ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τα “αδήλωτα τετραγωνικά” πρόσθεσαν 100.000 τμ. στη δόμηση της πόλης!

Η απληστία των “καλών εποχών” έκανε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσθέτουν σοφίτες, πιλοτές και ημιυπαίθριους (αυτοί σχεδόν επίσημα) στη δόμηση των σπιτιών τους. Όμως… ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και να που ήρθε η ώρα να τα δηλώσουν και επίσημα, με αποτέλεσμα να χαίρεται το ταμείο του Δήμου -και όχι μόνο. Από την άλλη, ειδικά για το Χαϊδάρι στερεύει μια σημαντική πηγή εσόδων.

Το χέρι στην τσέπη

Πέρυσι τέτοια εποχή όλοι έτρεχαν να δηλώσουν στον Δήμο τα “αδήλωτα τετραγωνικά” για να αποφύγουν τα πρόστιμα, αφού πιο πριν είχαν νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες των οικοδομών τους, βάζοντας και πάλι το “χέρι στην τσέπη”. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έληξε μια περίοδος καταναλωτικής μανίας πάνω στις οικοδομές, που τις φόρτωσε με παραπανίσιο μέγεθος από αυτό που πρόβλεπαν οι άδειές τους. Το κράτος φυσικά ήξερε τι γινόταν και έκανε απλώς τα “στραβά μάτια”, η κρίση όμως το ανάγκασε να δει τις παρανομίες σαν πηγή εσόδων. Και πράγματι τα πήρε πρώτα από τις νομιμοποιήσεις και τώρα συνεχιζει με φόρους και τέλη.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, κράτος και ΟΤΑ έχουν μια πιο πραγματική εικόνα των πραγματικών διαστάσεων των οικοδομών και βάσει αυτών ορίζουν πια τις επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.

Μιλώντας αποκλειστικά στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χαϊδαρίου, Γιώργος Αργυρόπουλος, τόνισε πως οι επιφάνειες στα ακίνητα του Χαϊδαρίου «αυξήθηκαν» περίπου κατά 100.000 τ.μ.! Αυτό συνεπάγεται φυσικά αυξημένα έσοδα από τα τέλη δημοτικού φωτισμού και καθαριότητας.

Τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή του Δάσους. Ο λόγος είναι –πάντα σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο- ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία δόμησης, ενώ το κεντρικό Χαϊδάρι είναι πιο πυκνοκατοικημένο εδώ και δεκαετίες.

Πιο αριβέστερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, όσον αφορά τις κατοικίες, πολλά “αδήλωτα τετραγωνικά” προήλθαν από το Άνω Δάσος, όπου οι κλίσεις του εδάφους επέτρεπαν σε ορισμένες περιπτώσεις την πρόσθεση ολόκληρου ορόφου στην οικοδομή, ενώ επιπλέον το μικρό μέγεθος των οικοπέδων σε συνδυασμό με την υψηλή τους αξία ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες “να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι”.

Πάντως οι μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση παρατηρήθηκαν κυρίως σε επαγγελματικούς, βοηθητικούς, αποθηκευτικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, περίπτωση επαγγελματικής χρήσης στην οποία από 200 τ.μ με τη διόρθωση «προστέθηκαν» 686 τ.μ! Σχεδόν 3 φορές και πλέον πάνω από το νόμιμο, δηλαδή.

Παράλληλα ο κ. Αργυρόπουλος ανέφερε πως ο Δήμος μας είναι από τους λίγους σε πανελλαδικό επίπεδο, που η Οικονομική του Υπηρεσία έχει καταφέρει ήδη να ολοκληρώσει την εκκαθάριση σε όλα τα ακίνητα. Από αυτή την περίοδο, λοιπόν, οι ένοικοι αρχίζουν να καταβάλουν τα αντίστοιχα τέλη, ενώ από το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την αύξηση των εσόδων του Δήμου.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να προστεθεί ετησίως στα ταμεία υπολογίζεται, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 ευρώ.

Υπάρχουν και ταμειακές απώλειες…

Από την άλλη, την περίοδο αυτή που η Δομή Σκαραμαγκά οδηγείται στο οριστικό της κλείσιμο λόγω της πώλησης της προβλήτας 4 του Ναυπηγείου, ο Δήμος θα σταματήσει να εισπράττει τα αντίστοιχα τέλη που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 400.000 ευρώ ετησίως, τα οποία πληρώνονται απευθείας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πιο αναλυτικά βλέπε Ζεστό χρήμα στο ταμείο του Δήμου Χαϊδαρίου, λόγω προσφυγικού.

Πάντως η έναρξη λειτουργίας της μεγάλης βιομηχανικής αυτής μονάδας μετά από χρόνια θα αποφέρει αρκετά σημαντικά έσοδα από δημοτικά τέλη.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως τα Ναυπηγεία από το 2010, άφησαν ένα χρέος (“γραμμένο στην άμμο”) της τάξης των 300.000 ευρώ στον Δήμο μας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button