ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σοκ στο ταμείο του Δήμου από το κόστος του οδοφωτισμού!

Αποκάλυψη: Σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από πέρυσι χρεώνει η ΔΕΗ τον Δήμο για την ίδια κατανάλωση ρεύματος στον φωτισμό των δρόμων!!!

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος “τσουρουφλίζει” τους πολίτες, αλλά έχει βάλει φωτιά και στα ταμεία των Δήμων και έρχεται να προσθέσει ένα τεράστιο βάρος στο αχαλίνωτο κόστος καυσίμων για την καθαριότητα, τη λειτουργία εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο κτλ. Η πραγματική εικόνα των πρόσθετων επιβαρύνσεων έρχεται όμως μαζί με τους λογαριασμούς, όταν τους συγκρίνουμε με τους αντίστοιχους προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2022 ο Δήμος πλήρωσε στη ΔΕΗ ποσό ίσο με αυτό που πλήρωσε ολόκληρο το 2021! Τον περασμένο Μάρτιο στο άρθρο μας Ρεύμα και φυσικό αέριο “σιγοψήνουν” και τον Δήμο Χαϊδαρίου – Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η επιβάρυνση, είχαμε αναφερθεί με στοιχεία στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας και από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ…

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022 είχε προβλεφθεί ως δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια το ποσό των 710.000 ευρώ, δηλαδή ποσό ίσο με την δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2021, αφού και η κατανάλωση ρεύματος του Δήμου (που κυρίως αφορά τον οδοφωτισμό) παραμένει διαχρονικά περίπου σταθερή. Επειδή μάλιστα οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο, οι προβλεπόμενες για το 2022 σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν στη συνέχεια κατά 55.000 και έφτασαν συνολικά στις 765.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στον Δήμο Χαϊδαρίου για το διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο 2022, έφτασαν ήδη τις 739.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου ένα μεγάλο πρόσθετο ποσό ώστε να πληρωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ του δεύτερου εξαμήνου. Είναι προφανές ότι αυτή η ανάγκη «στριμώχνει» άγρια τα οικονομικά του Δήμου και αναπόφευκτα αποβαίνει τελικά σε βάρος άλλων εργασιών που χρειάζεται η πόλη.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αφορά όλους τους Δήμους και μάλιστα πρόσφατα έβγαλε σχετική ανακοίνωση η ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρός Δ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι “οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως, σημείωσε αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας. … Θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία. Όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει πιο γρήγορα σε μία νέα ενεργειακή πραγματικότητα με δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε ΑΠΕ, αρκεί αυτές να προταχθούν στην εξεύρεση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο»” (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ).

Η ουσιαστική λύση, όπως άλλωστε συζητούν σε όλη την Ευρώπη, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Ευτυχώς το Χαϊδάρι ήδη βαδίζει σε αυτό δρόμο, όσον αφορά την πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα. Όπως είχαμε γράψει τον Μάιο εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χαϊδαρίου ο τρόπος αντικατάστασης του δημοτικού οδοφωτισμού σε όλη την πόλη με φωτιστικά σώματα τύπου LED.

Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Με την τοποθέτηση των LED η κατανάλωση ρεύματος θα περιοριστεί περισσότερο από 70%, ενώ η αποπληρωμή της προμήθειας θα γίνει τμηματικά, χωρίς να απαιτηθεί η λήψη δανείου. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος, αντί να επιβαρυνθεί οικονομικά για να προμηθευτεί τα LED, θα έχει εξοικονόμηση χρημάτων από την πρώτη κιόλας χρονιά. Ταυτόχρονα, χάρη στα νέα φωτιστικά σώματα, οι δρόμοι της πόλης θα γίνουν πιο φωτεινοί και άρα περισσότερο ασφαλείς.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button