ΚΟΣΜΟΣ

Σκοτάδι ή φως; Τα λαμπιόνια… διχάζουν φέτος την Ευρώπη

Εξοικονόμηση ενέργειας ή επιτέλους φωτεινά Χριστούγεννα έπειτα από δύο εορταστικές περιόδους στη σκιά της πανδημίας; Οι απόψεις διίστανται…

Έντονη είναι η συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τους εορταστικούς στολισμούς εν μέσω ενεργειακής κρίσης, με τα γιορτινά λαμπιόνια να διχάζουν. Σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη, οι αξιωματούχοι συζητούν τις δύο επιλογές τους τη φετινή εορταστική περίοδο: Χαμηλός χριστουγεννιάτικος φωτισμός για να σταλεί μήνυμα εξοικονόμησης ενέργειας και αλληλεγγύης ή ανοιχτά φώτα έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και καταναλωτισμός σε ένα… κεφάτο γιορτινό κλίμα, προκειμένου να πάρουν ανάσα οι επιχειρηματίες;
 
«Αν αφαιρέσουν τα φώτα, μπορεί να “σβήσουν” τα Χριστούγεννα», λέει η Estrella Puerto, η οποία πουλάει παραδοσιακές ισπανικές μαντίλες σε ένα μικρό κατάστημα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Η ίδια πιστεύει ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια προσελκύουν τους καταναλωτές.

«Η εξοικονόμηση είναι γιατί ζούμε σε εποχές που χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα ενέργειας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βουδαπέστης, Ambrus Kiss.

Δεν πιστεύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό θα αποτρέψει τους τουρίστες να επισκεφθούν την πόλη, η οποία διαθέτει δύο χριστουγεννιάτικες αγορές που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

«Νομίζω ότι είναι μια υπερβολική συζήτηση», ισχυρίζεται ο ίδιος.

Λαμπιόνια… με ωράριο

Σκοτάδι ή φως; Τα λαμπιόνια... διχάζουν φέτος την Ευρώπη 1
Πηγή: AP

Τα εορταστικά φώτα, που αποτελούνται από φώτα LED φέτος, θα σβήνουν από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. στο κέντρο της παλιάς πόλης του Μπρασόβ στην κεντρική Ρουμανία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Καινοτομίες

Στην ιταλική ορεινή πόλη Borno, στη Λομβαρδία, οι ποδηλάτες θα παρέχουν ρεύμα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης τροφοδοτώντας τις μπαταρίες με κινητική ενέργεια. Οποιοσδήποτε μπορεί να ανέβει και όσο πιο γρήγορα κάνει πετάλι, τόσο πιο φωτεινά θα είναι τα φώτα. Πουθενά αλλού στην πόλη δεν θα υπάρχει έξτρα φωτισμός, δήλωσαν αξιωματούχοι στο AP.

Στην Ιταλία, πολλές πόλεις ανάβουν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα στις δημόσιες πλατείες στις 8 Δεκεμβρίου, την αργία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αξιωματούχοι στη βόρεια πόλη της Βερόνα συζητούν τον περιορισμό του φωτισμού σε μερικούς μόνο βασικούς εμπορικούς δρόμους και με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να βοηθηθούν άπορες οικογένειες.

«Μπορούμε χωρίς φώτα»

«Η Βερόνα είναι ούτως ή άλλως ατμοσφαιρική», λέει ο Giancarlo Peschiera, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με γούνινα παλτά κι έχει θέα στην Piazza Bra της Βερόνας, όπου το Σάββατο ο δήμος θα ανάψει ένα τεράστιο πεφταστέρι από το αμφιθέατρο Arena της ρωμαϊκής εποχής στην πλατεία.

Η πόλη θα στήσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία ενώ θα υπάρχουν φωτεινά δέντρα και σε άλλα τρία σημεία.

 «Μπορούμε χωρίς τα φώτα. Υπάρχουν οι χριστουγεννιάτικοι πάγκοι και οι βιτρίνες των καταστημάτων που είναι στολισμένες για τις γιορτές», είπε ο Peschiera.

Η άλλη άποψη 

Επειτα από δύο Χριστούγεννα υπό τους περιορισμούς της COVID-19, ορισμένοι έχουν διαφορετική άποψη.

«Δεν είναι Χριστούγεννα όλο το χρόνο», λέει  η Παριζιάνα Alice Betout. «Γιατί δεν μπορούμε απλά να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο κανονικά και να κάνουμε την εξοικονόμηση ενέργειας τον υπόλοιπο χρόνο;».

Σκοτάδι ή φως; Τα λαμπιόνια... διχάζουν φέτος την Ευρώπη 3
Πηγή: AP

Οι γιορτές θα είναι λαμπερές στη Γερμανία, όπου η εορταστική περίοδος παραδοσιακά δίνει ώθηση σε λιανεμπόριο και εστίαση. Οι περικοπές έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκαν το φθινόπωρο εξαιρούν τον θρησκευτικό φωτισμό, «ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα», παρά το γεγονός ότι ακτιβιστές έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Σκοτάδι ή φως; Τα λαμπιόνια... διχάζουν φέτος την Ευρώπη 5
Πηγή: AP

«Πολλά ναυπηγεία μοιάζουν με κάτι από… αμερικανική χριστουγεννιάτικη ταινία», γκρίνιαξε η Environmental Action Germany.

Ενεργειακή κρίση και… υπερβολές

Στην Ισπανία, στο βορειοδυτικό λιμάνι της Βίγο η ενεργειακή κρίση θα αλλάζει τις παραδόσεις και τις υπερβολές. Το λιμάνι  έχει μετατραπεί σε ένα υπερ-φωτεινό τουριστικό αξιοθέατο από πολύ νωρίς (19 Νοεμβρίου).

Σκοτάδι ή φως; Τα λαμπιόνια... διχάζουν φέτος την Ευρώπη 7
Πηγή: AP

Παρά το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση προτρέπει τις πόλεις να μειώσουν τον φωτισμό, η φετινή εγκατάσταση στο λιμάνι αποτελείται από 11 εκατομμύρια φώτα LED σε περισσότερους από 400 δρόμους -30 περισσότερους από πέρυσι και πολύ περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ισπανική πόλη. Ως μια μικρή… συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα παραμένουν αναμμένα για μία ώρα λιγότερο κάθε μέρα.

«Αν δεν γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα, (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) ο Πούτιν θα κέρδιζε», λέει ο δήμαρχος της πόλης, Abel Caballero.

Ο Caballero υποστήριξε ότι ο στολισμός είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο και τις  επιχειρήσεις. Όπως είπε, τα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα από τότε που άναψαν τα γιορτινά φώτα και πλησιάζουν το 100% πληρότητας.

Πηγή: Ημερησία / Με πληροφορίες από AP

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button