ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στρατηγική συμφωνία Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και tkMS: υποβρύχια, κορβέτες και αναβάθμιση ΜΕΚΟ

Η στρατηγική σύμπραξη μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems χαράζει τον δρόμο της μονάδας, που κατά τα φαινόμενα είναι ο αμυντικός τομέας. Ας μην ξεχνάμε και τη συμφωνία με τη NAVAL GROUP για τη ναυπήγηση των κορβετών GOWIND 2800 HN.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέσω της NAFS, της διαχειρίστριας εταιρίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ιδιοκτησία του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου, συμφώνησαν με τη ThyssenKrupp Marine Systems για προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συμφωνία Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και tkMS

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, οι δύο εταιρείες, NAFS και tkMS, έχουν αναλάβει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού σε τρέχοντα και επικείμενα έργα, όπως:

(i) Αναβάθμιση μέσης ζωής και υποστήριξη σε υπηρεσία τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ύδρας του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

(ii) Υποστήριξη εν υπηρεσία συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επισκευής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού,

(iii) Αναβάθμιση μέσης ζωής τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης 214 του Πολεμικού Ναυτικού και

(iv) Σχεδιασμός και κατασκευή νέων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό ή για άλλες Χώρες

(v) Άλλοι τομείς κοινού ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας όσον αφορά τις νέες ναυτικές τεχνολογίες και τις ναυπηγικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρώπης και εδώ φαίνεται να βρίσκει βασικό ρόλο ο Σκαραμαγκάς, χωρίς φυσικά να είναι ο μοναδικός του προσανατολισμός. Ακόμη και όταν η επιχείρηση “έπεσε στα βράχια”, μετά το 2010, το Ναυπηγείο δεν έκλεισε, αλλά είχε καίριο ρόλο στη ναυπήγηση των κορυφαίων τεχνολογικά γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και τη συντήρηση μονάδων του στόλου, μέσα από προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Άρα υπάρχει πολύτιμη τεχνογνωσία, αν και μέρος της αφέθηκε χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Όσον αφορά την τοπική διάσταση του θέματος και με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε εξέλιξη που ενδυναμώνει την προοπτική λειτουργίας της επιχείρησης ως ναυπηγείο, μακριά από την “ενεργειακή περιπέτεια” που είχε εξαγγείλει την περασμένη άνοιξη η ιδιοκτησία της, είναι θετική. Βεβαίως θα υπάρξει ποικιλία τοποθετήσεων από τις δημοτικές παρατάξεις, ανάλογα με την πολιτική τους προέλευση.

0

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button