ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν έχει τέλος: Στα 1.500 τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι!!!

Ο ψυχοφθόρος απολογισμός των βλαβών του σεισμού της 19ης Ιουλίου δεν έχει τέλος. Πάνω από 1.500 (!) είναι τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου. Τουλάχιστον δεν έχει χαρακτηριστεί κανένα σαν ακατάλληλο για διαμονή. 

Το “Χαϊδάρι Σήμερα”, παράλληλα με την περιήγησή του στις πληγείσες γειτονιές, μίλησε με τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο, ζητώντας την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι υπηρεσίες του Δήμου. (Πιο κάτω βλέπε και ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου για τον σεισμό. Φωτό άρθρου, Δήμος Χαϊδαρίου).

Δεν έχει τέλος: Στα 1.500 τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι!!! 1

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, επί ποδός βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουλίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η τελευταία σεισμική δόνηση. Το προσωπικό του Δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή και διαρκή επικοινωνία με άλλους συναρμόδιους φορείς. Η τηλεφωνική γραμμή του Δημαρχείου 213-2047200 λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Εκατοντάδες είναι τα τηλέφωνα των κατοίκων, που ζητάνε να καταγραφούν οι περιουσίες τους που επλήγησαν. Ταυτόχρονα απαιτούν και την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Το μόνο ευχάριστο μέσα σε αυτό το δραματικό γεγονός είναι ότι οι ζημιές από το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου στο Χαϊδάρι περιορίστηκαν κυρίως σε τοιχοποιίες και δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματισμός. Κατά το δήμαρχο ρωγμές δημιουργήθηκαν σε ακίνητα όχι μόνο στο Δάσος και στο Δαφνί, αλλά και σε μικρότερο ποσοστό σε Γρηγορούσα, Κουνέλια και κεντρικό Χαϊδάρι.

Δεν έχει τέλος: Στα 1.500 τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι!!! 3

Ούτε ένα “κόκκινο” ακίνητο στο Χαϊδάρι

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σελέκο μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει αυτοψία στους χώρους τους, περίπου 1.400 ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεργεία του Δήμου μετέβησαν σε σεισμόπληκτα ακίνητα, κυρίως στην περιοχή του Δάσους, όπου και κατέγραφαν τις ζημιές. Από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής κανένα σπίτι στο Χαϊδάρι, δεν κρίθηκε ακατάλληλο για διαμονή. Υπάρχουν όμως ελάχιστες περιπτώσεις που, για λόγους ασφαλείας, έγιναν συστάσεις στους ενοίκους για αλλαγή χρήσης κάποιων δωματίων.

Με τηλεφωνική ειδοποίηση η μετάβαση των συνεργείων

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ανέλαβαν υπηρεσία στην πόλη μας γι’ αυτό το σκοπό, τέσσερις υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έτσι η διαδικασία συνεχίζεται από τριμελή συνεργεία. Τα πλαισιώνουν ένας υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ένας του Υπουργείου και ένας οδηγός του Δήμου, που τους μεταφέρει στα σημεία ελέγχου. Πρωτύτερα ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι ένοικοι, προκειμένου να γνωρίζουν ποια ώρα θα τους επισκεφτεί το συνεργείο. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες, αφού μέχρι στιγμής καταγράφτηκαν περίπου 350 ακίνητα.

Δεν έχει τέλος: Στα 1.500 τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι!!! 5

«Θέλουμε περισσότερους μηχανικούς»

Τις τελευταίες ημέρες σημαντική είναι και η συμβολή των υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου. Μετά τον εγκέλαδο επισκέπτονται όλο και περισσότερα νοικοκυριά με ηλικιωμένους συνδημότες μας και τους παρέχουν ότι βοήθεια χρειαστούν. Το σημαντικότερο είναι πως προσφέρουν ψυχολογική στήριξη σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, μετά το έντονο φυσικό φαινόμενο που έζησαν. Ακόμα συνεργάζονται με τα μικτά συνεργεία, για τη σωστή καταγραφή των ακινήτων.
«Θα θέλαμε ο κρατικός μηχανισμός να μας στείλει περισσότερους πολιτικούς μηχανικούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο έλεγχος. Ακόμα απαιτούμε να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα και αποζημιώσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους σεισμόπληκτους», μας δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σελέκος.

Σχετικά δημοσιεύματα, για σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι: Μιχάλης Σελέκος: «Σιγή ιχθύος για τις αποζημιώσεις στους σεισμοπαθείς – Αμέτρητες οι ζημιές»

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Απαιτούμε άμεσες ενέργειες από την Κυβέρνηση!

Ο πρόσφατος σεισμός έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση, τόσο στο Χαϊδάρι όσο και συνολικά στη Δυτική Αττική.

1500 σπίτια με ζημιές

Όσον αφορά το Δήμο μας, πάνω από 1500 είναι οι κατοικίες και τα κτίρια που έχουν πάθει ζημιές, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών του Δάσους και του Δαφνιού. Επιπλέον, πρόκειται για κατοικίες ήδη επιβαρυμένες από το σεισμό του 1999.

Από τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, οι υπηρεσίες του Δήμου τέθηκαν σε επιφυλακή. Συνδράμουν τα ειδικά συνεργεία από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο έχει και την ευθύνη για τη διενέργεια των ελέγχων.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει όλα τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία καταστούν άμεση την παρέμβαση του κράτους. Με ουσιαστική βοήθεια σε εξειδικευμένο προσωπικό για να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι, αλλά και σε αποζημιώσεις ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές των κτιρίων.

Σιωπή

Ενώ πολλά σπίτια και καταστήματα στο Χαϊδάρι επλήγησαν από το σεισμό της 19ης Ιουλίου, μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Δεν αναφέρονται πουθενά ούτε από κυβερνητικά στελέχη, αλλά ούτε και από τα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή. Οι ζημιές, είναι αμέτρητες και για να αποκατασταθούν χρειάζονται παρά πολλά χρήματα. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της πόλης μας, με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών

Απαιτούμε απ’ την Κυβέρνηση, να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε σπίτια, καταστήματα και Δημόσια κτίρια (Νοσοκομεία, Σχολεία, Παιδικοί Σταθμοί, Αθλητικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις). Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και να δοθεί επίδομα σε όλους τους πληγέντες και αποζημιώσεις σε όλους τους σεισμόπληκτους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, δίχως καμία καθυστέρηση.

Η Δημοτική Αρχή, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν δώσει λύση σε αυτά τα θέματα, θα προχωρήσει προκηρύσσοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο πλευρό των κατοίκων της πόλης.

 Δεν έχει τέλος: Στα 1.500 τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι!!! 7 Δεν έχει τέλος: Στα 1.500 τα σπίτια με ζημιές στο Χαϊδάρι!!! 9

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button