της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Ακόμη και τώρα, που η χώρα διέρχεται από τις πιο κρίσιμες περιόδους της στα εξωτερικά θέματα, οι πολιτικοί εκπρόσωποί μας κατόρθωσαν ουδείς να μην ασχολείται με τα τεκταινόμενα εντός της Βουλής. Έρχονται προς ψήφιση σοβαρές Συνθήκες, από τις οποίες καθορίζεται το μέλλον μας, και αντί η προσοχή όλου του κόσμου να είναι σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα, ο τρόπος άσκησης της πολιτικής – ο ίδιος πεπαλαιωμένος, αναμασημένος και τετριμμένος τρόπος, λειτουργεί ακριβώς με τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι σύμβουλοι επικοινωνίας έχουν “οριοθετήσει” τον πολιτικό – πελάτη τους στις δηλώσεις του, αυτός κινείται περιχαρής εντός αυτών ακριβώς των πλαισίων και στο τέλος, ο ένας θα δώσει συγχαρητήρια στον άλλον και ο καθ’ ένας θα λάβει την αμοιβή ή αποζημίωσή του. Έχει κάποιος εξ αυτών διαβάσει τα νούμερα της τηλεθέασης, που αποσπά η κάθε σοβαρή συζήτηση στη Βουλή; Ουδείς. Γιατί αν το είχαν πράξει, θα πρωτοτυπούσαν αλλάζοντας τελείως αυτόν τον «κώδικα» που έχουν θεσπίσει τα τελευταία χρόνια και ο οποίος απέχει παρασάγγας από αυτό που απαιτεί ο κόσμος ως προς την ενημέρωσή του ή εν τέλει ως προς τον καθορισμό της πολιτικής του επιλογής. Η εποχή της «μαγκιάς» έχει περάσει και έχει έρθει η εποχή της σοβαρότητας.  

Φθάσαμε στο σημείο, που η είδηση έρχεται από τα πηγαδάκια έξωθεν της Βουλής ή στο καφενείο της Βουλής και όχι από την αίθουσα της Βουλής. Κοινώς, η είδηση έρχεται παραπολιτικά και όχι πολιτικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελούν άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα, που οι πολιτικοί μας δεν εννοούν ή κάνουν πως δεν εννοούν. Σαν μηχανισμός που λειτουργεί συντεταγμένα και με προκαθορισμένα σχέδια οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους και -πέραν αυτού- έχουν κερδίσει τον σεβασμό και τον φόβο, έστω και ανομολόγητο, των αντιπάλων τους. Γιατί ο φόβος αυτός και μόνο είναι αρκετός, ώστε να σταματήσουν και να μην έχουν πραγματοποιηθεί οι ονειρώξεις της Τουρκίας για επεκτατισμό της. Επίσης, από την σοβαρότητά τους οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κερδίσει το ειλικρινές ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος παρακολουθεί ό,τι τις αφορά και στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς την εκτίμησή του.

Την ίδια σοβαρότητα που επιδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οφείλουν να επιδείξουν και οι πολιτικοί μας. Ας φύγουν από τα «παλαιά και προκαθορισμένα» μοντέλα άσκησης της πολιτικής, όπου δεν υπάρχει ουσία αλλά μόνο φαίνεσθαι. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και δημοσίευσης της είδησης επιβάλλουν και άλλους τρόπους. Δεν ζούμε στο ’60, όπου εναγωνίως περίμενε ο κόσμος την μεθεπόμενη ημέρα από την συζήτηση στη Βουλή, να διαβάσει την εφημερίδα, ώστε να ενημερωθεί με τους πομπώδεις τίτλους. Σήμερα, ένα δευτερόλεπτο μετά την είδηση, αυτή έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως. Και σημασία έχει πλέον η ουσία της είδησης, αφού από τον ¨βομβαρδισμό¨ ειδήσεων που καθημερινά δεχόμαστε, κρατούμε μόνο τις σοβαρές.

Ας ελπίσουμε, την επόμενη φορά σε συζήτηση στη Βουλή να εκπλαγούμε θετικά απ’ όσα θα λάβουν χώρα εντός της αίθουσάς της και όχι απ’ όσα θα γίνουν εκτός αιθούσης. Και ας ελπίσουμε, να ακούσουμε μόνο πράγματα επί της ουσίας.