ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό – Β. Ντηνιακός προς Μ. Σελέκο: “Ηθική ήττα για τους δημότες η κατάσταση της πόλης”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μία εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση, ο επικεφαλής της Παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά”, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Δημοτική αρχή για το 2018, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 19/12/2017.

Ξεκινώντας, ο Βαγγέλης Ντηνιακός αναφέρθηκε στην καθιερωμένη από τη Δημοτική Αρχή πλέον καθυστερημένη ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς και στην έλλειψη -έστω- της προβλεπόμενης από τον Καλλικράτη διαβούλευσης σχετικά με αυτόν. Όπως εξήγησε, το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να λάβει γνώση από τον Σεπτέμβριο και η σχετική ψήφιση να γίνει τον Οκτώβριο. Τόνισε επίσης ότι για άλλη μία φορά το Σώμα δεν έλαβε καμία έγγραφη εισηγητική έκθεση της Διοίκησης, παρά μόνο πριν λίγο μία πρόχειρη προφορική τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, αλλά ούτε και την σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Παρατήρησε, στη συνέχεια, ότι ενώ η συζήτηση γίνεται τον Δεκέμβριο, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού είναι μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ δεδομένου του εκσυγχρονισμού και των προγραμμάτων που πλέον υπάρχουν θα μπορούσαν τα στοιχεία να είναι πιο ενημερωμένα και να φθάνουν έστω μέχρι και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για τα αποτελέσματα των τοπικών συνελεύσεων της Δημοτικής αρχής, διερωτώμενος αν υπάρχει κάποια θεμελίωση –ένταξη στον προϋπολογισμό- κάποιου έργου ή αιτήματος που εν τέλει προέκυψε από αυτές, για παράδειγμα “στην Αστυθέα οι Δημότες στη συζήτηση έθεσαν συγκεκριμένο θέμα και η Δημοτική αρχή το εντάσσει στον προϋπολογισμό για να το υλοποιήσει ή αν πρόκειται απλά για ένα καθιερωμένο και αυτό πλέον αποκλειστικό εργαλείο προπαγάνδας και μετάθεσης ευθυνών”.

Απολογισμός

Προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό, στάθηκε, αρχικά, στο πλέον σημαντικό ζήτημα για την πόλη, την καθαριότητα. Πάνω σε αυτό υπογράμμισε ότι η κατάσταση τα τελευταία 3.5 χρόνια είναι στο χειρότερο σημείο. Η πόλη έχει γεμίσει συνθήματα και πανό, τα οποία αναρτά η ίδια η Δημοτική αρχή, την ώρα που οι κάδοι καθαρίζονται ελάχιστα και απορριμματοφόρα άλλων Δήμων τριγυρνούν στο Χαϊδάρι. “Είναι μια ηθική ήττα για τους δημότες αυτή η κατάσταση”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, συμπληρώνοντας ότι “αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αισθητικής έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως η τοπική αγορά”.

Πρόκειται για γενικευμένη αδιαφορία της Διοίκησης, εξήγησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα της μπάρας στο Δάσος, το οποίο είχε αναδειχθεί μέσα από την πλατφόρμα Haidari Agenda πολλές φορές και είχε έρθει  πέρυσι τον Ιούλιο στο Δημοτικό συμβούλιο από τον Βαγγέλη Ντηνιακό. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής-για ένα τέτοιο απλό πρόβλημα- από την πρώτη στιγμή ήταν ότι σύντομα θα λυθεί. Και όμως ακόμα και αυτό μένει μέχρι και σήμερα το ίδιο. Ο κ .Σελέκος δεν κάνει καμία προσπάθεια να επιλύσει έστω απλά προβλήματα της πόλης, παρά μόνο να τα αποκρύψει και να μεταθέσει ευθύνες. “Υπάρχει οικονομική κρίση, υποχρηματοδότηση αλλά να μην μείνουμε εκεί. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει άλλος δρόμος για να γίνουν έστω κάποια πράγματα, και τι γίνεται σήμερα”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, διευκρινίζοντας ότι είναι πρόθυμος να συνδράμει όπου χρειάζεται.

