ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ρεύμα και φυσικό αέριο “σιγοψήνουν” και τον Δήμο Χαϊδαρίου – Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η επιβάρυνση

Οικογενειακοί προϋπολογισμοί εκτροχιάζονται, μισθοί και διαθέσιμα εξαερώνονται από την ανηφόρα του ενεργειακού κόστους και της συνολικότερης ακρίβειας σε βασικά προϊόντα. Η παρούσα κρίση όμως πλήττει και τους Δήμους, με ορισμένα τιμολόγια να βάζουν “φωτιά” και στα δικά τους οικονομικά.

Ρεύμα και φυσικό αέριο "σιγοψήνουν" και τον Δήμο Χαϊδαρίου - Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η επιβάρυνση 3

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” απευθύνθηκε στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Αργυρόπουλο, για να έχουμε μια εικόνα από τη νέα οικονομική κατάσταση. Μια πρώτη εκτίμηση από την απάντησή του είναι ότι το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει αυτή τη στιγμή με επιπλέον 70.000 ευρώ μηνιαίως τον Δήμο, δηλαδή με περίπου 850.000 ευρώ το χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων των πάσης φύσεως οχημάτων (απορριμματοφόρα, δημοτική συγκοινωνία κτλ.). Ας δώσουμε σημασία στη φράση “προς το παρόν”, μια και οι διεθνείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι δυσοίωνες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αργυρόπουλος μας είπε:

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ειδικά πλέον και υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο και τον Δήμο μας. Οι αυξήσεις στην ενέργεια ήδη κάνουν την εμφάνισή τους από τέλος του προηγούμενου χρόνου και ο Δήμος μας επιτελικά και ουσιαστικά προσπαθεί να βρει λύσεις καθώς η μη επίλυση του ζητήματος θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των οικονομικών δεδομένων για την τρέχουσα χρονιά.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση για το φυσικό αέριο στο Κολυμβητήριο για τους μήνες Δεκέμβριο και εντεύθεν έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Και όταν λέμε κατανάλωση εννοούμε κόστος και όχι ποσότητα!

Από την άλλη η κατανάλωση ρεύματος, κόστος και όχι ποσότητα, επίσης έχει αυξηθεί. Με τα έως τώρα δεδομένα, προς το παρόν, η αύξηση ανέρχεται σε ανεκτά επίπεδα, είναι όμως δεδομένο ότι με τις νέες δραματικές αυξήσεις στο κόστος της μεγαβατώρας κατόπιν και των εξελίξεων στην Ουκρανία θα οδηγήσουν στο μη παρέκει. Πλέον χρειάζεται δραστική κρατική παρέμβαση ώστε το πρόβλημα να αναχαιτιστεί έως την εξομάλυνση της κατάστασης.  

Ενδεικτικά το φυσικό αέριο στο Κολυμβητήριο από ένα ποσό 15 – 20.000 χιλιάδων μηνιαίως από τον Δεκέμβριο και έπειτα το κόστος φτάνει σχεδόν στο ιλιγγιώδες ποσό των 70.000 ευρώ!

Το ρεύμα από την άλλη κατόπιν και της εκκαθάρισης που κάνει η ΔΕΗ με βάση τα εισπραττόμενα τέλη έχει ήδη μια αύξηση κατά  μήνα + 20.000 ευρώ ενώ υπάρχει «κόπωση» στις εισπράξεις των τελών που επηρεάζει και την όλη εικόνα αναφορικά με το ρεύμα.

Η ΚΕΔΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση για κίνδυνο κατάρρευσης στους Δήμους

Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο, που γίνεται ασφυκτικό για την Αυτοδιοίκηση, κανένας Δήμος δεν διανοείται αύξηση των δημοτικών τελών, φυσικά ούτε και ο δικός μας. Αυτό γιατί η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά κατά τους τελευταίους μήνες είναι ήδη βαρύτατη. Επιπλέον μια περεταίρω αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη θα είναι ατελέσφορη εισπρακτικά, μια και -όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος- παρατηρείται “κόπωση” στις εξοφλήσεις των λογαριασμών του ρεύματος, από όπου εισπράττονται τα δημοτικά τέλη.

Άρα η μόνη λύση για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μπορεί να έρθει από το κράτος. Ήδη η ΚΕΔΕ, διά του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου, παρουσιάζει το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, τονίζοντας ότι “η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί με κατάρρευση τους Δήμους” και βάζει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας των επαφών με την κυβέρνηση. Για την ανακούφιση των Δήμων, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Επί του πιεστηρίου: Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους, 300 ζητούσε η ΚΕΔΕ

Έκτακτη χρηματοδότηση για τους Δήμους ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας για τα οικονομικά των Δήμων (συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, ανακοίνωσε στους δημάρχους τη χορήγηση έκτακτου πακέτου 114 εκατ. ευρώ (ποσό που ισοδυναμεί περίπου με μία δόση ΚΑΠ), που αναμένεται να «σπάσει» σε δύο δόσεις (57 εκατ. ευρώ έκαστη), με την πρώτη να εκταμιεύεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και τη δεύτερη μέχρι αρχές Μαΐου. Αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις αποφασίστηκαν και για τις Περιφέρειες. Παράλληλα, επιπλέον 14 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στους δήμους για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

Ο έκτακτος ΚΑΠ έχει στόχο να ανακουφίσει τους δήμους από το αυξημένο κόστος ενέργειας, ωστόσο, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, το ποσό αρκεί να καλύψει ανάγκες μόνο του επόμενου μήνα. Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ, όταν η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κινούνταν στο 100%. Τώρα που το ποσοστό της αύξησης έχει αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, απαιτούνται ακόμα περισσότεροι πόροι, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, που συμπληρώνουν ότι ειδικά για τις ΔΕΥΑ η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να υπάρξει απευθείας χρηματοδότησή τους με επιδότηση μεγαλύτερη των 65 ευρώ/MWh.

Δήμαρχοι προειδοποιούν για νέες οικονομικές «τρύπες», εξηγώντας ότι οι δήμοι της χώρας θα έχουν πρόβλημα με την είσπραξη ανταποδοτικών τελών: οι ρυθμίσεις/διακανονισμοί εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από πλευράς πολιτών θα μεταθέσουν χρονικά και την είσπραξη των εσόδων που αναλογούν στους δήμους. Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης απόδοσης τελών στους δήμους από ιδιωτικούς παρόχους, σε βαθμό που πολλοί δήμαρχοι έχουν φτάσει να διεκδικούν τα χρεωστούμενα με εξώδικα ή αγωγές.

Για την τόνωση της ρευστότητας των δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που θα ενισχύσει την εισπραξιμότητα ληξιπρόθεσμων οφειλών (προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ) από φυσικά πρόσωπα προς τους Δήμους, δεν επιβεβαιώνει ωστόσο την εμπλοκή ιδιωτών στον μηχανισμό.

Τέλος, η ΚΕΔΕ επιμένει να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να επιβληθεί από φέτος το (νέο) τέλος ταφής απορριμμάτων, που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με επιβάρυνση 80 εκατ. ευρώ για τους δημότες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button