ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέος φωτισμός led σε όλο το Χαϊδάρι – Πιο φωτεινοί και πιο ασφαλείς οι δρόμοι

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να αντικατασταθεί όλος ο δημοτικός οδοφωτισμός με LED. Tαυτόχρονη εξοικονόμηση πάνω από 3 εκατ. ευρώ θα έχει ο Δήμος.

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χαϊδαρίου ο τρόπος αντικατάστασης του δημοτικού οδοφωτισμού σε όλη την πόλη με φωτιστικά σώματα τύπου LED. Το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Η κακή ποιότητα του δημοτικού οδοφωτισμού και οι αργοπορίες στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων αποτελούν ένα μόνιμο παράπονο των συμπολιτών μας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το σύστημα ηλεκτροφωτισμού της πόλης λειτουργεί σε πολύ χαμηλή ένταση φωτισμού λόγω της παλαιότητάς του. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται τόσο με την ποιότητα ζωής όσο και με την ασφάλεια και δεν ξεχνάμε τις αμέτρητες επιστολές διαμαρτυρίας των δημοτών ούτε πόσες φορές η Αστυνομία έχει πει στην εφημερίδα μας ότι ο επαρκής φωτισμός στις γειτονιές είναι παράγοντας αποτροπής διαρρήξεων και κλοπών. Το ζήτημα αυτό είχε “βασανίσει” όλες τις δημοτικές αρχές, αλλά προέκυπτε πάντοτε το πρόβλημα του υψηλού κόστους προκειμένου να καλυφθεί όλη η πόλη, γι’ αυτό μία από τις λύσεις ήταν ο δανεισμός του Δήμου, ο οποίος τελικά αποφεύχθηκε.

Με την αντικατάσταση, λοιπόν, των συμβατικών, ενεργοβόρων και χαμηλής φωτιστικής απόδοσης φωτιστικών και την αναβάθμιση του συνόλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με σύγχρονα τύπου LED θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του φωτισμού του Δήμου και της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς η πόλη θα είναι φωτισμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Αντίστοιχο με το ενεργειακό είναι και το περιβαλλοντικό όφελος, λόγω περιορισμού των εκπομπών CO2 χάρη στην εξαιρετική ενεργειακή απόδοση των λαμπτήρων.

Η συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου έγινε σήμερα Τετάρτη 4/5 με θέμα “Έγκριση έκθεσης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της Ενεργειακής Αναβάθμισης Συστήματος Οδοφωτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης και έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών και εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων παροχής Υπηρεσιών». Όπως προαναφέρθηκε, το σημαντικό είναι ότι, με βάση τον τρόπο που προκρίθηκε, όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του Δήμου, αντίθετα μάλιστα θα προκύψει οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το όφελος αυτό έχει υπολογιστεί από την “Έκθεση Σκοπιμότητας” με τις μέχρι πρόσφατα σταθερές τιμές της ΔΕΗ και είναι πολύ μεγαλύτερο (πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στη δεκαετία) αν ληφθούν υπόψη οι σημερινές τιμές της ΔΕΗ.

Η “χρυσή τομή” μεταξύ ποιότητας φωτισμού και κόστους αντικατάστασης, με αποτέλεσμα και οικονομικό όφελος, προκύπτει από τη διαδικασία που πρότεινε η Δημοτική Αρχή και ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, ο ανάδοχος του έργου (που θα αναδειχθεί από διαγωνισμό) θα χρηματοδοτήσει με δικά του κεφάλαια την αντικατάσταση του οδοφωτισμού και θα εξοφληθεί τμηματικά από τον Δήμο με ετήσιες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος πρώτα εξοικονομεί (από την μειωμένη κατά  70% κατανάλωση στη ΔΕΗ) και μετά πληρώνει τον ανάδοχο. Έτσι αποφεύγεται και η λήψη δανείου από τον Δήμο, το οποίο αναπόφευκτα θα επιδείνωνε την εικόνα των οικονομικών του.

Τα φωτιστικά σώματα και ο λοιπός εξοπλισμός θα έχουν δεκαετή εγγύηση και η αντικατάστασή τους θα γίνεται άμεσα, από το απόθεμα των φωτιστικών που θα υπάρχει στην αποθήκη του Δήμου. Σύμφωνα με την “Έκθεση Σκοπιμότητας”, παράλληλα με το όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου, δεδομένου ότι τα φωτιστικά αυτού του τύπου παρουσιάζουν στατιστικά πολύ μειωμένο ποσοστό βλαβών (τάξεως 90%) και μεγάλη διάρκεια ζωής (άνω των 15 ετών).

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button