Η αδιαφορία της Διοίκησης συνοδεύεται από πλήρη προχειρότητα και έλλειψη διεκδικήσεων, συνέχισε. Χαρακτηριστική η περίπτωση του χώρου του τουριστικού περιπτέρου «Γιορτή», όπου ο διάλογος μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΔ για την τύχη του ιδιοκτησιακού και της εκμετάλλευσης του ήδη προϋπήρχε από τον Μάϊο, μπορεί και νωρίτερα, ενώ το Δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε μόνο μετά τη λήξη της σύμβασης, όταν ήταν πλέον αρκετά αργά. Το ίδιο συνέβη και με την απάντηση στην υπηρεσία Νεοτέρων μνημείων ως προς το θέμα της κήρυξης του Στρατοπέδου ως Ιστορικού Τόπου. “Στείλαμε εμείς αίτημα μετά από καιρό, επειδή μετά από ένα επιτυχές ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για το οποίο η  παράταξή μας δούλεψε μεθοδικά, από τον Δήμο δεν είχε γίνει τίποτα, κάνοντας ουσιαστικά εμείς τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν από την ίδια Δημοτική αρχή”, εξήγησε ο Βαγγέλης Ντηνιακός.

Σημαντικό ζήτημα στο οποίο στάθηκε επίσης είναι αυτό της Δημοτικής συγκοινωνίας, ή μάλλον της παντελούς έλλειψής της, της απομόνωσης του Χαϊδαρίου και την δυσκολία πρόσβασης στο Μετρό.

Όσον αφορά το πράσινο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ούτε εδώ μία στρατηγική, μία εκ των προτέρων σαφής συνεργασία με συγκεκριμένους φορείς που υπάρχουν και που θα μπορούσαν να φέρουν λύσεις, η ανταλλαγή αντιφατικών επιστολών των υπηρεσιών το αποδεικνύει άλλωστε και έτσι εξηγείται το φετινό «μπάχαλο» με την πτώση και την κοπή των δέντρων. “Το αποτέλεσμα δεν τιμά κανέναν Χαϊδαριώτη. Η Αρχή, ωστόσο, αντί να βρίσκει λύσεις, συνεχίζει να αναφέρεται στο μακρινό παρελθόν, προσπαθώντας να συσκοτίσει το τοπίο και να αποκρύψει το ανύπαρκτο έργο των τελευταίων χρόνων ”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν υψηλά δημοτικά τέλη τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην απαξιωμένη πόλη στην οποία πλέον ζουν. Όπως εξήγησε, τα δημοτικά τέλη θα μπορούσαν με σωστή διαχείριση, με δημιουργία, για παράδειγμα, σταθμού μεταφόρτωσης για τα απορρίμματα, με εκσυγχρονισμό των μέσων καθαριότητας και εκμετάλλευση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, να μειωθούν. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει και ο δήμος αναγκάζεται να λαμβάνει δάνειο, το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως έμμεση επιβάρυνση για τους δημότες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα τροφεία και οι συνδρομές στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου. Έχουν γίνει μειώσεις, οι οποίες ωστόσο, είναι περιορισμένες και όχι ουσιαστικές, ενώ σε κάθε περίπτωση αντιβαίνουν στην ίδια την πολιτική της Διοίκησης. Οι μεγαλοοφειλέτες συνεχίζουν να οφείλουν, ενώ όσο περνάει ο καιρός οι αξιώσεις αποδυναμώνονται και κινδυνεύουν να παραγραφούν. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν απορροφώνται και χάνονται μεγάλες ευκαιρίες για την πόλη. Και αυτό γιατί η ίδια η διοίκηση δεν τα πιστεύει για να τα κυνηγήσει. Δεν εντάσσονται νέα έργα, ούτε από ΕΣΠΑ, ούτε από δαπάνες κρατικές, ούτε από την Περιφέρεια.

Η Διοίκηση συνεχίζει τη λειτουργία της κοινωφελούς επιχείρησης, την οποία θεωρούσε προθάλαμο ιδιωτικοποίησης. Το ίδιο ισχύει και με τις θέσεις έκτακτου προσωπικού που χρησιμοποιεί υποχρεωτικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βαγγέλης Ντηνιακός, η ιδεολογία προσγειώνεται στην πραγματικότητα της διοίκησης. “Μπορεί να διαφωνούν, όμως αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε, και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες για να λειτουργήσει αυτή η πόλη”, τόνισε.

