ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκλαβενίτης: Πόσο άλλαξε δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης. Οι ανατροπές στο χώρο του λιανεμπορίου.

50 χρόνια ζωής

Ποια άλλη αλυσίδα δεν θα συμπλήρωνε στρογγυλά, 50 χρόνια ζωής όπως συμβαίνει με την Σκλαβενίτης (σ.σ. το πρώτο της σούπερ μάρκετ είχε ανοίξει τις πόρτες του στις 6 Φεβρουαρίου του 1969 στον Κηφισό, στο Περιστέρι) και δεν θα είχε γεμίσει διαφημίσεις όλον τον κόσμο; Η δεν θα προχωρούσε σε κινήσεις marketing, κυρίως στην επαρχία, για τα δύο χρόνια από την αλλαγή ταμπέλας στα καταστήματα της Μαρινόπουλος;

Οι χαμηλοί τόνοι και “κοιτάμε την δουλειά μας” δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτά. Αν και οι αλλαγές τόσο στην Σκλαβενίτης όσο και στο λιανεμπόριο ήταν κοσμοϊστορικές. Η Σκλαβενίτης που ήταν 4ος – 5ος παίκτης αγορά βρέθηκε από την μία μέρα στην άλλη στην κορυφή. Και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, πίσω από το ελληνικό δημόσιο, με πάνω από 22.000 υπαλλήλους.

Τεκτονικές αλλαγές

Η έξοδος στην επαρχία προκάλεσε αντανακλαστικές κινήσεις ανταγωνιστών. Όπως η κάθοδος της Μασούτης στην Αττική με την εξαγορά της Προμηθευτικής. Την ίδια ώρα η επιστροφή στην ομαλότητα έχει οδηγήσει αρκετές μικρές αλυσίδες -που την περασμένη τετραετία ζούσαν τις “αλκυονίδες ημέρες” από την υπολειτουργία των δικτύων Μαρινόπουλου και Βερόπουλου- να έχουν κρεμάσει φανερά ή κρυφά πωλητήριο. Αντίστοιχα οι δύο μεγάλοι παίκτες που κέρδιζαν το περασμένο διάστημα, ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl, επανασχεδιάζουν την πολιτική τους για την εποχή της ομαλάτοτητας, που φαίνεται να επιστρέφει στο λιανεμπόριο.

Δύο χρόνια αλλαγών

Μπορεί η Σκλαβενίτης να είναι μία εταιρεία που οι αποφάσεις για αλλαγές θέλουν πολύ χρόνο. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια συνέβησαν αλλαγές που δεν είχαν είχαν συμβεί τα προηγούμενα 48. Έξοδος στην επαρχία, έξοδος εκτός Ελλάδας (σ.σ. 18 καταστήματα και leader στην τοπική αγορά), είσοδος στο franchise. Η Σκλαβενίτης από μία μεσαίου μεγέθους αθηνοκεντρική αλυσίδα “μεταμορφώθηκε” στην μεγαλύτερη αλυσίδα έτοιμου φαγητού. Και ακόμη το βιβλιοπωλείο με τα περισσότερα σημεία πώλησης στην χώρα.

Τα δύο αυτά χρόνια πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ. Ανακαινίστηκαν 236 καταστήματα, ενοποιήθηκαν οι μονάδες διακίνησης οπωροκηπευτικών και διακίνησης κρεάτων. Επανήλθαν σε λειτουργία 5 κέντρα διανομής.

Στον νέο στρατηγείο της Σκλαβενίτης που δημιουργήθηκε το 2016 στις πρώην αποθήκες του Κηφισού δημιουργήθηκε νέα μονάδα παραγωγής έτοιμων φαγητών που τροφοδοτεί το σύνολο των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, όπως είναι το νέο όνομα της ενοποιημένης αλυσίδας δημιούργησε -κυρίως – στο πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος 3 εστιατόρια. Επίσης 61 τμήματα Αρτοζαχαροπλαστείου, 34 Αίθρια με τραπεζοκαθίσματα, καθώς και 25 παιδότοπους σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού την περασμένη διετία δημιούργησε περίπου 3.400 νέες θέσεις εργασίας κυρίως στα τμήματα φρέσκων προϊόντων (μαναβική – κρεοπωλείο). Πραγματοποιήθηκαν περίπου 14.000 ώρες εκπαίδευσης με στόχο την υιοθέτηση μίας κοινής επαγγελματικής φιλοσοφίας στο σύνολο των καταστημάτων.

Τα γενέθλια των δύο χρόνων, συμπίπτουν και με την έλευση του Λάμπρου Παπακοσμά σε ρόλο Εντεταλμένου Συμβούλου στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Αρμοδιότητες του πρώην Γενικού Διευθυντή της Procter & Gamble, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη της αλυσίδας. Τόσο για την Σκλαβενίτης όσο και για τον κ. Παπακοσμά το στοίχημα της επόμενης ημέρας, μετά από την επιστροφή στην ομαλότητα, που όλα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί, είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button