Στο Ιατρικό Περιστερίου “θα εκβάλει” η εφημερία του Αττικού
Αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω τριδημίας, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ, που ήδη αγκομαχούσε, να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Θορυβημένο το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή πλάνο έκτακτης ανάγκης στις αρχές Φεβρουαρίου.
Καθώς ο ΕΟΔΥ δεν έχει σύστημα πλήρους καταγραφής για την τριδημία (γρίπη, Covid, RSV), οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει την τελευταία εβδομάδα περίπου 750.000 νέα κρούσματα. Οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της εξάπλωσης του κορονοϊού, διαπιστώνουν ότι υπάρχει εβδομαδιαία αύξηση κατά 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Για το “αιώνιο” πρόβλημα των ράντζων στο Αττικόν δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ωστόσο το πρόβλημα, αν και αναμενόμενο, γενικεύεται και καθίσταται μη αντιμετωπίσιμο και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία, προκαλώντας έμφραγμα στο σύστημα της δημόσιας υγείας. Τα ράντζα στα νοσοκομεία συνεχίζουν να στήνονται πριν από την έναρξη κάθε εφημερίας και σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένουν και για μέρες μετά.
Σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής, η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) βρίσκεται εκτός ελέγχου, αφού η αναμονή των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, φτάνει και τις 4 ημέρες στο Σισμανόγλειο και 2 στο Γεννηματάς. Στα ΤΕΠ λείπει εξοπλισμός, όπως είναι φορεία, καρέκλες μεταφοράς και παροχές οξυγόνου, αλλά υπάρχει και πλημμελής στελέχωση, αφού λείπουν νοσηλευτές και τραυματιοφορείς.
Στο Γεννηματάς οι γιατροί πραγματοποιούν στάση εργασίας, σήμερα, Τρίτη, διεκδικώντας κάλυψη των κενών θέσεων.
Ιδιωτικές κλινικές και ψηφιακό σύστημα κατά ράντζων
Σύμφωνα με πηγές του NEWS 24/7, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με δύο ιδιωτικές κλινικές, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ιατρικό» Περιστερίου, οι οποίες θα συμβάλουν στις εφημερίες του «Γεννηματάς» και του «Αττικόν» αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», θα βοηθήσει στην εφημερία του «Λαϊκό» και το στρατιωτικό ΝΙΜΤΣ στην εφημερία του «Ευαγγελισμός».
Παράλληλα ενεργοποιείται το ψηφιακό σύστημα «Φιλόλαος», με το οποίο είναι διασυνδεδεμένα όλα τα νοσοκομεία και μπορεί να λειτουργήσει ως βάση δεδομένων για τις κενές κλίνες και τα ράντζα.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα παρέχουν στοιχεία στην ψηφιακή βάση του «Φιλόλαος» δύο ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας και έτσι θα ενημερώνουν για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών και τα ράντζα.
Με βάση τις διαθέσιμες κλίνες που θα προκύπτουν, θα παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία οι ασθενείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν στα κεντρικά.