Προτάσεις

Όσον αφορά τις προτάσεις για την πόλη, ο ίδιος, για μια ακόμα φορά, τόνισε πως, με αφορμή τις εορτές, θα έπρεπε να είχαν διατεθεί μεγαλύτερα ποσά προκειμένου η πόλη να είναι φωτεινή. Να γίνει ξανά το Χαϊδάρι τόπος προορισμού και για άλλους, να γίνει συνείδηση στον Χαϊδαριώτη να εμπιστεύεται τις αγορές του. Χρειάζονται οργανωμένες καμπάνιες, εξήγησε, προκειμένου να ανασυσταθεί το brand name της πόλης και το Χαϊδάρι να ακουστεί θετικά. Οι οργανωμένες καμπάνιες μπορούν να φέρουν πολλαπλάσια έσοδα για τον Δήμο.

Ταυτόχρονα, η πόλη πρέπει να μένει καθαρή και αυτό να εμπεδωθεί και από τους ίδιους τους δημότες. Πρέπει να γίνουν δράσεις από τον Δήμο, με επισκέψεις και διαδραστικές συζητήσεις στα σχολεία, με συνεργασία με την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Άλλοι δήμοι όπως για παράδειγμα η Νέα Σμύρνη ή το Γαλάτσι με την καμπάνια καθαριότητας «Αν είχε το όνομά σου θα το πέταγες» το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να γίνουν δενδροφυτεύσεις, να υλοποιηθούν προγράμματα ανάπτυξης πρασίνου, να αυξηθούν οι υποδομές. «Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν εμπνεύσεις από την ίδια τη Δημοτική Αρχή τουλάχιστον ας αντιγράψει θετικά άλλους Δήμους»δήλωσε.

Μακρινά έργα, όπως, για παράδειγμα, τα γήπεδα στα Κουνέλια (στο χώρο του           5ου Δημοτικού Σχολείου) και στο Δαφνί (στο χώρο του Ψυχιατρείου) πρέπει να αρχίζουν να εξετάζονται δυναμικά από τώρα, ενώ για θέματα όπως αυτό της έκτασης του Σκαραμαγκά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο δημότης καταρχήν να δει μία ολοκληρωμένη πρώτη εικόνα και να οραματιστεί, προκειμένου να γίνει συμμέτοχος στη διεκδίκηση του χώρου. Οι αόριστοι αγώνες για την απόδοση των εκτάσεων είναι αναποτελεσματικοί, και μάλλον άλλη μια διαδικασία μετάθεσης ευθυνών που δείχνει αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.

Πάνω απ’ όλα, η πόλη πρέπει να μείνει μακριά από τις κομματικές λογικές και την απομόνωση, που οδηγούν μαθηματικά στην αποτυχία. “Πρέπει να γίνει διάλογος, συνέργειες και συνεργασίες, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος» κατέληξε ο Βαγγέλης Ντηνιακός.

Απάντηση της Διοίκησης

Οι απαντήσεις της Διοίκησης κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές ήταν. Για ακόμα μια φορά, πιστή στην γραμμή που ακολουθεί, απέδειξε ότι εθελοτυφλεί μπροστά στα προβλήματα που υπάρχουν στο Χαϊδάρι.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ανάμεσα σε άλλα, δεν τίθεται θέμα με το πράσινο, αφού η συνεργασία με το Δασαρχείο είναι πολύ καλή αλλά ούτε και θέμα καθαριότητας (!) αφού και οι άλλοι δήμοι δεν είναι πιο καθαροί καθώς και τα άλλα Δημαρχεία είναι γεμάτα συνθήματα. Ο στολισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επαρκής, ενώ οι Λευκές νύχτες και αντίστοιχες εκδηλώσεις δεν ενισχύουν την τοπική αγορά.

Για το θέμα της μπάρας στο Δάσος, ο Δήμαρχος, για ακόμα μια φορά είπε ότι προσπαθεί να βρει λύση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είχε τοποθετηθεί από άλλον, πολύ παλιά, και ότι έχει σπάσει δεκάδες φορές, ενώ για την ελλιπή συγκοινωνία απέδωσε τις ευθύνες στον ΟΑΣΑ, αναφέροντας ότι “είναι δική του δουλειά και όχι δική μας”.


 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button