ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σπήλαιο Σχιστού – Στα βάθη της ιστορίας (video – photos)

Giorgos Vilaras

Σπήλαιο Σχιστού: Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Αιγάλεω, στο ύψωμα που ορίζει τη βόρεια πλευρά του βιομηχανικού πάρκου Σχιστού. Η πρώτη δοκιμαστική έρευνα στο σπήλαιο έγινε το 2000 σε σημείο που είχε χρησιμεύσει πιθανότατα ως αποθέτης. Το υλικό της σύντομης αυτής ανασκαφής περιείχε κυρίως κεραμική και ειδώλια ιστορικών χρόνων.

Σπήλαιο Σχιστού - Στα βάθη της ιστορίας (video - photos) 3

Από τη σύνθεση, αλλά και την ποιότητα και ποσότητα του υλικού, καθώς και τη μορφολογία του χώρου φαίνεται ότι το σπήλαιο αποτέλεσε σημαντικό χώρο άσκησης λατρείας κατά την υστεροαρχαϊκή και κυρίως την κλασική περίοδο. Σε ανάμειξη με το υλικό των κλασικών χρόνων εντοπίστηκε και μικρή ποσότητα προϊστορικής κεραμικής της Νεότερης Νεολιθικής Ι και ΙΙ και της πρώιμης εποχής του Χαλκού.

Σπήλαιο Σχιστού - Στα βάθη της ιστορίας (video - photos) 5

Η νέα έρευνα στο Σπήλαιο Σχιστού, που ξεκίνησε το 2006 και συνεχίζεται έως σήμερα, έφερε στο φως ορίζοντα πάχους περίπου 1 μ. Εκτός από ελάχιστα κατάλοιπα των ιστορικών χρόνων, βρέθηκαν καύσεις και κεραμική της Νεότερης Νεολιθικής Ι και ΙΙ, όπως και της ΠΕ ΙΙ. Λίγα όστρακα ανήκουν στη Μέση Νεολιθική, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακάλυψη στρωμάτων του τέλους του Πλειστόκαινου και των αρχών του Ολόκαινου (11η έως 7η χιλιετία π.Χ.).

Σπήλαιο Σχιστού - Στα βάθη της ιστορίας (video - photos) 7
Το Σπήλαιο Σχιστού τοποθετημένο σε χάρτη που απεικονίζει το ανάγλυφο της Αττικής, 12.000 χρόνια πχ (Μεσολιθική Εποχή), όταν ακόμη η Αττική ήταν ενωμένη με την Αίγινα.

Τα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής χρονολογήθηκαν γύρω στο 12.000 π.Χ. (Πληροφορίες από το ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΣΝΕ, φωτογραφίες Τ. Λύτρας)

Σπήλαιο Σχιστού - Στα βάθη της ιστορίας (video - photos) 9

Σπήλαιο Σχιστού – Οι πρώτοι κάτοικοι της Αττικής… ζούσαν στη γειτονιά μας, το 10.000 π.Χ!

Σπήλαιο Σχιστού: Ποια ανεκτίμητα αρχαιολογικά μυστικά κρύβει; – Video

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button