ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Συναγερμός από την WWF: Οι “γιγαντιαίες φωτιές” απειλούν την Ευρώπη

Αν και κυρίως η λεκάνη της Μεσογείου είναι αυτή που πλήττεται από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν και αυτές αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση World Wildlife Fund (WWF) χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου.

Σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής

Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο καίγονται 3.000.000 στρέμματα δάσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο,  σύμφωνα με την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση. Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισπανικό τμήμα του WWF, αναφέρει ότι το κόστος από τις πυρκαγιές ανέρχεται κάθε χρόνο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οργάνωση προειδοποιεί για τους κινδύνους από τις γιγαντιαίες φωτιές που επεκτείνονται πιο γρήγορα, μετά τους καύσωνες και την ξηρασία που πλήττουν την Ευρώπη και για πολλούς αποτελούν σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής.

Τη διετία 2017-18 γιγαντιαίες πυρκαγιές, που ήταν δύσκολο να κατασβεστούν και ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους και φαινόμενα όπως τα ανοδικά ρεύματα, σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Αποτέλεσμα είχαν να χάσουν τη ζωή τους 225 άνθρωποι. Τέτοιου είδους πυρκαγιές αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν λόγω της ανεπάρκειας των πόρων και της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Διαχείριση δασών

“Η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών βασίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της κατάσβεσης. Είναι ωστόσο απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση του νέου είδους των γιγαντιαίων πυρκαγιών”, αναφέρει η έκθεση. Ζητά να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα, όπως καλύτερη διαχείριση των δασών.

Εκτός από την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, η έκθεση στα αίτια αναφέρει την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου. Επίσης τη χαοτική πολεοδόμηση.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία. Περισσότερες από 1.400 δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη αναφερθεί από τις αρχές του έτους.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button