ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Χορός” Ρίχτερ στην Εύβοια, αισθητοί και στην Αθήνα

Διαδοχικοί σεισμοί σημειώθηκαν σήμερα πρωί Τετάρτης στην περιοχή της Εύβοιας και έγιναν αισθητοί και στην Αττική.

Ο πρώτος σεισμός ικανής έντασης αλλά μικρής διάρκειας σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29/11). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ, με το επίκεντρο στα νοτιοανατολικά της Εύβοιας, 9 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Ζάρακες. Κατά την αυτόματη λύση ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 13,3 χλμ. και γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές, όπως και στην Αθήνα.

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Ακολούθησε δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 7:23 και με διαφορά 1 λεπτού δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, στις 7:24.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας: “Έχουμε μία δόνηση 4,8 βαθμών από την περιοχή της Εύβοιας. Το σημείο είναι κοντά στον Αλμυροπόταμο. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο και, φυσικά, στην Εύβοια. Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια”.

Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός της Τρίτης «είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα. «Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί»

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στην περιοχή λόγω του σεισμού. Σημείωσε ότι στη 1:38 τα ξημερώματα στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί σεισμός 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 9χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων.

Δείτε κατάλογο με τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στην περιοχή

IMG_6943

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button