληρη η απάντηση του Δήμου Χαϊδαρίου:

Οι ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Χαϊδαρίου για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τη Δομή στον Σκαραμαγκά.

Αγαπητοί κύριοι, σχετικά με δημοσίευμά σας που αφορούσε την αποκομιδή των απορριμμάτων από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Σκαραμαγκά σας ενημερώνουμε ότι:

Η αποκομιδή των απορριμμάτων  από τις αρχές του 2016 που έγινε η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων γινόταν από τα συνεργεία καθαριότητας των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου Χαϊδαρίου. Αυτή η συμφωνία είχε γίνει τότε σε συνάντηση των Δημάρχων της περιοχής  παρουσία του τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπύρου Τζόκα, καθώς  το Χαϊδάρι ανέλαβε το κύριο βάρος μιας υποχρέωσης φιλοξενίας Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων που αφορούσε ολόκληρη την Δυτική Αθήνα. Προφανώς η δομή μπορούσε να έχει χωροθετηθεί σε οποιονδήποτε άλλο Δήμο στην περιοχή. Άλλωστε υπήρχαν αντίστοιχες προτάσεις για σημεία χωροθέτησης, τις οποίες δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε σήμερα.

Η από κοινού αποκομιδή των απορριμμάτων του Κέντρου από τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας ήταν λοιπόν η ελάχιστη συμβολή τους προς τον Δήμο μας. Η ύπαρξη αυτής της συμφωνίας είναι γνωστή στους εργαζόμενους της Δομής Φιλοξενίας. Δεν είναι δυνατόν να μην έβλεπαν  μέχρι πρόσφατα τα απορριμματοφόρα όμορων Δήμων που πραγματοποιούσαν την αποκομιδή. Θεωρούμε ότι η αποφυγή κάθε αναφοράς σε αυτή την υποχρέωση όμορων Δήμων στην επιστολή των εργαζόμενων της Δομής είναι τουλάχιστον περίεργη και πιθανόν εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Η ύπαρξη αυτής της συμφωνίας μεταξύ των Δήμων θα προέκυπτε αβίαστα, αν είχε διεξαχθεί μια δημοσιογραφική έρευνα για το θέμα.

Το ανταποδοτικό τέλος που αποφασίστηκε στα τέλη του 2019 να λαμβάνουν οι Δήμοι στους οποίους λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων αφορά την αντιστάθμιση της συνολικής επιβάρυνσης που προκαλείται σε κάθε Δήμο από την λειτουργία των Δομών. Δεν προβλέπεται δηλαδή ότι με αυτό το ανταποδοτικό τέλος χρηματοδοτείται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις Δομές, ούτε ορίζεται ότι ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει μόνος του αυτή την υποχρέωση. Σε μια τέτοια περίπτωση το ανταποδοτικό τέλος θα έπρεπε να έχει προσδιοριστεί με διαφορετικό τρόπο και ύψος. Εξάλλου, η πρακτική που ακολουθείται στην χώρα είναι ότι τα απορρίμματα από τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων μαζεύονται με τη συνδρομή Δήμων και άλλων  κρατικών φορέων, ανάλογα με την περίπτωση.

Η συμφωνία που είχε γίνει το 2016 για την αποκομιδή των απορριμμάτων της Δομής από όμορους Δήμους συνέχισε να υλοποιείται και μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι και τον Ιούλιο του 2020. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Δήμος Χαϊδαρίου μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία, ξεκίνησε να πραγματοποιεί την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων από την Δομή. Στα τέλη Ιουλίου 2020, σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος μας πληροφορήθηκε την πρόθεση όμορων Δήμων να σταματήσουν την συγκέντρωση των απορριμμάτων από την Δομή. Ενώ συνεχιζόταν η διερεύνηση των πιθανών λύσεων, η Διοικητής του Κέντρου Υποδοχής ενημέρωσε στις 20 Αυγούστου σε συνάντησή της με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου ότι πρόκειται να σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων της Δομής από τους όμορους Δήμους αλλά και ότι το Κέντρο Υποδοχής αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω καταστροφής πλαστικών κάδων από φωτιές. Ο Δήμος Χαϊδαρίου άμεσα διέθεσε  τότε στο Κέντρο Υποδοχής όλους  όσους μεταλλικούς κάδους διέθετε και επίσης  ξεκίνησαν δρομολόγια απορριμματοφόρων του Δήμου στο Κέντρο Υποδοχής.

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη Δημάρχων, Αντιδημάρχων και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Ανδρέα Λεωτσάκου στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η πρόταση του Δήμου Χαϊδαρίου που υποβλήθηκε στην σύσκεψη είναι ο Δήμος μας να πραγματοποιεί  την αποκομιδή των απορριμμάτων από το Κέντρο Υποδοχής 2 φορές την εβδομάδα, ώστε η υποχρέωση κάθε άλλου Δήμου της περιοχής μας να είναι η ελάχιστη, ένα απορριμματοφόρο στο Κέντρο Υποδοχής ανά 15 ημέρες. Αυτή η πρόταση, αντί για την μεταφορά των απορριμμάτων αποκλειστικά από τους όμορους Δήμους όπως συνέβαινε τόσα χρόνια, αποτελεί και το μέγιστο των δυνατοτήτων  του Δήμου μας.

Από πλευράς του Δήμου Χαϊδαρίου η πρότασή μας υλοποιείται ήδη και με το παραπάνω. Απορριμματοφόρα του Δήμου μετέβησαν 3 φορές αυτή την εβδομάδα στο Κέντρο και πραγματοποίησαν την αποκομιδή.

Τα επόμενα 24ωρα έχει προγραμματιστεί νέα διαδημοτική  συνάντηση ώστε να καταλήξουμε σε οριστική συνεννόηση, η οποία θα περιλαμβάνει και την απομάκρυνση  των απορριμμάτων τα οποία συσσωρεύτηκαν σε χώρους της Δομής μετά το αιφνιδιαστικό σταμάτημα της αποκομιδής από άλλους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου σε συντονισμό με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης, την Διοικητή του Κέντρου Υποδοχής, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους όμορους Δήμους επιδιώκει την ταχεία επίλυση του θέματος και την αποφυγή της δημιουργίας πρόσθετων προβλημάτων στην Δομή Φιλοξενίας. Αναμένουμε όλοι οι φορείς και οι Δήμοι της περιοχής μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την σωστή διαχείριση της κοινής μας υποχρέωσης προς το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Δυτικής Αθήνας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button